Policët në xhami gjatë protestave, Forumi Musliman: Sjellje poshtëruese për objektet e kultit

Policët në xhami gjatë protestave, Forumi Musliman: Sjellje poshtëruese për objektet e kultit

14:56, 18/03/2019

Gjatë protetstave të opozitës u vunë re edhe punonjes të policisë me maska dhe civile në lartësitë e xhamisë së Tiranës duke filmuar dhe fotografuar protestuesit në afërsi të sallës së parlamentit.

Lidhur me këtë sjellje të forcave të rendit ka reaguar edhe Forumi Musliman i Shqipërisë që e  “konsideron këtë akt, si shkelje të rëndë të parimeve të paprekshmërisë së objekte të kultit, si thyerje të papranueshme të laicitetit dhe si ndërhyrje të dënueshme të policisë së shtetit dhe të vetë shtetit jo thjesht në objekte, që administrohen nga Komuniteti Mysliman dhe janë pronë e patëhuajësueshme e besimtarëve, por si ndërhyrje të drejpërdrejtë në punët e Komunitetit Mysliman dhe në çështjet e fesë". 

Ja deklarata e plotë:

Cenimi i shenjtërisë së xhamisë nga forcat e rendit.

Gjatë ditëve të dy protestave të fundit të zhvilluara para godinës së Kuvendit të Shqipërisë, forca të shumta të policisë së shtetit janë futur, strehuar dhe kanë qëndruar në ambientet, në oborrin dhe në rrethimin e Xhamisë së Re që po ndërtohet. 

Forumi Musliman i Shqipërisë e konsideron këtë akt, si shkelje të rëndë të parimeve të paprekshmërisë së objekte të kultit, si thyerje të papranueshme të laicitetit dhe si ndërhyrje të dënueshme të policisë së shtetit dhe të vetë shtetit jo thjesht në objekte, që administrohen nga Komuniteti Mysliman dhe janë pronë e patëhuajësueshme e besimtarëve, por si ndërhyrje të drejpërdrejtë në punët e Komunitetit Mysliman dhe në çështjet e fesë. 
Objekti i çdo xhamie, si edhe objekti i çdo kishe apo i çdo sinagoge, nuk mund të dhunohet kurrë në një mënyrë kaq brutale nga policia e shtetit dhe nga vetë shteti, duke shkatërruar plotësisht çdo kufi ndarës mes shtetit dhe fesë. 

Nuk do të guxonin kurrë në asnjë vend demokratik, që forcat e policisë të përdornin si bazë, apo si vendstrehim, apo si vendfshehje oborrin, bodrumet apo ambientet e tjera të një kishe, një xhamie apo sinagoge. Forumi Musliman i Shqipërisë i bën thirrje qeverisë shqiptare të mos dhunojë objektet e kultit dhe Xhaminë e Re të Tiranës si deri më tani. Forumi Musliman i Shqipërisë i kërkon Komunitetit Mysliman të Shqipërisë, që t’i kërkojë zyrtarisht Ministrisë së Brendshme, që të mos e përsërisë më këtë sjellje poshtëruese për objektet e kultit, për xhaminë dhe për besimtarët myslimanë.

Ky është një qëndrim i përsëritur të cilin ne e kemi denoncuar edhe më herët pranë të gjithë organeve përkatëse dhe e kemi përcjellur si shqetësim edhe në “Raportin e Islamofobisë 2018”, që ua kemi shpërndarë të gjithë organeve qeverisëse dhe shoqërisë civile e faktorit ndërkombëtar të pranishëm në vend.
Është në themel të vlerave të demokracisë dhe të qytetërimit demokratik, që këto institucione janë të paprekshme, të mbrojtura dhe nuk mund të dhunohen kurrë në këtë mënyrë. Mbetemi shpresë plotë se mediat, shoqëria civile dhe qytetarët shqiptarë do të jenë me ne në këtë qëndrim dhe nuk do të legjitimojnë këtë sjellje të policisë. Mbetemi po ashtu shpresë-plotë, se vetë policia nuk do të përdporë më Xhaminë e re si një vendstrehim apo një vendfshehje duke e dhunuar atë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Gramoz18/03/2019 17:42

Turp i padegjuar ky, te shkelet objekti kultit nga kembet e ndyra te horrave te policies se edvin qenefit dhe gjeneleshit Lesh Leshi! E pafalshme! Qelbesirat e ripjerdhjes komuniste ne gjurmet e eterve te tyre kriminele te pafe.

lali18/03/2019 16:26

Me habisin keta. Po si ka mundesi qe keta dolen sot me deklarate, ka tre dite qe zien ceshtja dhe me pamje e me video dhe keta sot ndihen??? 50 metra larg qendres se tyre e kane, nuk i pane kur hyne? nuk i administrojne vete keta objektet fetare, apo ua kane lene ne perdorim qeverise dhe kur u plas ne dore i fusin nje deklarate???? Qofsha une i gabuar por keta duhet te kishin ne levizje dike, qofte edhe prokurorine per "dhunim te Prones" dhe te ojekteve te Kultit"

Shto koment