Shkencëtarët kinezë i afrohen kthimit në jetë të njerëzve të ngrirë në mënyrë kriogjenike

Shkencëtarët kinezë i afrohen kthimit në jetë të njerëzve të ngrirë në mënyrë kriogjenike

11:11, 22/05/2024
A+ Aa A-

Shkencëtarët kinezë kanë arritur një përparim në kriogjenikë duke shkrirë me sukses indet e trurit pa dëmtime, duke iu afruar mundësisë së ruajtjes dhe ringjalljes potenciale të trurit të njeriut në të ardhmen.

Studiuesit, të udhëhequr nga profesori Zhicheng Shao në Universitetin Fudan në Shangai, zhvilluan një përzierje kimike të quajtur MEDY që mbron neuronet gjatë ngrirjes. Kjo arritje trajton një sfidë të madhe: ngrirjen e indeve të trurit pa shkaktuar dëme, gjë që më parë e ka bërë atë të padobishme pas shkrirjes.

Ky përparim jo vetëm që premton studimin e barnave të reja, por gjithashtu ringjall konceptin fantastiko-shkencor të kriogjenikës - ruajtjen e trupave njerëzorë me shpresën e ringjalljes në të ardhmen kur shkenca mund të kurojë sëmundjet dhe të kthejë mbrapsht plakjen. Futuristët e profilit të lartë si Peter Thiel dhe Steve Aoki kanë treguar interes për mundësi të tilla.

Bizneset e kriogjenikës e kanë shfrytëzuar këtë ide që nga mesi i shekullit të 20-të, duke ofruar ruajtje të plotë të trupit për tarifa të konsiderueshme. Pavarësisht zhurmës, nuk ka ende një metodë të garantuar për të ruajtur funksionin e trurit përmes ngrirjes.

Truri, i përbërë nga 80% ujë, është i ndjeshëm ndaj dëmtimit nga formimi i kristaleve të akullit gjatë ngrirjes. Ekipi i profesor Shaos kërkoi një alternativë ndaj ujit që mund të parandalonte formimin e kristaleve. Ata testuan përzierje të ndryshme në organoidet e trurit - grupe të vogla të qelizave të trurit të rritura në epruveta - përpara se t'i ngrinin me azot të lëngshëm.

Pas testimit, përzierja MEDY, që përmban metilcelulozë, etilen glikol, DMSO dhe Y27632, u zbulua se ruante indin e trurit pa dëmtim dhe e lejonte atë të rifitonte funksionin normal pas shkrirjes.

Ndonëse është premtuese për përdorim laboratorik, kjo teknikë mbetet larg të qenit e zbatueshme për trurin ose trupin e tërë. Dennis Kowalski i Institutit Cryonics vuri në dukje se shërimi i shkaqeve origjinale të vdekjes dhe kthimi i plakjes janë pengesa të rëndësishme që nuk mund t'i kapërcejmë sot.

Metodat e tjera të krioruajtjes kanë treguar premtime, por vijnë me të meta të rëndësishme, si ajo që përfshin lëngun balsamues që vret subjektin, duke e bërë të pamundur ringjalljen.

Në një afat të afërt, profesor Shao sugjeron se MEDY do të jetë i vlefshëm për ngrirjen e indeve të trurit për kërkime, duke ndihmuar në zhvillimin e ilaçeve dhe zbulimet mjekësore. Në një afat të gjatë, teknika mund të avancojë krioruajtjen e gjithë trurit, megjithëse mbeten sfida thelbësore.

Të kuptuarit se si të ngrihen organoidet nuk përkthehet drejtpërdrejt në organe të tëra, dhe parashikimi i përgjigjeve të organeve bazuar në modele më të thjeshta mbetet i vështirë. Edhe nëse arrihet ngrirja e suksesshme, ringjallja e trurit paraqet një grup tjetër sfidash për shkak të të kuptuarit tonë të kufizuar të funksionimit të tij.

"Përgjigja më themelore se si funksionon truri është, ne nuk e dimë", tha dr. Ken Miller, një neuroshkencëtar teorik në Universitetin e Kolumbias. "Ne e dimë se si funksionojnë shumë pjesë... por jemi shumë larg nga të kuptuarit e sistemit."

Ky zbulim ofron shpresë si për kërkimin shkencor ashtu edhe për ëndrrën futuriste të krionikës, por ka ende sfida të rëndësishme shkencore dhe teknike.

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco