Si po e rishkruajnë historinë e Tokës vullkanet e lashta në Mars

Si po e rishkruajnë historinë e Tokës vullkanet e lashta në Mars

13:30, 27/02/2024
A+ Aa A-

Vullkanizmi kompleks i Marsit, i shtyrë nga tektonika vertikale, ofron njohuri mbi riciklimin e lashtë të kores, duke ofruar perspektiva të reja si në gjeologjinë marsiane ashtu edhe në atë të tokës.

Vullkanet janë një tipar i zakonshëm në sipërfaqet e planetëve të ngurtë brenda sistemit diellor, që shkaktohen nga aktiviteti magmatik që ndodh brenda kores planetare. Në Tokë, vullkanizmi nxitet kryesisht nga nxehtësia dhe riciklimi i kores së lidhur me tektonikën e pllakave, por Marsit i mungon tektonika e pllakave dhe nxitësi i vullkanizmit nuk është kuptuar mirë.

Thellime mbi vullkanizmin marsian

Hulumtimi i fundit nga profesori Joseph Michalski, një gjeolog në Departamentin e Shkencave të Tokës në Universitetin e Hong Kongut (HKU), ka zbuluar njohuri intriguese mbi aktivitetin vullkanik në Mars. Ai propozon që Marsi ka vullkanizëm dukshëm më të larmishëm sesa ishte realizuar më parë, i nxitur nga një formë e hershme e riciklimit të kores së quajtur tektonikë vertikale. Gjetjet, të botuara së fundmi në Nature Astronomy, hedhin dritë mbi koren e lashtë të Marsit dhe implikimet e tij të mundshme për të kuptuar riciklimin e hershëm të kores në Mars dhe Tokë.

Të rimenduarit e peizazhit vullkanik të Marsit

Tradicionalisht, Marsi ka qenë i njohur të ketë vullkane të mëdha mburojë të ngjashme me ato në Hawaii. Megjithatë, nuk dihej që Marsi zotëronte gjithashtu vullkane të ndryshme shpërthyese që formohen në Tokë për shkak të riciklimit të kores.

Hulumtimi i fundit i kryer nga profesor Michalski dhe ekipi i tij ndërkombëtar zbulojnë një numër të madh vullkanesh të ndryshme në koren e lashtë të Marsit. "Ne e dimë për dekada që Marsi ka vullkane, por shumica e vullkaneve të njohura korrespondojnë me vullkanet e mëdha të mburojës bazaltike të ngjashme me ato që përbëjnë Hawaii-n," shpjegon ai. "Në këtë punë, ne tregojmë se korja e lashtë ka shumë lloje të tjera vullkanesh si kupola lavash, stratovullkane, kaldera dhe mburoja të mëdha hiri, jo lave. Më tej, shumica e shkencëtarëve e shohin Marsin si një planet të përbërë nga bazalti, i cili ka përmbajtje të ulët silici dhe përfaqëson pak evolucion të kores, por këto vullkane kanë përmbajtje të lartë silici që do të thotë se janë formuar nga një proces kompleks i evolucionit të magmës, i panjohur më parë.

Tektonika vertikale dhe riciklimi i kores

Studimi sugjeron se vullkanizmi intensiv ndodhi në Marsin e lashtë, duke bërë që korja të shembet, ku shkëmbinjtë u rishkrinë, duke krijuar magmë me silic të lartë. Ky proces tektonik, i quajtur tektonikë vertikale, supozohet se ka ndodhur në Tokën e lashtë, por shkëmbinjtë në Tokë nga ajo periudhë (Arkeani, më shumë se 3 miliardë vjet më parë) janë modifikuar shumë nga aktiviteti gjeologjik i mëvonshëm, kështu që ne nuk mund të shohim prova për ky proces është qartësisht në këtë planet. Prandaj, eksplorimi i planetëve të tjerë si Marsi, i cili ka vullkanizëm, por nuk ka tektonikë të pllakave, mund të ndihmojë në zbulimin e mistereve të riciklimit të hershëm të kores në Planetin e Kuq, dhe për analogji, në Tokën e hershme.

Rëndësia e zbulimit

Profesor Michalski përfundoi, "Marsi përmban pjesë kritike të enigmës gjeologjike që na ndihmojnë të kuptojmë jo vetëm atë planet, por edhe Tokën. Vullkanizmi marsian është shumë më kompleks dhe më i larmishëm sesa është menduar më parë.

"Ky është një zbulim i rëndësishëm sepse ka zbuluar se riciklimi i kores mund të ndodhë jo vetëm në regjimet tektonike të pllakave të dominuara nga lëvizjet horizontale, por mund të ndodhë edhe në regjimet tektonike para pllakës së dominuar nga lëvizjet vertikale. Ky zbulim mund t'i ndihmojë shkencëtarët e tokës të kuptojnë çështjet e diskutueshme afatgjata se si dhe kur u formuan kontinentet felsike në planetin tonë (Tokë), "tha Profesor Guochun Zhao, profesor i Shkencave të Tokës në HKU./ scitechdaily-syri.net/ 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco