Të fillojmë të ndërtojmë impiantet ku do të prodhohen vaksinat

Të fillojmë të ndërtojmë impiantet ku do të prodhohen vaksinat

Nga Bill Gates - 03/04/2020

Nuk ka dyshim që Shtetet e Bashkuara e humbën mundësinë për të qënë një hap para koronavirusit. Por mundësia për të marrë vendime të rëndësishme nuk është mbyllur. Zgjedhjet që ne dhe udhëheqësit tanë i bëjmë tani do të kenë një ndikim të madh në atë se sa shpejt shifrat e rasteve fillojnë të bien, për sa kohë ekonomia mbetet e mbyllur dhe sa amerikanë do të duhet të varrosin të dashurit e tyre për shkak të COVID-19.

Përmes punës sime me fondacionin Gates, unë kam folur me ekspertë dhe udhëheqës në Uashington dhe në të gjithë vendin. Është më e qartë për mua se ne duhet të ndërmarrim tre hapa.

Së pari, ne kemi nevojë për një qasje të qëndrueshme mbarëkombëtare për mbylljen. Me gjithë thirrjet nga ekspertët e shëndetit publik, disa shtete dhe qarqe nuk janë mbyllur plotësisht. Në disa shtete, plazhet janë ende të hapura; në të tjerët, restorantet ende shërbejnë ushqim ulur në tryeza.

Kjo është një recetë për katastrofë. Siç njerëzit mund të udhëtojnë lirshëm nëpër linjat shtetërore, kështu bën edhe virusi. Udhëheqësit e vendit duhet të jenë të qartë: mbyllja kudo do të thotë mbyllje kudo.

Derisa shifrat e rasteve të fillojnë të bien nëpër Amerikë - e cila mund të zgjasë 10 javë ose më shumë - askush nuk mund të vazhdojë biznesin si zakonisht ose të zbusë izolimin.  Konfuzioni në lidhje me këtë pikë do të zgjasë vetëm vështirësinë, do të rrisë shanset që virusi të kthehet dhe të shkaktojë më shumë vdekje.

Së dyti, qeveria federale duhet të përshpejtojë testimet. Duhet të bëhen më shumë teste. Ne gjithashtu duhet të grumbullojmë rezultatet në mënyrë që të mund të identifikojmë shpejt vullnetarët e mundshëm për studime klinike dhe ta dimë se kur është koha të kthehen në normale. Ka shembuj të mirë për t'u ndjekur: Shteti i Nju Jorkut kohët e fundit zgjeroi kapacitetin e tij deri në më shumë se 20,000 teste në ditë.

Ka pasur gjithashtu një përparim në metodat më të efektshme të testimit, siç është bërja vet e testit e zhvilluar nga Seattle Coronavirus Assessment Network, i cili lejon pacientët të marrin një mostër vetë pa e ekspozuar një punonjës shëndetësor. Shpresoj që kjo dhe risitë e tjera në testime të përshpejtohen së shpejti në të gjithë vendin.

Edhe kështu, kërkesa për teste me siguri do të tejkalojë furnizimin për ca kohë, dhe tani, ekziston pak arsye se kush i merr ato pak që janë në dispozicion. Si rezultat, ne nuk kemi një trajtim të mirë se sa raste ka ose ku virusi ka të ngjarë të shkojë tjetër, dhe do të jetë e vështirë të dihet nëse ai kthehet më vonë. Dhe për shkak të numrit të madh të mostrave, mund të duhen shtatë ditë që rezultatet të arrijnë kur neve na duhen brenda 24 orëve.

Kjo është arsyeja pse vendi ka nevojë për përparësi të qarta për kush është testuar. Së pari në listë duhet të jenë personat në role thelbësore siç janë punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe të parët që përgjigjen, pasuar nga njerëz shumë simptomatikë që rrezikojnë të sëmuren seriozisht dhe ata që ka të ngjarë të jenë të ekspozuar.

E njëjta gjë vlen për maska dhe ventilatorë. Të detyrosh 50 guvernatorë të garojnë për pajisjet e shpëtimit - dhe spitalet që të paguajnë çmime të tepruara për të - vetëm i vështirëson gjërat.

Më në fund, na duhet një qasje e bazuar në të dhëna për zhvillimin e trajtimeve dhe një vaksinë. Shkencëtarët po punojnë me shpejtësi të plotë për të dy; ndërkohë, udhëheqësit mund të ndihmojnë duke mos ndalur keqinformimin ose blerjet në panik. Shumë kohë para se ilaçi hidroksilklorina të aprovohej si një trajtim urgjent për COVID-19, njerëzit filluan ta merrnin atë, duke e bërë më të vështirë ta gjenin pacientët me lupus që u duhej për të mbijetuar.

Ne duhet t’i përmbahemi  procesit që funksionon: Drejtoni  teste të shpejta që përfshijnë kandidatë të ndryshëm dhe të informojnë publikun kur të vijnë rezultatet. Pasi të kemi një trajtim të sigurt dhe efektiv, do të duhet të sigurohemi që doza e parë të shkojë tek personat që kanë nevojë më së shumti.

Për t'i dhënë fund sëmundjes, do të na duhet një vaksinë e sigurt dhe efektive. Nëse bëjmë gjithçka siç duhet, ne mund të kemi një në më pak se 18 muaj - për sa më shpejt një vaksinë është zhvilluar ndonjëherë. Por krijimi i një vaksine është vetëm gjysma e betejës.

Për të mbrojtur amerikanët dhe njerëzit në mbarë botën, do të duhet të prodhojmë miliarda doza. Pa vaksinë, vendet në zhvillim janë në rrezik edhe më të madh se ato të pasura, sepse është edhe më e vështirë për ta të mbajnë distanca fizike dhe mbyllje.

Ne mund të fillojmë tani duke ndërtuar objektet ku do të bëhen këto vaksina. Për shkak se shumë nga kandidatët kryesorë janë bërë duke përdorur pajisje unike, ne do të duhet të ndërtojmë lehtësira për secilin prej tyre, duke e ditur që disa nuk do të mësohen. Kompanitë private nuk mund të marrin atë lloj rreziku, por qeveria federale mund.  Është një sinjal i shkëlqyer që administrata bëri marrëveshje këtë javë me të paktën dy kompani për t'u përgatitur për prodhimin e vaksinave. Shpresoj se do të vijojnë më shumë marrëveshje.

Në vitin 2015, unë u bëra thirrje liderëve botërorë në një bisedë të TED, që të përgatiteshin për një pandemi, në të njëjtën mënyrë siç vepronim për luftën – duke e simuluar, për të gjetur të çarat në sistem. Siç kemi parë këtë vit, kemi ende rrugë të gjatë për të bërë. Por unë ende besoj se nëse marrim vendimet e duhura tani, të informuar nga shkenca, të dhënat dhe përvoja e profesionistëve të mjekësisë, ne mund të shpëtojmë jetë dhe ta rikthejmë vendin në punë.

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

Shto koment

Denonco