Specia më e çuditshme në botë: Njihuni me bretkosën e purpurt

Specia më e çuditshme në botë: Njihuni me bretkosën e purpurt

11:22, 02/12/2023
A+ Aa A-

Bretkosa e purpurt, një specie unike amfibe, jeton në Ghatet perëndimore të Indisë jugore dhe ka një pamje të veçantë. Si një specie fosoriale, ajo kalon pjesën më të madhe të jetës së saj nën tokë, duke përdorur gjymtyrët e saj të pasme të shkurtra dhe të forta për gërmime. 

Sytë e amfibit janë të vegjël, duke reflektuar nevojën e tij minimale për shikim, dhe ka një feçkë të ndjeshme, duke e ndihmuar atë të kërkojë për termitet, ushqimin e tij të preferuar. Pavarësisht pamjes së saj të çuditshme, bretkosa e purpurt është përshtatur mirë me mjedisin e saj dhe tregon mrekullitë e dizajnit evolucionar.

Duke qenë se shumohet një herë në vit, bretkosa e purpurt del nga habitati i saj nëntokësor për t'u riprodhuar. Meshkujt bëjnë një vokalizim të pazakontë që i ngjan një pule me helium për të njoftuar raninë e tyre. Çiftimi përkon me shirat para musonit, duke i lejuar femrat të bëjnë vezë në përrenj të cekët. 

Fatkeqësisht, kjo specie përballet me kërcënime si humbja e habitatit, ndryshimet klimatike dhe sëmundjet kërpudhore. Mbledhja e fulterëzave nga vendasit për konsum gjithashtu kontribuon në pakësimin e tyre, duke bërë që bretkosa e purpurt të klasifikohet si "gati e kërcënuar". Përpjekjet për ruajtjen e saj janë thelbësore për të parandaluar zhdukjet lokale dhe zhdukjen e mundshme globale të kësaj specie unike amfibe.

E zbuluar për herë të parë dhe e përshkruar shkencërisht në vitin 2003, bretkosa e purpurt është konsideruar si një gjetje e jashtëzakonshme, me testet e ADN-së që e vendosin atë në një familje të re që ka mbi 130 milionë vjet. Linja e gjakut i paraprin shpërbërjes së superkontinentit të lashtë Gondwana, duke nxjerrë në pah rrënjët e lashta dhe elasticitetin e specieve. 

Ambientalistët synojnë të mbrojnë bretkosën e purpurt dhe të sigurojnë mbijetesën e saj kundër kërcënimeve të ndryshme, duke lejuar që ky amfib magjepsës të vazhdojë ekzistencën e tij për miliona vitet e ardhshme.

    © SYRI.net

    Lexo edhe:

    Komentet

    Shto koment

    Denonco