Shqipëria e para!

Shqipëria e para!

Nga Lulzim Basha - 21/01/2020

100 vjet më parë, burra të shquar nga të gjitha trojet shqiptare, u mblodhën në Lushnje, në një moment të vështirë për pavarësinë e shtetit të brishtë shqiptar dhe me Kongresin që i çeli dyert me 21 janar 1920, dhanë shembullin e madh të vendosjes mbi gjithçka të së mirës së atdheut.

Kur fati i Shqipërisë ishte ende në tryezën e Konferencës së Paqes në Paris, delegatët e Kongresit të Lushnjes u mblodhën, duke pasur mbi gjithçka dy parime bazë: Shqipëria është një dhe e pandarë, Shqipëria është e pandarë kur është fjala për të mbrojtur interesat e saj para fuqive të mëdha.

Në këtë leksion të madh trimërie dhe atdhedashurie morën pjesë të gjithë, morën pjesë të gjitha besimet fetare, të gjitha shtresat shoqërore, morën pjesë përfaqësuesit politikë dhe klerikë, rinia, inteligjencia e diaspora.

Edhe ata që s’mundën të vinin në Lushnje, për shkak se një pjesë e madhe e vendit ishte ende nën pushtim, iu bashkuan kësaj zgjidhje kombëtare, asaj iu bashkuan delegatët e Shkodrës, Lezhës e Malësisë së Gjakovës, me firmat e tyre të 13 shkurtit në Tiranë.

Kur ka një konsensus të tillë kombëtar, vijnë edhe zgjidhje në rang kombëtar, edhe fitore kombëtare. Pas Kongresit të Lushnjes, autoriteti i dalë prej tij mori në dorëzim Shkodrën me 25 mars, Gjirokastrën me 27 prill dhe Korçën me 15 maj.

Me luftën madhështore të Vlorës dhe marrjen e qytetit me 17 gusht, u përmbyll faza e jetësimit të shtetit shqiptar, i cili prej Kongresit të Lushnjes trashëgoi edhe të parat principe kushtetuese të qeverimit të tij, me anë të Kanunores së Këshillit të Lartë.

Ata burra e gra që u angazhuan për mbajtjen e Kongresit të Lushnjes meritojnë një vend të përjetshëm në historinë e Shqipërisë. Kontributi i tyre është sot e gjithë ditën një leksion që duhet përsëritur vazhdimisht, në mënyrë që çdo shqiptar, qytetar i thjeshtë, aktivist, politikan a klerik të mos i humbasë prioritetet e veta.

Në fillim është kombi dhe mbrothësia e tij, më pas vijnë individët dhe karrierat e tyre. Respekti për qytetarin, për të drejtat dhe interesat e tij dhe përpjekja për të mbrojtur ligjet që sanksionojnë dinjitetin e tij janë detyrime të përhershme që na vijnë nga Kongresi i Lushnjes.

Siç thotë Mit’hat Frashëri, njëri nga gjenitë e Historisë së Shqipërisë së shekullit të kaluar, “Kongresi i Lushnjes është një kandil që ndrit dhe duhet të ndriçojë kurdoherë që gjendet në errësirë e në të keqe. Të mbajturit lart të akteve të mëdha të patriotizmës është një lumturi, si edhe një detyrë”.

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

Selman Dervishi-Mani,USA.poet22/01/2020 21:32

KUR NJË I SËMUNDË NGA SËMUNDJA,NJË DERGJË E KEQE,E PA SHERUAR;NJË DITË
IU DUKË SE ISHTE PAK MË MIRË;NGRITEJ NË KËMBË,QË TË ECI PAKËS ODES KULLËS
NË ATË MALËSIE,MALËVRIE;POR,IU MARËN MENDËT;ËH,SA QITI DY HAPA PARA;VRIK
OR FRIK;U KTHYE,U THYE;DUKE RRËSHQITUR TRE HAPA PRAPA;ATËHERË VRAPUAN
E MBAJTËN PËR DYKRAHËT,QË MOS TË RRZOHEJ O,PËRPLASEJ;POR AI,PO THËRRET
VETËVEDIN,DHE TERË VENDIN;OUUUH,LUAJA SHQIPËRI,SHUARJA SHTIPEGRI;MORE,
KISHE DY HAPA PRA;A,NGA SËMUNDJA,NGA TËMUNDJA;MARRAMENDJA,VARRAREN-
DJA;TRE HAPA PRAPA;AUH,DY HAPA PARA;AHIII,TRE HAPA PRAPA;NGA SËMUNDJA,O
NGA TËMUNDJA;NGA DERGJË E KEQJA,NGA SHTËRRGJE DREQJA;KEQJA MË E SHKA-
LLMUAR,OUUU-MORE,DREQJA MË E MALLKUAR;SHTIPEGRIA N'GARA NGA DRAMAT;O
AHIII,SHQIPËRIA PARA NGA MBRAPAT;MË BATAKROZE,MË SAKANDALOZE!!" MANI,USA.

someone21/01/2020 13:01

Kam frike qe per ty i pari eshte Erjon Isufaj e pastaj dhe te tjeret, por jo Shqiperia :(
shpresoj te jem i gabuar...

B.K21/01/2020 12:51

Vertet nje shkrim me vlere

Shto koment

Denonco