Shkencëtarët zbulojnë specie të reja misterioze të meduzës në një vend të largët në Japoni

Shkencëtarët zbulojnë specie të reja misterioze të meduzës në një vend të largët në Japoni

11:38, 26/02/2024
A+ Aa A-

Krijesa është vëzhguar vetëm dy herë në thellësi të Kalderës Sumisu, një formacion vullkanik në ishujt Ogasawara. Shkencëtari ishte pjesë e grupit që dokumentoi një specie të rrallë meduze të zbuluar në një thellësi prej 812 metrash.

Një kafshë xhelatinoze me një diametër rreth 10 cm dhe një stomak të kuq që i ngjan Kryqit të Shën Gjergjit kur shihet nga lart. Kjo është Santjordia pagesi, një specie e përshkruar rishtazi e meduzës. Medusat janë një lloj kandili deti që notojnë lirshëm, në formë ombrelle dhe me kërcell të reduktuar.

Specia e re përshkruhet në një artikull të botuar në revistën Zootaxa. Studimi u krye nga një grup ndërkombëtar studiuesish që përfshinte një shkencëtar brazilian të mbështetur nga FAPESP.

Shkencëtari në fjalë është André Morandini, autori i fundit i artikullit. Ai është profesor i zoologjisë në Institutin e Bioshkencave të Universitetit të São Paulo (IB-USP) dhe Drejtor i Qendrës për Biologjinë Detare (CEBIMar) në të njëjtin universitet.

Ndërsa po kryente kërkimin, Morandini u mbështet nga Programi Kërkimor i FAPESP për Karakterizimin, Konservimin, Restaurimin dhe Përdorimin e Qëndrueshëm të Biodiversitetit (BIOTA-FAPESP) nëpërmjet tre projekteve (10/50174-7, 11/50242-5, dhe 13/05510-7).

Autorët e tjerë janë studiues në Agjencinë Japoneze për Shkencën dhe Teknologjinë e Tokës Detare (JAMSTEC), në Japoni, dhe Institutin e Shkencës dhe Teknologjisë Okinawa (OIST), gjithashtu në Japoni.

Meduza Kryqi i Shën Gjergjit, siç është quajtur, me sa duket jeton vetëm në Kalderën Sumisu në ishujt Ogasawara, rreth 460 km në jug të Tokios. Kaldera është një strukturë vullkanike aktive hidrotermale në det të thellë me një diametër prej rreth 10 km dhe një thellësi prej 812 m.

"Specia është shumë e ndryshme nga të gjitha meduzat e detit të thellë të zbuluar deri më sot. Është relativisht e vogël, ndërsa të tjerat në këtë lloj mjedisi janë shumë më të mëdhaj. Ngjyra e kuqe e ndezur e stomakut të saj ndoshta ka të bëjë me kapjen e ushqimit," shpjegoi Morandini.

Si të gjithë kandilat e deti, S. pagesi është transparent dhe stomaku i kuq i ndezur siguron që organizmat biolumineshentë të mos shihen nga grabitqarët pasi ato të gëlltiten. Biolumineshenca (emetimi i dritës nga organizmat e gjallë) është i zakonshëm në errësirën e detit të thellë.

Epiteti i specieve pagesi u zgjodh për të nderuar dr. Francesc Pagès, një taksonomist i kandil deti nga Barcelona, i cili vdiq së fundmi. Autorët përcaktuan se meduza i përket një gjinie të re (Santjordia, St George në katalanisht) dhe nënfamiljes (Santjordiinae) në familjen e kandil deti Ulmaridae.

E rrallë dhe e paarritshme

Zbulimi i një specie të re zakonisht përfshin mbledhjen e disa ekzemplarëve, por S. pagesi është shumë i rrallë dhe ishte aq e vështirë për t'u mbledhur sa përshkrimi u bazua në një ekzemplar të vetëm, megjithëse shkencëtarët panë një tjetër aty pranë dhe presin studime të ardhshme të oqeanin e thellë për të zbuluar më shumë anëtarë të grupit.

Specia u kap në vitin 2002 nga Hyperdolphin ROV gjatë një zhytjeje në Kalderën Sumisu, e cila mund të arrihet vetëm nga ekspeditat shkencore me këtë lloj pajisjeje speciale. Asnjë ekzemplar tjetër nuk u gjet deri në vitin 2020, kur KM-ROV filmoi, por nuk ishte në gjendje të mblidhte, një individ tjetër të së njëjtës specie.

"Ne zgjodhëm të publikojmë përshkrimin dhe të tërheqim vëmendjen për speciet që janë të pranishme në vend, i cili ka një substrat të pasur me minerale dhe potencial për t'u zhvilluar komercialisht. Fatkeqësisht, kërkimet nuk mund të kryhen në vende të tilla pa partnerë që kanë interesa të këtij lloji", tha Morandini.

Për shkak se është shumë i ndryshëm edhe nga speciet e lidhura ngushtë, studiuesit besojnë se S. pagesi mund të ketë një arsenal helmesh që janë gjithashtu të ndryshëm nga ata të zbuluar deri më sot. "Kush e di? Ndoshta ajo mban sekrete më të vlefshme se gjithë pasuria minerale që mund të nxirrej nga ai vend. E gjithë kjo me avantazhin e mbajtjes së species dhe zonës të paprekur", theksoi ai.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco