Cili është qëllimi i një dirigjenti të muzikës klasike?

Cili është qëllimi i një dirigjenti të muzikës klasike?

15:34, 08/12/2023
A+ Aa A-

A keni menduar ndonjëherë se cili është roli i një dirigjenti muzikor? Në pamje të parë, ky individ duket i tepërt ndaj kërkesave, një person që mban një shkop dhe tund duart, me sa duket i kërkon një orkestre që të performojë një pjesë muzikore klasike . Është një punë që habit shumë njerëz dhe pyetja që shtrohet shpesh është nëse orkestrat kanë vërtet nevojë për dirigjentë.

Image

Çfarë bën një dirigjent?

Dirigjimi është arti i drejtimit të një shfaqjeje muzikore, zakonisht një koncert orkestral ose koral. Dirigjentët komunikojnë me muzikantët e tyre kryesisht nëpërmjet gjesteve të duarve, zakonisht me ndihmën e një shkop.

Origjina e punës - Në shekullin e 17-të, dirigjentët përdorën fletë letre të mbështjellë për të drejtuar një shfaqje muzikore. Më vonë, u përdorën shkopinj të mëdhenj prej druri, të goditur në dyshemetë e podiumit nga dirigjentët për të mbajtur kohën me muzikën.

Dirigjenti i parë që përdori një shkop

Wolfgang Amadeus Mozart besohet të jetë dirigjenti i parë që përdori një shkop në 1791 në Vjenë gjatë premierës së "Flautit Magjik" në Teatrin “Auf der Wieden”.

Detyra e dirigjentit- Puna e dirigjentit fillon në prova. Detyra e tyre është të bëjnë një orkestër të funksionojë në mënyrë efektive dhe t'i sjellë të gjitha në të njëjtën faqe për sa i përket interpretimit.

Image

Kuptimi i kompozimit muzikor

Është përgjegjësi e dirigjentit të kuptojë muzikën dhe ta përcjellë atë përmes gjesteve në mënyrë kaq rrjedhëse dhe transparente, saqë muzikantët në orkestër ta kuptojnë atë në mënyrë të përsosur. Dirigjentët përdorin duart e tyre dhe shkopin e vogël për të ilustruar modele dhe gjeste të vendosura, të cilat komunikojnë tiparet kryesore të muzikës.

Një ndjenjë për muzikën - Herbert von Karajan (1908-1989), i konsideruar përgjithësisht si një nga dirigjentët më të mëdhenj të shekullit të 20-të, kishte një ndjenjë të jashtëzakonshme për muzikën, duke përdorur psikologjinë, gjuhën e trupit, njohuritë e historisë dhe një ndjeshmëri supreme ndaj gjithçkaje që na bën njerëz duke arritur shfaqje virtuoze nga orkestra.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco