Lidhja e maceve me skizofreninë mund të jetë e vërtetë

Lidhja e maceve me skizofreninë mund të jetë e vërtetë

10:52, 09/12/2023
A+ Aa A-

Një rishikim i ri i 17 studimeve të kryera nga studiues nga Universiteti i Queensland-it, Australi, tregon një lidhje të mundshme mes mbajtjes së një mace dhe një rreziku në rritje të skizofrenisë. Studiuesit kryen një meta-analizë të kërkimeve ekzistuese nga 11 vende, duke analizuar të dhënat nga 44 vitet e fundit. Gjetjet tregojnë se individët e ekspozuar ndaj maceve para moshës 25 vjeç kishin afërsisht dy herë më shumë gjasa për të zhvilluar skizofreni.

Studiuesit sugjerojnë se lidhja e mundshme mund të jetë për shkak të pranisë së një paraziti që gjendet në macet shtëpiake, Toxoplasma gondii (T. gondii), i cili mund të hyjë në trup nëpërmjet një kafshimi dhe të ndikojë në neurotransmetuesit në tru.

Rishikimi nxjerr në pah një lidhje të mundshme midis pronësisë së maceve, ekspozimit ndaj T. gondii dhe një rreziku të rritur të skizofrenisë. Paraziti mund të hyjë në sistemin nervor qendror dhe të ndikojë në neurotransmetuesit, duke çuar në ndryshime të personalitetit, simptoma psikotike dhe çrregullime psikiatrike.

Studimi thekson nevojën për kërkime të mëtejshme për të eksploruar lidhjen e mundshme dhe për të kuptuar mekanizmat pas saj. Disa kritikë kanë ngritur shqetësime në lidhje me rishikimin, duke vënë në dukje sfidat e krijimit të një lidhjeje përfundimtare dhe nevojën për të llogaritur faktorë të tjerë kontribuues si sfondi social dhe ekonomik dhe historia familjare.

Skizofrenia është një çrregullim mendor kronik dhe i rëndë që ndikon në të menduarit, të ndjerit dhe sjelljen. Shkaku i skizofrenisë nuk është kuptuar plotësisht dhe besohet se përfshin një kombinim të faktorëve gjenetikë, neurokimikë dhe mjedisorë.

Rishikimi shton një perspektivë të re për eksplorimin e vazhdueshëm të faktorëve që ndikojnë në shëndetin mendor dhe nënvizon kompleksitetin e të kuptuarit të sëmundjeve si skizofrenia.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco