Teoria e çuditshme konspirative: Pse disa njerëz mendojnë se Perandoria Romake nuk ka ekzistuar kurrë

Teoria e çuditshme konspirative: Pse disa njerëz mendojnë se Perandoria Romake nuk ka ekzistuar kurrë

12:06, 22/05/2024
A+ Aa A-

Një përdoruese e TikTok-ut një herë pretendoi se Perandoria Romake nuk ka ekzistuar, duke thënë më vonë se ishte një "metaforë". Pavarësisht tërheqjes, postimet e saj sugjerojnë të kundërtën, duke përzier prova të mjaftueshme faktike për t'u dukur të besueshme.

Për të qenë të qartë, Perandoria Romake ka ekzistuar dhe dëshmitë dhe ndikimi i saj janë vendimtare për historinë.

"Mik, ky është grek"

Shkrimtarja Donna Dickens, e njohur në TikTok si @momllennial_, shfaqi fragmentin e papirusit Gallus, duke pretenduar se ishte grek, jo latin. Ky pretendim u hodh poshtë nga Maxwell Paule, një klasicist romak, i cili e identifikoi tekstin si latin. Një përkthim i thjeshtë konfirmoi se ishte vërtet latinisht. Paule shpjegon, "'Maxima romanae': nuk bëhet më latinisht se kaq."

Duke përdorur Google Translate, shprehja "Fata mihi Caesar, . . . Maxima Romanae" do të thotë, "fati për mua është Cezari, më i madhi i romakëve". Në greqisht, lexohet, "η μοίρα για μένα είναι ο Καίσαρας, ο μεγαλύτερος των Ρωμαίων", që përkthehet në, "h moira gia mena einai o Kaisaras, o megalyteros twn Rwmaiwn." Alfabetet dhe gjuhët janë të dallueshme, duke hedhur poshtë pretendimin e Dickens-it.

Rreziku i shkencës pjesërisht të kuptuar

Formimi i Dickens-it përfshin një diplomë bachelor në antropologji dhe ajo shkruan për kulturën popullore. Ndonëse autodidaktët mund të kontribuojnë ndjeshëm, pretendimet e saj mashtruese nuk janë në të njëjtin nivel me punën e mirëfilltë shkencore. Studiuesit autodidaktë historikë si Abraham Lincoln-i dhe Srinivasa Ramanujan dhanë kontribute të vlefshme, ndryshe nga pretendimet e pabazuara të rrjeteve sociale.

Çmitizimi i teorisë së konspiracionit të Perandorisë Romake

Dickens shpesh pretendon se artefaktet romake janë në të vërtetë greke, etruske ose fenikase. Ky argument është me të meta; perandoritë asimilojnë teknologji dhe artefakte të kulturave të ndryshme, si Perandoria Britanike. Fshirja e identitetit romak injoron kontekstin historik dhe kontributet e popujve të nënshtruar.

Ajo gjithashtu fikson mungesën e datimit me karbon, duke anashkaluar metodat e tjera të datimit si paleografia dhe konteksti arkeologjik, të cilat janë praktika të vlefshme shkencore. Paule thekson se përtej datimit me radiokarbon, ka mënyra të tjera për të datuar artefakte, si forma e shkronjave dhe ndryshimet gjuhësore me kalimin e kohës.

Një shembull i një skandali të mirëfilltë të studimeve klasike është trafikimi i fragmenteve të papirusit të rremë të Detit të Vdekur nga një ish-dijetar i Oksfordit, duke nënvizuar rëndësinë e besueshmërisë në kërkimin historik.

Vendimi

Ndërsa Dickens-i vëren saktë se regjimi fashist i Musolinit lavdëroi Romën e lashtë, pretendimeve të saj më të gjera u mungon thelbi. Obsesioni i Musolinit me Romën e lashtë çoi në përdorimin e simboleve romake, të cilat vazhdojnë të përvetësohen nga grupet moderne ekstremiste. Sidoqoftë, pretendimet mashtruese mund të shtrembërojnë historinë, kështu që është thelbësore t'i zhvlerësoni ato me informacion të saktë.

Përkthimet e gabuara dhe pretendimet mashtruese të Dickens-it marrin një faqe nga i njëjti libër me revizionistët historikë. Zbulimi i saktë ruan materiale historike dhe vëzhgime që korrespondojnë me realitetin, duke parandaluar përhapjen e dezinformatave.

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco