Një aferë me SMS

Një aferë me SMS

Nga Klodian Tomorri - 05/12/2022

Në datën 17 nëntor AKSHI shpalli një tender me fond limit 808 milionë lekë për të blerë SMS, të cilat do t’u dërgohen përdoruesve të e-Albanias. I justifikuar në kuadër të masave për rritjen e sigurisë kibernetike, tenderi parashikon blerjen e 84 milionë SMS-ve në total për një periudhë 2 vjeçare.

Kostoja mesatare e një SMS-je rezulton 9.6 lekë. Por ky është çmim pa tvsh. Nëse përfshihet dhe tatimi mbi vlerën e shtuar, çmimi rezulton 11.5 lekë për SMS.

Blerja e SMS-ve për klientët është një praktikë që e përdorin një sërë biznesesh nga kompanitë e reklamave deri tek ato të sistemit financiar. Për shembull, të gjitha bankat e nivelit të dytë blejnë paketa masive SMS-sh nga kompanitë celulare për të komunikuar me klientët që përdorin shërbimet e tyre. Por ajo që ndryshon, janë çmimet.

Bankat, të cilat shpenzojnë paratë e tyre, aktualisht e blejnë një SMS me një çmim mesatar, i cili varion nga 1 deri në 1.5 lekë me TVSH. Ndërsa AKSHI, e cila shpenzon paratë e qytetarëve, ka përcaktuar në fondin limit një çmim 11.5 lekë për SMS. Pra 10 herë më shtrenjtë.

Tenderi i shpallur pritet të zhvillohet na datën 19 dhjetor dhe nëse nuk ndalet, pasojat financiare janë të mëdha. Nëse AKSHI do t’i blinte SMS-të me çmimin që i blejnë bankat sot, buxheti i shtetit do të kishte shpenzuar maksimalisht 150 deri në 200 milionë lekë së bashku me TVSH-në. Por tani rrezikon të shpenzojë 970 milionë lekë. Pra 770 milionë lekë ose gati 8 miliardë lekë të vjetra shtesë mbi çmimin e tregut. Kjo është fatura e abuzimit, që do të paguajnë qytetarët shqiptarë.

E gjitha kjo nën hundën e Agjencisë së Prokurimeve, AKEPI-it, trupave të inspektimit financiar dhe Prokurorisë. Vetë AKSHI justifikohet se ka ndjekur procedurat ligjore në përcaktimin e fondit limit duke kërkuar oferta paraprake nga disa operatorë, të cilat rezultojnë në këto nivele çmimesh. E megjithatë kostoja e SMS-ve është lehtësisht e verifikueshme.

Ata që e njohin mirë tregun dhe industrinë celulare thonë se kostoja e një SMS-je është praktikisht zero. Nga ana tjetër, prokuroria e ka shumë kollaj të administrojë kontratat e bankave dhe kompanive publicitare për blerjen e SMS-ve. Po kështu e ka shumë të lehtë të kontaktojë AKEP.

Tregu i telefonisë është i rregulluar dhe tarifat e tij monitorohen periodikisht nga AKEP. Ironikisht pjesë e këtij institucioni, dikur ka qenë dhe vetë drejtuesja aktuale e AKSHI-t. Por me sa duket, tarifat e shërbimeve celulare duken ndryshe nga AKEP dhe ndryshe brenda AKSHI-t. Gjithsesi.

Ky është një tender që duhet ndalur. Por duhet ndalur pa u zhvilluar ende. Nëse zhvillohet, qytetarëve shqiptarë do t‘u merren padrejtësisht 8 miliardë lekë ose gati 7 milionë euro. Është vjedhje e madhe.

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

Shto koment

Denonco