Ogur i zi për pluralizmin: ‘ekipi monist’ rezulton ‘fitues’

Ogur i zi për pluralizmin: ‘ekipi monist’ rezulton ‘fitues’

Nga Kastriot Islami - 22/06/2021

1. Pluralizmi në Shqipëri është goditur rëndë edhe në 2021-shin. Ky sulm ka filluar me zgjedhjet e 2017-ën, kur Rama do të zotëronte të gjithë parlamentin, gjë që e arriti me krijimin e “opozitës fasadë” të antiopozitarëve mediokër e të blerë me paratë e korrupsionit, që “pushtuan” parlamentin pas abandonimit të parlamentit nga opozita reale. Vdekjen “klinike” pluralizmi e mori me zgjedhjet vendore të 2019, kur Rilindja fitoi 100 % të bashkive, për më tepër që në gjysmën e tyre, Rilindja konkurroi e vetme e pa kundërshtarë, kurse në gjysmën tjetër kishte përballë vetëm kandidatët e “opozitës fasadë”, sepse opozita reale i abandonoi zgjedhjet e pandershme vendore në të cilën morën pjesë vetëm rreth 10-12 % e votuesve?!

2. Në zgjedhjet e 25 prillit 2021, maxhoranca konkurroi me një “bllok/ekip monist”. Kjo kishte ndodhur edhe në 2017-ën, por në 2021-shin ky format iu diktua edhe opozitës përmes eliminimit nga Rama të “koalicionit të përbërë”, ose thënë ndryshe, duke ndryshuar në mënyrë të njëanshme e pa konsensus sistemin zgjedhor, me synimin për ta detyruar opozitën të konkurronte edhe ajo si një “bllok monist”, por që duke konkurruar në “formatin pluralist”, rezultoi për shkak edhe të “marifeteve” të shumta të Ramës, e defavorizuar elektoralisht. Opozita e krijuar “pluraliste” në 1991, e kishte të pamundur të konkurronte me “ekip monist”, prandaj opozita konkurroi me “ekipi pluralist”, por për shkak edhe të “marifeteve” të “ekipit monist”, do të rezultonte “humbëse” përballë “ekipit monist”, suksesi i të cilit është ndër të tjera një ogur i zi për pluralizmin.

3. Imponimi i një formati monist të tillë konkurrimi, duke mos lejuar “koalicionet e përbëra” u bë qëllimisht për të vendosur në pozitë të vështirë “ekipin pluralist”, i cili duke qenë i formësuar në mënyrë “pluraliste”, e kishte të pothuajse të pamundur të konkurronte si “ekip monist”, ndërkohë që Rilindja, duke “eliminuar” të gjithë aleatët e saj tradicionalë, por edhe për shkak të historisë së saj, ndjehej duket komode të paraqitej si “ekip monist”. 

4. Më konkretisht, mazhoranca u paraqit me formatin e dy “blloqeve/ekipeve moniste”: Rilindja me “ekipin monist” pasi kishte eliminuar të gjithë aleatët e majtë tradicionalë, pra brenda “ekipit monist” s’kishte asnjë gjurmë të aleatëve të saj të majtë të mëparshëm. PSD, partia tjetër satelite, e krijuar me nxitjen e Rilindjes, do të formatohej po ashtu si “shportë apo hinke moniste”, pritëse e të pakënaqurve të qeverisjes 8-vjeçare të Rilindjes, që do të orientoheshin të shkonin te “hinka pritëse”, duke i penguar ata të shkonin tek LSI, “lista e dytë” e opozitës, e cila u sulmua egërsisht në mënyrë të qëllishme nga drejtuesi i “ekipit monist”...

5. Kurse opozita u formatua në mënyrë pluraliste me dy lista: i) “lista PD-AN” dhe ii) “lista LSI”. Vetëm kjo ndarje, për shkak të shkatërrimit të “koalicionit të përbërë”, ka favorizuar “ekipin monist” me të paktën 2-4 mandate. Por mbi të gjitha, LSI, e kthyer në “shënjestër” të Rilindjes, u dëmtua rëndë, ndërkohë që LSI brenda “koalicionit të përbërë” do të kishte marrë të paktën 11 mandate, me të njëjtën sasi votash që mori 4 mandatet në 25 prill. Nëse opozita do të ishte paraqitur me 1 listë të vetme, ose të paktën kjo të realizohej në qarqet me numër të vogël mandatesh (Gjirokastër, Dibër, Lezhë, e tjerë) ajo ndoshta do të mund të rezultonte fituese e zgjedhjeve. Përfundimi është i qartë: LSI jo vetëm do të kishte në total rreth 11-12 mandate, por mbi të gjitha do të shmangte goditjen e përqëndruar të Rilindjes që u desh ta përballonte e vetme (kjo është një nga arsyet përse LSI është rrudhur në 2021 krahasuar me 2013 me rreth 73 mijë vota duke pasur 15 mandate më pak, gjë që ka ardhur së pari nga goditja rilindase, dhe së dyti nga mosaplikimi i formulës Saint Laguerre brenda “koalicionit të përbërë”).

6. Lista PD-AN, duke qenë “pluraliste” përballë “ekipit monist” të Rilindjes, s’arriti po ashtu të maksimizonte votën e aleatëve të saj tradicionalë që në mungesë të “koalicionit të përbërë” u detyrua të kufizohej vetëm me përfsirjen e kryetarëve të partive aleate në listën e PD-AN... Ndërkohë që në rrethanat e “koalicionit të përbërë”, të penguar në mënyrë të qëllimshme nga  Rilindja, partitë aleate do të kishin mundësinë të kishin edhe listat e tyre të konkurrimit brenda “koalicionit të përbërë” dhe kështu të rrisnin sasinë e votave për listën PD-AN...si në 2013... Kjo gjë nuk ndodhi as në 2017 nga pengesat tinzare të Ramës për partitë aleate dhe as në 2021 me ndryshimin qëllimkeq të sistemit zgjedhor... Po t’i hidhet një sy rezultateve të vitit 2013 (kur ndodhi rrotacioni politik) rezulton se aleatët e PD në koalicionin PD-AN kanë sjellë në zgjedhjet e 2021, mbi 82 mijë vota më pak se në 2013, pra afërsisht 7-8 mandate më pak. Ndryshe, nëse PD e vetme është rritur në 2021 krahasuar me 2013, sasia e votave të aleatëve të saj është rrudhur vetëm nga moslejimi i “koalicionit të përbërë”, por jo vetëm. Si përfundim, aleanca e PD-së me aleatët e saj tradicionalë s’ka mundur të rritet në 2021 krahasuar me 2013 nga imponimi i “konkurrimit monist”, duke humbur kështu 7-8 mandate.

7. Nga këto të dhëna nxirren këto “mësime”/përfundime/detyra:

i) opozita duhet të kërkojë me forcë e urgjentisht të abrogohet ndryshimi i njëanshëm i sistemit zgjedhor që favorizon “formatin monist”;

ii) të rivendoset me konsensus “ballafaqimi pluralist” përmes rivendosjes së “koalicioneve të përbëra” ose një formatim tjetër që mundëson “ballafaqimin simetrik pluralist”; ose

iii) në pamundësi për të rikthyer “ballafaqimin simetrik pluralist”, opozita duhet me urgjencë të marrë masat për të organizimin adekuat që garanton “ballafaqimin simetrik”.

“Marifetet” e Rilindjes më ndryshimin arrogant të sistemit zgjedhor, me synimin e qartë për t’i imponuar opozitës “konkurrimin monist”, për fatin e keq ka favorizuar “ekipin monist” të Rilindjes, duke shkaktuar rrudhjen e votave dhe të mandateve të opozitës, në jo më pak se 9-12 mandate, pra që opozita të shpallej fituese e qartë e zgjedhjeve...

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

MANI,USA.22/06/2021 19:56

HEU, UGURZI PËR PLURALIZMIN! PA SHI: "EKIPI MONIST REZULTON FITUES! OUUUH,
EU, KUKURI TERË KURAKRIZMIN!! TASHI: " SHTIPI TRONDIST Q'PËRFUNDON FITUES!!
NJË HIJE I KISHTE PAS THENË NËNËS PARTI SOCIALISTE,TË DIKTATURËS KOMUNISTE
SOVJETO SHTIPKAGRIE:"OUH, BENËM NËNË SE PO T'GAS, QE PO TË QAS" OU,EDHE,
KUR,TERË EUROPA DHE BOTA PRANUAN DHE APROVUAN SISTEMIN E RI PLURALIST
DEMOKRATIK; A,VETËM SHQIPËRIA,SI E TËRBUAR, DUKE U BETUAR; SE NE, TË BIJTË
E DIKTATORIT ENVER HOXHA DHE DIKTATORIT TË TERË BOTËS STALINIT, OUUUH, DO
TË HAMË BARI DHE DUSHK E,NUK DO TA LËSHOJMË, AS NUK DO TA NDRROJMË OUH,
RRUGËN, VRUGËN, MURGËN,E DIKTATURËS KOMUNISTO SOVJETIKO STALINISTE"ËH,
DHE, PARTIA SOCIALISTE EDHE PAS TRI DECENJËVE,PO NDJEK DHE PO E PREK AUH,
RRUGËN EDHE VRUGËN, MURGËN E EKIPIT MONIST AHIII, FERRGRIPIT HORRORPIST,
DUKE SHTYPUR DHE DUKE MBYTUR, GJITHË RIVALËT, GJITHË IDEALËT, PO DHE TERË
KOMBËTARËT, GJITHË DUKE SHTYP SHQIPTARËT, VETËM, VETËM, TERË ATA AHIII,PËR
HATA; SERVILËT, DEBILËT, STERILËT,RUSO SERBO GREKO JUGOSLLAVËT ËËH MORE,
PUSO VERBO FERRKO TUGOSHKAVËT;! AHIII, TUGOSHKAVËT!! T'FALA NGA MANI,USA.

Shqiptari22/06/2021 11:14

PO Z. ISLAMI, KENI SHUMË TË DREJTË! TË GJITHË E PRANOJNË QË ZGJEDHJET U VODHËN, U MANIPULUAN, U BLENË DHE U MASAKRUAN. BILES EDHE MË BYTHËLËPIRËSI I EDI RAMËS, BLEDI MANE E THA ME GOJËN PLOTË, PUBLIKISHT, TË DIELËN NË TOP CHANNEL: PO ZGJEDHJET U VODHËN, U BLENË, U MASAKRUAN, DHE NË ZGJEDHJET E RADHËS RAMA DHE NARKO-BANDA RILINDJA DO TË KETË MË TEPËR PUSHTET, MË TEPËR PARA' TË PISTA, MË TEPËR KRIMINELË NË FUSHËN E LUFTËS PËR PUSHTET! OPOZITA NGA ANA E SAJ DO TË JETË MË E DOBËT, MË E PAKËT NË NUMËR, MË E PËRÇARË DHE MË E PAFUQISHME SE SA ËSHTË SOT. PRANDAJ ME RAMËN NË PUSHTET ASNJË NGA PIKAT E PARAGRAFIT 7, QË JU KËNI EVIDENTUAR NUK KANË ASNJË VLERË!
EDHE RAPORTET NDËRKOMBËTARE E EVIDENTUAN DHE E FAKTUAN MASAKRËN ZGJEDHORE TË 25 PRILLIT, NJËSOJ SI MASAKRAT ZGJEDHORE TË 2015, 2016, 2017 DHE 2019. DHE ÇFARË NDODHI ME DOSJET E DIBRËS, DURRËSIT DHE SHIJAKUT?NJË VËRË UJI NË DET!!! DOLI EDHE RAPORTI ZYRTAR I KiE! DHE ÇFARË DUHET TË NDODHË PAS KËTIJ RAPORTI ZYRTAR MBI ZGJEDHJET E "MIRA" QË NARKO-BANDA KRIMINALE E RILINDJES MASAKROI DUKE NISUR QYSH 9 MUAJ PËRPARA MBAJTJES SË TYRE DHE DERI NË DATËN 25 PRILL???
MISIONI KA VËZHGUAR DHE KA EVIDENTUAR NË MËNYRË SPORADIKE DHE RASTËSORE VETËM NË DISA QENDRA DHE ZONA ZGJEDHORE. PO FAKTET E TJERA MBI SHPËRDORIMIN, KEQPËRDORIMIN DHE ABUZIMIN ME PUSHTETIN QËNDROR DHE LOKAL, VEPRIMET E NDALUARA NGA KODI ZGJEDHOR DHE TË DËNUESHME NGA KODI PENAL, PARA DHE GJATË MUAJIT TË ZGJEDHJEVE, QË I DIMË NE DHE I DI E GJITHË BOTA, QË JANË TË DOKUMENTUARA NGA VETË INSTITUCIONET E SHTETIT???!!!
PAS KËTYRE RAPORTEVE DHE FAKTEVE, A DUHET QË OPOZITA TË HYJË NË KËTË PARLAMENT??? LUFTA E VËRTETË E OPOZITËS PËR VOTËN E LIRË, PËR LIRI DHE DEMOKRACI BËHET VETËM JASHTË PARLAMENTIT, NËPËR RRUGË, SHESHE DHE BULEVARDE! TË FUTESH NË ATË PARLAMENT DO TË THOTË QË TË BËHESH PJESË E KRIMIT ELEKTORAL, PJESË E MASAKRËS ZGJEDHORE DHE PATERICË E PUSHTETIT KRIMINAL TË EDVIN SATRAP RAMËS!
HYRJA E OPOZITËS NË KËTË PARLAMENT DO TË THOTË FUNDI DHE ASGJËSIMI I PLOTË I SAJ DHE PËRJETËSIMI I REGJIMIT FASHISTO-NAZIST TË SATRAPIT TË SURRELIT!
ASKUSH NUK E BESON MË DHE NUK E VOTON MË, NJË OPOZITË TË TILLË!
NËSE OPOZITA HYN NË ATË PARLAMENT THJESHT DO TË LEGJITIMOJË MASAKRËN ZGJEDHORE, DO T'IU BËJË QEJFIN AMBASADORËVE TË KORRUPUAR TË TIRANËS, DO TË JETË MIKE ME AMBASADORËT DHE QEVERITË E KORRUPTUARA TË EVROPËS, POR DO TË JETË ARMIKE DERI NË VDEKJE ME VOTUESIT E VET!
HYRJA E OPOZITËS NË ATË PARLAMENT DO TË JETË FITORJA MADHËSHTORE E EDVIN SATRAP RAMËS, FITORJA PERSONALE DHE PASURIMI I 63 FAMILJEVE TË POLITIKANËVE TË OPOZITËS SË PERJETSHME DHE HUMBJA MË E MADHE DHE KATASTROFIKE E 1,6 MILION VOTUESVE SHQIPTARË DHE VARFËRIMI, SKAMJA, SKLLAVËRIMI, RRËNIMI DHE MJERIMI I 2,5 MILION BANORËVE TË SHQIPËRISË!!!
PRANDAJ OPOZITA DUHET TË ZGJEDHË MIDIS MARRJES SË 63 MANDATEVE PËR VETEN E TYRE DHE TË MIRËS SË FAMILJET E TYRE DHE HUMBJES E BRAKTISJES SË 1,6 MILION VOTUESVE TË MJERË SHQIPTARË.
NËSE FËMIJA TË SJELL NË SHTËPI NJË THES ME MIELL TË VJEDHUR, DHE TI SI PRIND I MIRË, PAVARËSISHT SE E SHAN, E KRITIKON DHE QORTON ATË PËR VEPRIMIN E VJEDHJES, POR E PRANON ATË THES TË VJEDHUR DHE E KONSUMON MIELLIN, JE NJËSOJ FAJTOR DHE HAJDUT SI FËMIJA JOT!
MOSNJOHJA E TË GJITHË PROCESIT ZGJEDHOR DHE JO E REZULTATEVE TË KUTIVE TË VOTIMIT NGA OPOZITA, MOSPRANIMI I MANDATEVE, MOSNJOHJA E KËTIJ PARLAMENTI DHE MOSHYRJA NË PARLAMENT NGA OPOZITA ËSHTË VETMJA RRUGË E OPOZITËS!
NËSE OPOZITA I PRANON MANDATET, ATËHERË ËSHTË NJËSOJ FAJTORE NË MASAKRËN ZGJEDHORE SI EDVIN SATRAP RAMA DHE TË MOS E KËRKOJË MË VOTËN E SHQIPTARËVE!

Shto koment

Denonco