AI: Krimi i organizuar dhe korrupsioni pengesat për anëtarësimin e Shqipërisë në BE

AI: Krimi i organizuar dhe korrupsioni pengesat për anëtarësimin e Shqipërisë në BE

20:56, 22/02/2018

“Rruga e ShqipĂ«risĂ« pĂ«r anĂ«tarĂ«simin nĂ« BE u pengua nga pĂ«rparimi i ngadalshĂ«m nĂ« luftĂ«n kundĂ«r korrupsionit dhe krimit tĂ« organizuar”: ky Ă«shtĂ« njĂ« ndĂ«r pĂ«rfundimet pĂ«r ShqipĂ«rinĂ« nĂ« raportin vjetor qĂ« organizata Amnesty International publikoi sot pĂ«r situatĂ«n e tĂ« Drejtave tĂ« Njeriut nĂ« botĂ« gjatĂ« 2017.

Sipas raportit “masat pĂ«r tĂ« siguruar pavarĂ«sinĂ« e gjyqĂ«sorit u zbatuan pjesĂ«risht”, ndĂ«rsa sillet nĂ« vĂ«mendje ankimimi nĂ« GjykatĂ«n Kushtetuese nga ana e dy shoqatave tĂ« gjyqtarĂ«ve pĂ«r disa nene tĂ« ligjit pĂ«r verifikimin e gjykatĂ«sve dhe prokurorĂ«ve, tĂ« cilat u hodhĂ«n poshtĂ« nĂ« fund tĂ« vitit nga Gjykata.

Sa i pĂ«rket “LirisĂ« sĂ« shprehjes” raporti i Amnesty International thekson se “sulme fizike kundĂ«r gazetarĂ«ve investigativ u kryen nga kriminelĂ«t e organizuar, ose pronarĂ«t e kompanive private.

NĂ« mars, gazetari Elvi Fundo u rrah nĂ« kryeqytet, TiranĂ«, nga agresorĂ«t qĂ« besohej se ishin tĂ« lidhur me krimin e organizuar. NĂ« qershor, pronari i njĂ« stacioni televiziv Erven Hyseni u qĂ«llua pĂ«r vdekje nĂ« VlorĂ«, sĂ« bashku me njĂ« zyrtar qeveritar”.

Raporti sjell në vëmendje gjithashtu paditë për shpifje të ngritura nga gjykatësi i Apelit Gjin Gjoni ndaj dy mediave.

“NĂ« korrik gazetarĂ«t thanĂ« se procedimet pĂ«r shpifje nga ana e gjyqtarit Gjoni dhe bashkĂ«shortĂ«s sĂ« tij Elona Çaushi, kishin pĂ«r qĂ«llim tĂ« trembnin gazetarĂ«t hulumtues dhe tĂ« inkurajonin vetĂ«censurimin”.

Lidhur me dhunĂ«n ndaj grave dhe vajzave Amnesty International vĂ«ren se “raportimet pĂ«r dhunĂ« nĂ« familje janĂ« rritur”, duke pĂ«rmendur faktin se “deri mĂ« 1 qershor, ishin lĂ«shuar 420 urdhra pĂ«r mbrojtje tĂ« menjĂ«hershme”.

Raporti përmend gjithashtu rastin e vrasjes gushtin e kaluar të gjykatëses Fildeze Hafizi e cila u qëllua në makinën e saj nga ish burri i saj, duke kujtuar se ai ishte dënuar më parë për dhunën ndaj bashkëshortes por ishte liruar në fillim të vitit 2017 pas një amnistie të përgjithshme.

Sa i takon tĂ« drejtave tĂ« homoseksualĂ«ve, raporti vĂ«ren se “njĂ« studim i gushtit ka gjetur diskriminim tĂ« gjerĂ« nĂ« punĂ«sim si nĂ« sektorin publik ashtu edhe nĂ« atĂ« privat”, ndĂ«rsa shprehet se “nĂ« shkurt dy OJQ paraqitĂ«n njĂ« ankesĂ« nĂ« GjykatĂ«n Evropiane pĂ«r tĂ« Drejtat e Njeriut, duke kĂ«rkuar njĂ« ndryshim nĂ« Kodin e Familjes i cili ndalon tĂ« drejtat e bashkĂ«jetesĂ«s pĂ«r çiftet e tĂ« njĂ«jtit seks”. /VOA/

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment