Amerikanët e jo italianët e vendosën të parët salcën e domates në pica

Amerikanët e jo italianët e vendosën të parët salcën e domates në pica

11:05, 18/04/2024
A+ Aa A-

Pohimi se salca e domates në pica e ka origjinën në Amerikë dhe jo në Itali, ka ngjallur polemika mes historianëve dhe entuziastëve të ushqimit. Sipas Alberto Grandit dhe Daniele Soffiati, autorë të librit "La Cucina Italiana Non Esiste – Kuzhina Italiane nuk ekziston", italianët filluan të përdorin me bollëk salcën e domates vetëm pasi emigruan në Shtetet e Bashkuara në shekullin e 19-të.

Para këtij emigrimi, pica tradicionale në Itali shërbehej pa salcë domatesh, që në vend të një baze të thjeshtë focaccia përbëhej nga mbushje të ndryshme. Grandi dhe Soffiati argumentojnë se domatet e kanë origjinën në Botën e Re, dhe ishte vetëm nëpërmjet industrializimit të prodhimit të ushqimit në Amerikë që salca e domates u bë një përbërës kryesor në kuzhinën italiane.

Image

Ky pretendim sfidon besimin e përhapur se pica me salcë domate, siç është pica ikonike Margherita, është një shpikje italiane. Megjithatë, shumë italianë, veçanërisht ata që punojnë në industrinë e kuzhinës, e kundërshtojnë me forcë këtë pohim. Ata argumentojnë se pica me salcë domatesh ka rrënjë të thella në traditën e kuzhinës italiane dhe tregojnë dëshmi historike, siç është legjenda e krijimit të picës Margherita në Napoli në 1889.

Pavarësisht polemikave, Grandi dhe Soffiati pohojnë se hulumtimi i tyre mbështet idenë se salca e domates në pica e ka origjinën në Amerikë. Ata argumentojnë se emigrantët italianë në SHBA kapitalizuan bollëkun e salcës së domates që prodhohej atje dhe popullarizuan picën në të gjithë vendin. Sipas autorëve, me shpërthimin e Luftës së Dytë Botërore, në Amerikë kishte më shumë piceri sesa në Itali.

Image

Ky debat nxjerr në pah natyrën komplekse dhe shpesh kontestuese të historisë së kuzhinës dhe identitetit kombëtar. Ndërsa disa mund ta shohin ndikimin amerikan në kuzhinën italiane si një evolucion natyror të nxitur nga emigracioni dhe globalizimi, të tjerë e shohin atë si një sfidë ndaj tregimeve tradicionale të kuzhinës dhe trashëgimisë kulturore. Në fund të fundit, origjina e salcës së domates në pica mund të mbetet një temë debati midis historianëve dhe entuziastëve të ushqimit për vitet në vijim.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco