Valdrin Pjetri, jo si individ, por si ‘fenomen’

Valdrin Pjetri, jo si individ, por si ‘fenomen’

Nga Fitim Zekthi - 16/08/2019

Një nga format e dënimit në Romën e Vjetër ishte ajo e lidhjes së trupit të dënuarit me një njeri të vdekur. Me kalimin e ditëve, trupi i të vdekurit duke qenë i lidhur me atë të të gjallit do të niste të kalbëzonte ngadalë edhe atë të të gjallit.

I gjalli do të përjetonte një vdekje të ngadaltë nga kalbëzimi, infektimi, gangrenizimi. Pas gjashtë vitesh në pushtet qeveria e kryeminsitrit Rama po përjeton saktësisht atë që përjetonte i dënuari në këtë mënyrë në Romën e Vjetër.

Ajo është e lidhur prej kryeministrit Rama me trupin e vdekur, kalbëzues dhe shkatërrimtar të krimit. Rasti i fundit ku i përzgjedhuri nga kryeministri Rama si kandidat për të drejtuar bashkinë e Shkodrës, Valdrin Pjetri, rezulton i dënuar në Itali për trafik droge duket se nuk lë asnjë dyshim për këtë simbiozë.

Valdrin Pjetri është, deri më tani, i fundit ndër të përzgjedhurit e kryeministrit Rama për të drejtuar bashki ose për të qenë deputet, që vjen nga lidhje të tilla me botën e krimit dhe të trafikut të drogës.

ShqipĂ«ria ka vuajtur shumĂ« kĂ«to vite pĂ«r tĂ« mĂ«suar tĂ« vĂ«rtetĂ«n pĂ«r shkak tĂ« njĂ« klase tĂ« korruptuar “intelektualĂ«sh”, edhe pĂ«r shkak tĂ« drejtuesve tĂ« medias dhe analistĂ«ve tĂ« tyre tĂ« cilĂ«t, duke tradhĂ«tuar pĂ«r interesa tĂ« ngushta detyrĂ«n e tyre, nuk e thanĂ« kurrĂ« qĂ« nĂ« krye se qeveria e kryeministrit Rama ishte nĂ« kĂ«tĂ« simbiozĂ« shkatĂ«rrimtare pĂ«r vendin me krimin dhe drogĂ«n. Ka prej tyre qĂ« as tani nuk e thonĂ«.

Ka prej tyre që edhe tani thonë se ai është një rast që nuk implikon kryeministrin. Ka prej tyre që thonë se Valdrin Pjetri ka punuar në qeveritë e PD-së dhe kështu ata duan që ta relativizojnë dhe ta çlirojnë Ramën nga çfarë është në të vërtetë kjo ngjarje.

NĂ« shkencat sociale (mes atyre edhe ato politike) nĂ« qoftĂ« se njĂ« ngjarje vĂ«zhgohet disa herĂ« (mjaftojnĂ« edhe mĂ« shumĂ« e dy – tre raste atĂ«herĂ« kjo ngjarje pĂ«rbĂ«n njĂ« fenomen.

Në momentin që kemi një fenomen, atëherë ai i nënshtrohet një ligjësie që përcakton shkakun e shafqjes së tij dhe që tregon sjelljen dhe pasojat e fenomenit.

Rasti i Valdrin Pjetrit nuk është i pari.

Para tij ka qenë Mark Frroku, deputet i koalicionit qeveritar të kryeministrit Rama, para tij ka qenë Arben Ndoka deputet i përzgjedhur nga kryeministri Rama, para tij ka qenë Armando Prenga, deputet i përzgjedhur nga kryeministri Rama, para tij ka qenë Elvis Roshi, kryetar bashkie i përzgjedhur nga kryeministi Rama etj., etj.

Pra, emĂ«rime ose pĂ«rzgjedhje tĂ« tilla nga kryeministri Rama pĂ«rbĂ«jnĂ« fenomen. (Çudi si nuk e kanĂ« parĂ« “intelektualĂ«t” dhe nuk e kanĂ« vĂ«nĂ« re drejtuesit e mediave dhe analistĂ«t e tyre).

ÇfarĂ« e shkakton kĂ«tĂ« fenomen, si sillet ai dhe çfarĂ« e shkakton kĂ«tĂ« fenomen?

ËshtĂ« e thjeshtĂ« fare.

Thirrjen e krimit nĂ« politikĂ«, nĂ« pozicione tĂ« larta drejtuese nĂ« bashki apo parlament, e shkakton ose nevoja e njĂ« partie apo e kryeministrit pĂ«r t’u mbĂ«shtetur nga krimi, ose nĂ«nshtrimi i kĂ«saj partie apo i kĂ«tij kryeministri nga krimi.

Çështja Ă«shtĂ« se, nĂ« pĂ«rgjithĂ«si, kĂ«to dy shkaqe bĂ«hen njĂ« edhe sikur, nĂ« fillim, partia ose kryeministri tĂ« jenĂ« tĂ« nĂ«nshtruar nga krimi dhe e thĂ«rrasin atĂ« pĂ«r mbĂ«shtetje.

Në fund përfundon që nevoja për mbështetje bëhet gjithnjë e më e madhe, por edhe nënështrimi bëhet gjithnjë e më i madh.

Jemi në pikën e njeriut të dënuar në Romën e Vjetër. Mënyra se si shfaqet fenomeni, se si sillet ai, pasojat që ai sjell, janë të qarta për këdo dhe nuk ka nevojë të zgjatemi.

Ky fenomen korrupton të gjithë jetën politike dhe ekonomike, sjell varfëri dhe mjerim, rrit kriminalitetin në forma të ndryshme, shkatërron shpresën e shoqërisë për një jetë dinjitoze me punën dhe djersën e anëtarëve të saj, degjeneron qeverisjen në një autokraci apo në një shtet të kontrolluar nga një grup apo një klikë.

Po të shohësh mënyrën se si flet, se si sillet, se si mbrohet ose se si shpjegon gjendjen kryeministri Rama, do të kuptosh se ai është në këtë rrugë në mënyrë shumë të studiuar, të ndërtuar me shumë kujdes dhe në përputhje me një filozofi të caktuar.

Qeverisja e tij nuk Ă«shtĂ« as e mirĂ« as e keqe, morali qĂ« udhĂ«heq qeverinĂ« e tij nuk Ă«shtĂ« as i mirĂ« dhe as i keq, Rama vetĂ« nuk Ă«shtĂ« as “i mirĂ«â€ dhe as “i keq”.

Qeverisja e Ramës, morali apo etika që udhëheq qeverisjen dhe veprimin e tij është përtej të mirës dhe të keqes.

Në një prej dialogjeve (Gorgia) të tij, Platoni paraqet Callicles i cili shfaq përbuzje për Sokratin, flet më neveri për moralin që ai mbron. Callicles thotë se e moralshme është ajo që sjell sukses, ajo që sjell fitore.

E moralshme është të jetosh në luks, të jetosh në bollëk, të sundosh, të dominosh etj.

Kjo gjë (pikëpamjet e Callicles) e cila në Greqinë e vjetër u përçmua, nuk u pranua kurrë, u kthye në mënyrë të vepruari nga autokracitë apo nga totalitarizmat, nga komunizmi, nga fashizmi, nga nazizmi.

Doktrinat qĂ« ushqyen fashizmin ose komunizmin sulmuan fetĂ«, sulmuan krishtĂ«rimin dhe islamin, madje deri edhe budizmin, si fe qĂ« promovonin mbrojtjen pĂ«r tĂ« dobĂ«tit, si fe qĂ« promovonin moralin e skllavit, si fe qĂ« nuk lejonoin natyrĂ«n njerĂ«zore tĂ« shfaqej nĂ« formĂ«n e vet tĂ« plotĂ«, qĂ« nuk lejon tĂ« sundonte “vullneti pĂ«r pushtet” etj.

Këto doktrina bënin thirrje për daljen nga morali, për çlirimin nga morali dhe për të ndërtaur një etikë përtej të mirës dhe të keqes. Në një farë mënyre këto doktrina flisnin me dashuri për dhunën.

Nga këto doktrina lindi koncepti i transvlerësimit të vlerave që, në thelb, është ndërtimi i një sjelljeje të re që nuk udhëhiqet nga morali, por që udhëhiqet nga ajo lloj etike që sjell domosdo sukses, që ngazëllen natyrën njerëzore, që nuk e kufizon apo e vendos atë në vargonjtë e moralit.

Gjithë kjo gjë e rëndë që duket sot ka qenë shumë e vështirë të shfaqet para njerëzve me pamjen e saj sepse, siç e thamë, media dhe intelektualët tradhëtuan detyrën dhe zgjodhën të mbrojnë qeverinë.

Opozita shqiptare, megjithë sulmet e egra që u përball dhe me megjithë luftën e poshtër në të cilën përpiqen ta mbajnë, ka arritur të kryejë detyrën themelore të një opozite.

Opozitat janë krijuar që në krye të herës për të thënë të vërtetat. Kjo opozitë, pavarësisht se sa kritika, mund të ketë kushdo, ka thënë të vërteta të mëdha. Kjo opozitë i ka treguar njerëzve thelbin e asaj që përfaqëson qeveria Rama.

Ligji i dekriminalizimit, i cili po e rrënon sot qeverinë dhe kryeministrin është një përpjekje e kryetarit të PD-së Basha dhe e PD-së. Në vitin 2015, kur deputetët e PD-së u sulmuan edhe fizikisht nga deputetët e akuzuar si të dënuar dhe trafikantë, askush nuk kishte as ndjeshmërinë më të vogël për të kuptuar se çfarë përfaqësonte qeverisja e Ramës dhe a kishim të bënim me një fenomen të thirrjes së krimit në politikë.

Në atë kohë, askush nuk e besonte ose nuk donte ta besonte opozitën për trafikun e drogës me avionë, për lidhjet e ministrit të Brendshëm, Tahiri, me trafikun etj.

Atë kohë askush nuk donte të besonte se opozita po thoshte të vërteta, përkundrazi të gjithë sulmonin opozitën.

Sot pas gjashtë vitesh qeveria ka vdekur në çdo kuptim.

NjerĂ«zit sot shohin te qeveria atĂ« qĂ« ajo Ă«shtĂ« njĂ« zombie. PĂ«r fatin tonĂ« tĂ« keq dhe pĂ«r paradoks, sigurisht, “intelektualĂ«t” dhe drejtuesit e medias me analistĂ«t e tyre kanĂ« qenĂ«, jo thjesht mĂ« pas se sa opozita, por kanĂ« qenĂ« edhe kundĂ«r opozitĂ«s, e cila po dĂ«shmohet se ka thĂ«nĂ« tĂ« vĂ«rteta tĂ« mĂ«dha. 

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

krasasi tp16/08/2019 13:27

Po sikur Z.Valdrin mos te kish pranuar te kandidonte si kryebashkiak dhe te vazhdonte te punonte ne postet e larta te administrates shteterore dhe institucioneve publike,a do ta denonconte Z.Basha rast(et)in dhe nese do behej kryeminister, do ti rikthehej rastit.Megjithate qysh sot qytetaret duhet te falenderojne tre burra:
1.Z.Basha, per informacionin qe mbante "poshte jastekut" dhe mundesise qe i dha Prokurorise, per te hetuar nese Valdrin Pjetri , zyrtari me "mizen nen kesule" i deshtuar ne tentativen e pare ne Itali si drogaxhi, ka arritur te shnderrohet ne nje kapobande te drograve te forta me lidhje nderkombetare,apo pasurite qe disponon i ka ne saj te korrupsionit te zhvilluar me sukses nen administraten e te dy qeverive te majta apo te djathta.
2.Duhet te falenderojme Z.Valdrin Pjetri per kurajon dhe ambicjen per kryebashkiak dhe sidomos per doreheqjen dhe angazhimin per te sqaruar pozicionin e tij ne gjithe kete mersele,duke uruar qe te dal siç pretendon.
3.Duhet te falenderojme Z.Rama, per deklarimin se fundmi ,se verifikimi i vetdeklarimeve do behet per te gjithe, qe ligji i ka perfshire ne vetdeklarim,nepermjet nje ligji te ri, qe do kaloj ne Shtator ne parlament.Numrat jane dhe opozita parlamentare duhet te kontriboj dhe me siguri do kontriboj. Kjo do te thote qe ne zgjedhjet e reja lokale, apo te pergjithshme, kurdo qe te behen,kujtedo qe do aplikoj per deputet, kryebashkiak apo ne administraten publike dhe shteterore, do ti duhet te tregoj 'targen'.Kush eshte ne konflikt interesi me ligjin e ri, ne pritje per miratimin ne parlament,mund te zgjedh.Te perfshihet ne pregatitjen per intensifikimin dhe fitoren e revolucionit,te pres me 'qetesi dhe dashuri' rrjedhjen e ngjarjeve, te loboj qe ky ligj mos te kaloj ne parlament.Ne shumice derrmuese qytetaret presin, fitoren e Kunderevolucionit paqesor.

Shto koment

Denonco