Çfarë e bën një kult dhe si i kontrollojnë drejtuesit e kulteve ndjekësit e tyre?

Çfarë e bën një kult dhe si i kontrollojnë drejtuesit e kulteve ndjekësit e tyre?

10:10, 22/06/2024
A+ Aa A-

Termi "kult" ngjall imazhe të gjalla në mendjet tona, duke filluar nga drejtuesit karizmatikë dhe ritualet e fshehta deri te tregimet tragjike të individëve që kanë rënë nën magjinë e drejtuesit të tyre.

Fenomeni i kulteve ka pushtuar prej kohësh imagjinatën tonë, duke ndezur kuriozitet dhe shqetësim. Ata sfidojnë të kuptuarit tonë se si individët mund të tërhiqen në besime të tilla ekstreme.

Por çfarë e përcakton saktësisht një kult dhe çfarë i shtyn njerëzit t'u bashkohen këtyre grupeve, duke hequr dorë nga autonomia e tyre dhe duke hyrë në një rrugë të përkushtimit të padiskutueshëm? Zbuloni psikologjinë pas joshjes së tyre dhe çfarë i dallon kultet nga fetë kryesore.

Çfarë është një kult?

Përmbajtja ose ideologjia në thelb të një kulti mund të jetë fetare ose të ndryshojë përtej kësaj. Në një video të TED-Ed për kultet, Janja Lalich, një eksperte në studimet e kulteve dhe profesoreshë nderi e sociologjisë në Universitetin Shtetëror të Kalifornisë, Chico, thotë se disa kulte janë politike, të tjera bazohen në terapi dhe disa fokusohen te vetë-përmirësimi.

Në përgjithësi, ajo sheh disa elementë kyç që përcaktojnë një kult. "Një kult është një grup ose lëvizje me një angazhim të përbashkët ndaj një ideologjie zakonisht ekstreme që zakonisht mishërohet në një udhëheqës karizmatik," thotë Lalich në videon e saj TED-Ed.

Cila është psikologjia pas një kulti?

Ekspertët që studiojnë kultet sugjerojnë se nevoja njerëzore për rehati i shtyn njerëzit të kërkojnë të tjerë ose gjëra për të qetësuar frikën dhe ankthet e tyre. Hulumtimet sugjerojnë se këta elementë dhe të tjera kanë bërë që qindra mijëra njerëz të angazhohen në mijëra kulte që veprojnë në mbarë botën.

"Ata ofrojnë kuptim, qëllim dhe përkatësi," thotë Josh Hart, një profesor i psikologjisë në Kolegjin Union që studion psikologjinë e personalitetit dhe sociale, pikëpamjet e botës dhe sistemet e besimit. "Ata ofrojnë një vizion të qartë, të sigurt dhe pohojnë epërsinë e grupit."

Sa i përket vetë udhëheqësve, ata zakonisht e paraqesin veten si të pagabueshëm, të sigurt dhe madhështorë. Karizma e tyre i tërheq njerëzit, thotë Hart. Dhe ndjekësit që dëshirojnë paqen, përkatësinë dhe sigurinë mund të fitojnë një ndjenjë të këtyre gjërave si dhe besim përmes pjesëmarrjes në grup.

3 Udhëheqës të famshëm të kultit në SHBA

Ju mund të njihni emrat e tre kulteve të njohura të SHBA-së në vijim, ose udhëheqësit e tyre, në historinë e kohëve të fundit.

1. Jim Jones, Tempulli i Popujve

Tempulli i Popujve u themelua nga Jim Jones në Indiana në vitin 1955. Grupi filloi si një organizatë progresive që mbronte të drejtat civile. Jones donte të krijonte një komunitet utopik egalitar. Në mesin e viteve 70, Jones e zhvendosi kultin në Guajana.

Deri në vitin 1978, popullsia e "Jonestown" ishte rritur në gati 1000 njerëz. Atë vit, Jones urdhëroi ndjekësit e tij të pinin një pije me cianur. 909 vdiqën, duke përfshirë fëmijë.

2. David Koresh, Dega Davidianët

Një burrë i quajtur David Koresh, i cili besonte se ishte Mesia, themeloi Degën Davidianët (1955 - 1993). Koresh besonte se të gjitha gratë, përfshirë vajzat, ishin "gratë e tij shpirtërore". Së bashku, grupi besonte se apokalipsi ishte i afërt dhe, nga frika e mbërritjes së tij, u mbyllën në një kompleks në Waco të Teksasit.

Në vitin 1993, me një informacion se Koresh po grumbullonte armë, Departamenti i Alkoolit, Armëve të Zjarrit dhe Duhanit bastisi kompleksin. Një përplasje midis FBI-së dhe Degës Davidianët përfundoi 51 ditë më vonë dhe la më shumë se 80 të vdekur.

3. David Brandt, Familja Ndërkombëtare

Family Ndërkombëtare, e njohur më parë si Fëmijët e Zotit, u themelua nga David Brandt Berg në fund të viteve 1960. Berg e themeloi grupin si një lëvizje fetare me një fokus të fortë në jetën komunale, shtrirjen ungjillore dhe interpretimet jokonvencionale të krishterimit. Ndjekësit e tij i referoheshin atij si "Moisi Davidi".

Kulti ekziston edhe sot dhe vepron në 80 vende. Aktorët Joaquin Phoenix dhe Rose McGowan kanë lindur në kult, por kanë shpëtuar dhe që atëherë kanë folur kundër tij.

Çfarë e bën një kult të suksesshëm?

Procesi i indoktrinimit mund të jetë çelësi i suksesit të një kulti dhe të lërë një përshtypje të fuqishme te viktimat e tij. Ndërsa çdo kult mund të jetë i ndryshëm, ekspertët thonë se metodat për të tërhequr anëtarët dhe për t'i mbajtur ata atje ngjajnë me një libër të ngjashëm parimesh psikologjike.

Disonancë njohëse

Një element është disonanca njohëse. Teoria e paraqitur në fund të viteve 1950 sugjeron që kur njerëzit përballen me fakte që bien ndesh me besimet, vlerat dhe idetë e tyre, ata do të ndjejnë siklet psikologjik, me gjasë të ndjekur nga nevoja për të zgjidhur atë kontradiktë dhe për të zvogëluar shqetësimin e tyre.

Në një mjedis kulti, disonanca njohëse shpesh "të mban të bllokuar pasi çdo kompromis e bën më të dhimbshme të pranosh se je mashtruar", shpjegon Lalich në videon e saj TED-Ed. "Ai përdor si sisteme formale ashtu edhe joformale të ndikimit dhe kontrollit për t'i mbajtur anëtarët të bindur me pak tolerancë për mosmarrëveshjet e brendshme ose shqyrtimin e jashtëm."

Bindja

Ky faktor i bindjes është një tjetër element kyç. Luan jashtë prirjes natyrore të një njeriu për të ndjekur urdhrat dhe për të bërë atë që bëjnë të tjerët rreth tyre. Në mjediset e kultit, të menduarit kritik shpesh kundërshtohet, ndërsa besimi absolut shpërblehet. Faji, turpi dhe frika gjithashtu përdoren vazhdimisht për të hequr ngadalë identitetin e një individi.

Mendimi i lirë, vullneti i lirë dhe fjala e lirë janë të kufizuara në një mjedis ku kërkohet bindje e plotë ndaj drejtuesve. Ekspertët thonë se drejtuesit e kultit, nga ana tjetër, kanë vija narciste dhe autoritare dhe janë të motivuar nga paratë, seksi ose pushteti (ndoshta të tria).

Cili është ndryshimi mes një kulti dhe fesë?

Ndërsa shumë fe filluan si kulte, Lalich shpjegon se disa u integruan në strukturën e shoqërisë më të madhe ndërsa rriteshin. Përveç kësaj, ndërsa fetë mund të ofrojnë udhëzime dhe mbështetje për anëtarët për të jetuar jetë më të mirë, një kult i ndan anëtarët e tij nga të tjerët dhe kërkon të kontrollojë drejtpërdrejt asetet financiare dhe rregullimet e jetesës.

Rekrutimi mund të zgjasë me muaj dhe mund t'i ngjajë një skeme piramidale. Do të thotë, zgjerimi i një kulti mbështetet në anëtarët ekzistues për të rekrutuar anëtarë të rinj. Kjo mund të përfshijë zgjerimin e miqësisë dhe lidhjes me një individ që është i ri në një zonë, i vetmuar, që vuan nga një humbje personale ose profesionale ose kërkon kuptim në jetë.

Ndërsa disa nga kultet më të famshme janë shembur në ngjarjet masive të vetëvrasjeve, si vdekja e 919 anëtarëve të Tempullit të Popujve të Jim Jones, për shkak se kultet mbrohen sipas ligjeve që rregullojnë lirinë fetare, mund të jetë e ndërlikuar të ndiqen penalisht ligjërisht kultet dhe udhëheqësit e tyre.

Magjepsja e kulteve qëndron në ndërveprimin e tyre kompleks të faktorëve psikologjikë, socialë dhe kulturorë, dhe pa dyshim që ato do të vazhdojnë të na magjepsin dhe të na bëjnë në mëdyshje për breza të tërë.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco