Zbulimet e epokës së akullnajave zbusin alarmin e ndryshimeve klimatike

Zbulimet e epokës së akullnajave zbusin alarmin e ndryshimeve klimatike

12:25, 18/04/2024
A+ Aa A-

Hulumtimet e reja tregojnë një ulje të gjasave të skenarëve më të këqij të ngrohjes globale, duke studiuar kushtet e lashta klimatike dhe duke përmirësuar të kuptuarit tonë për ndjeshmërinë klimatike.

Teksa dyoksidi i karbonit grumbullohet në atmosferë, Toka do të bëhet më e nxehtë. Por saktësisht se sa ngrohje do të rezultojë nga një rritje e caktuar e CO2 është nën studim. Marrëdhënia mes CO2 dhe ngrohjes, e njohur si ndjeshmëria klimatike, përcakton se çfarë të ardhme duhet të presim ndërsa nivelet e CO2-it vazhdojnë të rriten.

Analiza nga studimet e epokës së akullit

Hulumtimi i ri në Universitetin e Uashingtonit analizon epokën më të fundit të akullit, kur një pjesë e madhe e Amerikës së Veriut ishte e mbuluar me akull, për të kuptuar më mirë marrëdhënien mes CO2-it dhe temperaturës globale. Ai zbulon se ndërsa shumica e vlerësimeve të ngrohjes në të ardhmen mbeten të pandryshuara, skenari absolut i rastit më të keq nuk ka gjasa.

"Kontributi kryesor nga studimi ynë është ngushtimi i vlerësimit të ndjeshmërisë së klimës, duke përmirësuar aftësinë tonë për të bërë parashikime të ardhshme të ngrohjes," tha autori kryesor Vince Cooper, një student i doktoraturës në UW në shkencat atmosferike. "Duke parë se sa më e ftohtë ishte Toka në të kaluarën e lashtë me nivele më të ulëta të gazeve serrë, ne mund të vlerësojmë se sa më e ngrohtë do të bëhet klima aktuale me nivele më të larta të gazeve serrë."

Skenarët aktualë dhe të ardhshëm të CO2-it

Punimi i ri nuk e ndryshon skenarin më të mirë të ngrohjes nga dyfishimi i CO2-it - rreth 2 gradë Celsius rritje mesatare e temperaturës në mbarë botën - ose vlerësimi më i mundshëm, që është rreth 3 gradë Celsius. Por redukton skenarin e rastit më të keq për dyfishimin e CO2-it me një shkallë të plotë, nga 5 gradë Celsius në 4 gradë Celsius. (Për referencë, CO2 është aktualisht në 425 ppm, ose rreth 1.5 herë nivelet paraindustriale, dhe nëse rënia e emetimeve nuk shkon drejt niveleve të dyfishta paraindustriale përpara fundit të këtij shekulli.)

Sfidat në parashikimin e klimës

Ndërsa planeti ynë shkon drejt një dyfishimi të CO2-it, autorët paralajmërojnë se dekadat e fundit nuk janë një parashikues i mirë i së ardhmes nën ngrohjen globale. Ciklet afatshkurtra klimatike dhe efektet e ndotjes atmosferike janë vetëm disa arsye që tendencat e fundit nuk mund të parashikojnë me besueshmëri pjesën tjetër të këtij shekulli.

"Modeli hapësinor i ngrohjes globale në 40 vitet e fundit nuk duket si modeli afatgjatë që presim në të ardhmen - e kaluara e afërt është një analog i keq për ngrohjen globale në të ardhmen," tha autorja Kyle Armour, një profesoreshë e asociuar e shkencave atmosferike dhe oqeanografisë në UW.

Përqendrimi në maksimumin e fundit akullnajor

Studimi i ri u fokusua në një periudhë 21,000 vjet më parë, e njohur si Maksimumi i Fundit Akullnajor, kur Toka ishte mesatarisht 6 gradë Celsius më e ftohtë se sot. Të dhënat e bërthamës së akullit tregojnë se CO2 atmosferik atëherë ishte më pak se gjysma e niveleve të sotme, në rreth 190 pjesë për milion.

 

"Rekordi i paleoklimës përfshin periudha të gjata që ishin mesatarisht shumë më të ngrohta ose më të ftohta se klima aktuale, dhe ne e dimë se ka pasur sforcime të mëdha klimatike nga shtresat e akullit dhe gazet serrë gjatë atyre periudhave," tha Cooper. "Nëse e dimë afërsisht se cilat ishin ndryshimet e temperaturës së kaluar dhe çfarë i shkaktuan ato, atëherë ne e dimë se çfarë të presim në të ardhmen."

 

Studiuesit duke përfshirë bashkautorin Gregory Hakim, një profesor i shkencave atmosferike në UW, kanë krijuar teknika të reja modelimi statistikor që lejojnë të dhënat e paleoklimës të asimilohen në modelet kompjuterike të klimës së Tokës, të ngjashme me modelet e sotme të parashikimit të motit. Rezultati është harta më realiste e temperaturës nga mijëvjeçarët e mëparshëm.

Rimendimi i ftohjes së epokës së akullit

Për studimin e ri, autorët kombinuan të dhënat klimatike parahistorike - duke përfshirë sedimentet e oqeanit, bërthamat e akullit dhe polenin e ruajtur - me modelet kompjuterike të klimës së Tokës për të simuluar motin e Maksimumit të Fundit Akullnajor. Kur pjesa më e madhe e Amerikës së Veriut ishte e mbuluar me akull, shtresa e akullit nuk e ftohte planetin vetëm duke reflektuar rrezet e diellit të verës jashtë kontinenteve, siç kishin konsideruar studimet e mëparshme.

Duke ndryshuar modelet e erës dhe rrymat e oqeanit, shtresa e akullit bëri që oqeanet veriore të Paqësorit dhe Atlantikut të bëhen veçanërisht të ftohtë dhe me re. Analiza në studimin e ri tregon se këto ndryshime të reve mbi oqeane komplikuan efektet globale të ftohjes së akullnajës duke reflektuar edhe më shumë rrezet e diellit.

Shkurtimisht, studimi tregon se CO2 luajti një rol më të vogël në vendosjen e temperaturave të epokës së akullit sesa ishte vlerësuar më parë. Ana tjetër është se parashikimet më të tmerrshme për ngrohjen nga rritja e CO2 janë më pak të mundshme gjatë dekadave të ardhshme.

"Ky dokument na lejon të krijojmë parashikime më të sigurta sepse me të vërtetë rrëzon pjesën e sipërme të ngrohjes në të ardhmen dhe thotë se skenari më ekstrem është më pak i mundshëm," tha Armor. "Kjo nuk ndryshon në të vërtetë fundin e poshtëm, ose vlerësimin mesatar, i cili mbetet në përputhje me të gjitha linjat e tjera të provave."

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco