Shkencëtarët kinezë krijojnë një injeksion kundër autizmit

Shkencëtarët kinezë krijojnë një injeksion kundër autizmit

11:22, 07/12/2023
A+ Aa A-

Shkencëtarët kinezë po bëjnë hapa përpara në zhvillimin e një injeksioni të modifikimit të gjeneve që duket se i kthen simptomat e autizmit, sipas hulumtimit të fundit të kryer te minjtë.

Duke u përqendruar në gjenin MEF2C të lidhur me çrregullimin e spektrit të autizmit (ASD), shkencëtarët injektuan një solucion për modifikimin e gjeneve të futur në një virus në trurin e minjve. Rezultatet ishin premtuese, duke treguar një përmbysje të plotë të problemeve sociale dhe të sjelljes te minjtë me mutacionin gjenetik specifik të lidhur me ASD-në. Megjithëse studimi është në fazat e tij të hershme dhe është kryer vetëm tek minjtë, studiuesit shprehin optimizëm se qasja mund të përshtatet potencialisht për njerëzit me ASD.

Hulumtimi novator synon një mutacion gjenetik specifik të lidhur me ASD-në, me fokus në gjenin MEF2C. Duke përdorur një mjet për modifikimin e gjeneve të ofruara përmes një virusi, shkencëtarët synuan të trajtojnë ADN-në problematike të lidhur me proceset vendimtare të zhvillimit në tru.

Ndonëse ASD-ja është komplekse dhe ka të ngjarë të përfshijë mutacione të shumta gjenetike, qasja e këtij studimi tregon një rrugë të mundshme për trajtimin e faktorëve specifikë gjenetikë që kontribuojnë në çrregullim. Megjithatë, kërkime të mëtejshme dhe prova klinike do të ishin të nevojshme për të vërtetuar sigurinë dhe efikasitetin e këtij injeksioni të modifikimit të gjeneve për njerëzit.

Prevalenca e ASD-së ka qenë në rritje dhe rezultatet premtuese të këtij studimi mund të ofrojnë shpresë për ata që janë prekur nga ky çrregullim. Me afërsisht një në 36 fëmijë të diagnostikuar me autizëm në vitin 2020, kërkimi për trajtime efektive është i një rëndësie të madhe.

Qasja e modifikimit të gjeneve, nëse provohet e suksesshme në studimet e mëvonshme, mund të përfaqësojë një përparim të rëndësishëm në fushën e kërkimit të autizmit dhe të hapë mundësi të reja për trajtime të përshtatura që trajtojnë komponentët gjenetikë specifikë të çrregullimit.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco