Ndryshimet klimatike po bëjnë që stuhitë e shiut të jenë më të forta se kurrë

Ndryshimet klimatike po bëjnë që stuhitë e shiut të jenë më të forta se kurrë

09:59, 27/02/2024
A+ Aa A-

Një studim i fundit zbuloi se ndryshimi i klimës po intensifikon stuhitë ekstreme të shiut duke shkaktuar grumbullim të reve. Studiuesit përdorën një model të avancuar klimatik për të demonstruar se ndërsa planeti ynë ngrohet, ashpërsia e ngjarjeve ekstreme të reshjeve rritet për shkak të grumbullimit të reve. Ky grumbullim i shtuar shkakton stuhi shiu më të gjata dhe më intensive, që mund të çojnë në pasoja shkatërruese.

Studimi, i publikuar në Science Advances, u krye nga një ekip shkencëtarësh nga Instituti i Shkencës dhe Teknologjisë Austri (ISTA) dhe Max-Planck-Institute for Meteorology (MPI-M). Modeli i tyre, i zhvilluar me detaje të paprecedentë, thekson se si grumbullimi i reve dhe stuhive përkeqëson ngjarjet ekstreme të reshjeve, veçanërisht në rajonet tropikale pranë ekuatorit.

Ngjarjet ekstreme të reshjeve, tashmë ndër fatkeqësitë natyrore më shkatërruese, parashikohen të përkeqësohen pasi klima jonë vazhdon të ngrohet. Rritja e shpeshtësisë së këtyre ngjarjeve vitet e fundit u është atribuuar ndryshimeve klimatike.

Modelet tradicionale të klimës kanë luftuar për të kapur me saktësi kompleksitetin e dinamikës së reve dhe stuhive, duke rezultuar në një nënvlerësim të ndikimit të grumbullimit në reshjet ekstreme. Megjithatë, modeli i ri, i propozuar në vitin 2019, ofron një kuptim më të plotë të këtyre fenomeneve.

Dr. Jiawei Bao, studiuesi kryesor nga ISTA, shpjegon se modeli zbuloi një rritje më të konsiderueshme në ashpërsinë e ngjarjeve ekstreme të reshjeve sesa ishte parashikuar më parë, duke theksuar rolin kritik të grumbullimit të reve në ekstremet e reshjeve. Studimi zbuloi gjithashtu se reshjet më intensive në zonat me reshje të larta ndodhin në dëm të zgjerimit të rajoneve të thata, duke përkeqësuar më tej modelet ekstreme të motit.

Ndërsa studimi u fokusua në tropik, ku formimi i reve funksionon ndryshe, gjetjet e tij kontribuojnë në një numër në rritje të provave që nënvizojnë ndikimin e rëndësishëm të grumbullimit të reve në rezultatet e ndryshimeve klimatike.

Përpjekjet bashkëpunuese midis studiuesve në mbarë botën po vazhdojnë për të zhvilluar modele më të sakta dhe të detajuara klimatike për të kuptuar ndikimet e ndryshimeve klimatike. Këto modele, pavarësisht kompleksitetit të tyre llogaritës, janë thelbësore për parashikimin e skenarëve të ardhshëm të klimës dhe informimin e strategjive zbutëse.

Dr. Bao, i frymëzuar nga hulumtimi për doktoraturën e tij, synon të vazhdojë hetimin e ngjarjeve ekstreme të reshjeve për të zbuluar prova të mëtejshme të shkaqeve dhe ndikimeve të tyre duke përdorur modele shtesë klimatike. Në fund të fundit, ky hulumtim nënvizon nevojën urgjente për masa proaktive për të zbutur rreziqet e përshkallëzuara të shkaktuara nga ngjarjet ekstreme të motit të shkaktuara nga ndryshimet klimatike.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco