Peshku fosil 375 milion vjeçar zbulon sekretet evolucionare

Peshku fosil 375 milion vjeçar zbulon sekretet evolucionare

16:29, 19/04/2024
A+ Aa A-

Një peshk fosil 375 milionë-vjeçar, Tiktaalik-u, ofron njohuri të thella mbi evolucionin e vertebrorëve, sidomos kalimin nga jeta ujore në atë tokësore. Nëpërmjet rindërtimit të përpiktë duke përdorur skanime mikro-CT, shkencëtarët kanë zbuluar lidhje thelbësore brenda skeletit të Tiktaalik-ut, duke hedhur dritë mbi aftësitë e tij lokomotivë dhe përshtatjet evolucionare.

Skeleti boshtor i Tiktaalik-ut zbulon përshtatje të rëndësishme që paraprijnë shfaqjen e gjymtyrëve nga pendët. Sidomos, brinjët e Tiktaalik-ut ka të ngjarë të ngjiten në legenin e tij, një risi strukturore thelbësore për mbështetjen e trupit dhe lehtësimin e lëvizjes së mundshme tokësore. Ky zbulim nënvizon transformimin gradual të vertebrorëve drejt përshtatjes së tokës, duke shfaqur fazat e hershme të modifikimeve anatomike të nevojshme për lëvizjen tokësore.

Tiparet skeletore të Tiktaalik-ut ofrojnë një vështrim në stilin e tij të dyfishtë të jetesës, duke zotëruar tipare karakteristike si për organizmat ujorë ashtu edhe për ato tokësore. Shtojcat e saj të mëdha të pasme dhe struktura e legenit, së bashku me një lidhje ligamentoze midis legenit dhe skeletit boshtor, sugjerojnë aftësinë për t'u mbështetur dhe për të ushtruar forcë me pendët e saj të pasme. Ndërsa Tiktaalik-u mund të mos ketë përshkuar tokën si krijesat moderne tokësore, këto gjetje nënkuptojnë aftësinë e tij për t'u përfshirë në sjellje të reja që tregojnë eksplorimin tokësor.

Për më tepër, detajet e ndërlikuara të zbuluara nga rindërtimi ofrojnë njohuri mbi lëvizshmërinë e kokës së Tiktaalik-ut dhe anatominë e këmbëve të legenit, duke pasuruar më tej kuptimin tonë për strategjitë e tij adaptive. Studimi gjithëpërfshirës i skeletit të Tiktaalik-ut përgatit skenën për studime më të thella në aftësitë e tij lokomotive dhe ndërveprimet ekologjike gjatë periudhës Devoniane.

Tiktaalik-u shërben si një lidhje kryesore midis formave të jetës ujore dhe tokësore, duke ilustruar evolucionin gradual të vertebrorëve drejt përshtatjes tokësore. Duke deshifruar anatominë e tij skeletore dhe aftësitë funksionale, shkencëtarët fitojnë njohuri të paçmueshme në proceset evolucionare që formësuan lëvizjen dhe sjelljen e hershme të vertebrorëve./SciTechDaily - Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco