Pesë arsyet pse do të votoja sërish për Trump

Pesë arsyet pse do të votoja sërish për Trump

Nga Liz Peek - 20/01/2018

Dy muaj para zgjedhjeve të vitit 2016, kohë kur po kryqëzohej kandidati i atëhershëm Donald Trump, nga një familje myslimane Gold Star, unë shkrova një pjesë të titulluar "Pesë arsye pse një person i shëndetshëm mund të votojë ende për Trump".

Tani  jemi një vit në presidencën Trump dhe ato pesë arsye ende shpjegojnë pse unë do të votoja përsëri për Presidentin Trump. Ai është në anën e djathtë të këtyre çështjeve kritike dhe po ecën me të vërtetë në premtimet që ka bërë në kulmin e fushatës. Kjo është e rrallë.

1.Ekonomia

Edhe kritikët e tij kanë pranuar se agjenda ekonomike e Presidentit Trump ka lëshuar shpirtrat e kafshëve të kapitalizmit amerikan. Një përshpejtim i rritjes, vazhdimi i fitimeve të punës dhe një treg bursash që po lulëzojnë janë rezultatet e drejtpërdrejta të shkurtimeve të taksave të GOP.

Agjencitë federale kanë tërhequr ose vonuar 1.579 veprime rregullatore të planifikuara. Rregullat e shfuqizuara tashmë - që ndikojnë në restorantet, kompanitë e komunikimit, termocentralet, financat, kujdesin shëndetësor, shpimet e naftës dhe shumë sektorë të tjerë - vlerësohen nga Shtëpia e Bardhë për të kursyer rreth 600 milionë dollarë në vit. Ky numër do të rritet.

Bizneset po festojnë lirimin e burokracisë dhe ligjin për reformën e taksave të GOP, që reduktoi normat e taksave të korporatave nga 35 për qind në 21 për qind. Drejtorët ekzekutivë të më shumë se 170 firmave të mëdha dhe të vogla anembanë vendit kanë premtuar shpërblime një-herë ose rritje pagash për më shumë se 2 milionë punëtorë.

Axhenda Trump ka rritur optimizmin e biznesit, gjë që ka çuar në një rritje të investimeve kapitale. Shpenzimet nga kompanitë, të cilat kanë qenë të sheshta gjatë shumicës së kohës së Obamës, u rritën 6.2 për qind në tre tremujorët e parë të vitit të kaluar.

2.Obamacare

Demokratët kanë rënë në dashuri me ObamaCare tani që GOP. Në të vërtetë, ndërsa ligji i kujdesit shëndetësor e ka bërë sigurimin të arritshëm për miliona njerëz të cilët nuk mund ta përballojnë atë ndryshe, amerikanët e klasës së mesme gjithnjë e më shumë po zbulojnë se mbulimi i kujdesit shëndetësor është i papërballueshëm.

Administrata e Obamës e ngarkoi ligjin, pjesërisht duke ofruar subvencione bujare për kompanitë e sigurimeve për të ulur primet, por vendi tani po ndjen ndikimin e vërtetë të legjislacionit të trashëgimisë së Presidentit Obama. Premtimi i Presidentit Obama se legjislacioni i tij "do të mbulojë çdo amerikan dhe do të ulë koston e një primi të familjes tipike deri në 2500 dollarë në vit" nuk u materializua.

Veçanërisht, ObamaCare nuk frenoi në rritjen e vazhdueshme të kostove të kujdesit shëndetësor. Fondacioni Familja Kaiser raporton se vitin e kaluar punëtori mesatar ka paguar 5.714 dollarë për një plan shëndetësor shëndetësor familjar - 30 përqind të kostos së përgjithshme prej $ 18.764. Pesë vjet më parë, një familje ka granatuar 4,316 dollarë ose mesatarisht 27 për qind e totalit prej 15,745 dollarë. Në vijën kryesore: shpenzimet për kujdesin shëndetësor kanë vazhduar të rriten më shpejt se të ardhurat.

Republikanët kanë luftuar për të shfuqizuar dhe zëvendësuar ObamaCare. Duke eliminuar mandatin individual, ata tani kanë filluar të çmontojnë superstrukturën e saj financiare. Kjo do t'i bëjë presion ligjvënësve të dalin me ide të reja për të kursyer paratë e njerëzve - si kthimi i sistemit në shtetet dhe reformimi i Medicaid.

3.Edukimi

Kur u shpjegova miqve të mi liberal pse nuk mund të votoja për Hillary Clinton, shpesh përmenda kundërshtimin e saj në shkolla. Kjo shpesh e mbyllte bisedën. Duke qenë në shtrat me sindikatat e mësuesve, të cilët në mënyrë rutinore derdhin miliona për kandidatët demokratë dhe punojnë për të nxjerrë votën, do të thotë qëndrimi i status quo-së në sistemin tonë arsimor publik. Ky sistem është ai që i dështon fëmijët tanë, dhe sidomos fëmijët tanë me ngjyrë. Kjo është hipokrizia më e madhe liberale.

Shkolla e mesme duhet të përgatisë fëmijët për kolegj. Në vitin 2016, rezultatet e ACT tregojnë se vetëm 38 për qind e studentëve që morën provimin ishin "të gatshëm për kolegj" në të paktën tre nga katër lëndët e përfshira: matematikë, shkencë, lexim dhe anglisht. Kjo është një statistikë e tmerrshme, dhe mbulon vetëm 64 përqind e të rinjve të vendit - me sa duket më të aftë - të cilët morën provën

Presidenti Trump caktoi Betsy DeVos, një kampion i zgjedhjes së shkollës, për të kryesuar Departamentin e Arsimit - duke sinjalizuar se Shtëpia e Bardhë e tij do të sfidonte kontrollin e sindikatave në sistemin tonë të fryrë të frymëzuar.

4.Gjykata e Lartë

Vdekja e gjykatësit Antonin Scalia rrezikoi balancën e moderuar të Gjykatës Supreme. Për konservatorët e alarmuar nga kapërcimi i Presidentit Obama dhe dalja e majtë e gjyqtarëve të vendosur në gjykatat më të ulëta gjatë tetë viteve të fundit, emërimi i një konservatori në gjykatë ishte thelbësor. Neil Gorsuch ishte një zgjedhje e shkëlqyer. Është shumë e mundshme që një hapje tjetër do të ndodhë në vitet e ardhshme. Ne shikojmë në Shtëpinë e Bardhë Trump, mundësinë për të zgjedhur përsëri një kandidat të aftë dhe të përgjegjshëm.

5.Pakënaqësia me qeverinë

Nën Presidentin Obama, amerikanët u bënë gjithnjë e më pak të pakënaqur me punën e qeverisë federale. Nuk është çudi. Për arsye të rregullave masive, rritjes së frymëmarrjes dhe ndërhyrjeve të çdo lloji, kënaqësia e publikut me mënyrën se si qeveriset SHBA-ja ra nga një nivel i lartë i të gjitha kohërave prej 59 përqind në vitin 2002 në 33 përqind në 2016, afër fundit të mandatit të dytë të Presidentit Obama, sipas një Exit-Poll. Që atëherë ka rënë më tej, në 28 për qind shtatorin e kaluar.

Qeveritë shtetërore dhe lokale dolën më mirë në Gallup Poll. Në të vërtetë, në 2016, 62 për qind e amerikanëve thanë se i besojnë qeverisë së shtetit për të trajtuar problemet dhe 71 për qind thanë se i besojnë qeverisë lokale për të trajtuar problemet.

Axhenda e Trump përfshin dërgimin e më shumë pushtetit në shtetet. Kjo ka kuptim në kaq shumë nivele, por demokratët e duan kontrollin federal. Këto janë të gjitha çështjet kritike. Presidenti Trump është në anën e djathtë të secilit. A do të votoja për të përsëri? Sigurisht dhe menjëherë.

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

Shto koment