Dinozaurët do të zhdukeshin edhe nëse meteori nuk do të binte

Dinozaurët do të zhdukeshin edhe nëse meteori nuk do të binte

12:53, 30/11/2023
A+ Aa A-

Ngjarja e cilësuar si "zhdukja e dinosaurëve" është një nga goditjet më të famshme dhe famëkeqe të jetës në planetin tonë të vjetër Tokë. 

Ideja se asteroidët janë fajtori kryesor pas kësaj zhdukjeje masive është diskutuar për një kohë. 

Në përgjithësi, rezultatet e reja të hulumtimit tregojnë se erërat e ndryshimeve helmuese tashmë kishin filluar të fryjnë para kësaj ngjarje dramatike që ndodhi 66 milionë vjet më parë.

Një analizë e re nga një ekip ndërkombëtar studiuesish ka shtuar prova për pretendimet se Toka ishte larg nga një "parajsë" përpara goditjes së asteroidit dhe se matjet e squfurit në atmosferë kishin arritur nivele kritike. 

Hulumtimi, së bashku me studime të tjera mbi nivelet e merkurit, tregojnë ekzistencën e një aktiviteti vullkanik mjaftueshëm të fortë për të shkaktuar shqetësime të rëndësishme klimatike.

Si rezultat i një studimi të kryer në vitin 1991 në lidhje me kohën e aktivitetit vullkanik në fjalë, u sugjerua se aktiviteti ndodhi para se dinozaurët të zhdukeshin. 

Megjithatë, hulumtimet më të fundit tregojnë se është e mundur që aktiviteti vullkanik ishte mjaft afër për të pasur një ndikim të rëndësishëm në zhdukjen.

Gjeologia e Universitetit të Oslos Sara Callegaro dhe kolegët shkruajnë në punimin e tyre:

Të dhënat tona sugjerojnë se heqja e gazit vullkanik të squfurit nga aktivitete të tilla mund të shkaktojë rënie globale afatshkurtër dhe të përsëritur të temperaturës.

Ekipi ekzaminoi shkëmbinjtë nga Kurthe Deccan, një nga formacionet më të mëdha vullkanike në rajon, i njohur tani si India Perëndimore. 

Ata aplikuan një teknikë të re që zhvilluan për të matur përqendrimet e squfurit. Modelet tregojnë se emetimet e qëndrueshme të squfurit nga Kurthet e Dekanit janë të mjaftueshme për të ndryshuar ndjeshëm klimën globale. Vetëm ky rajon vullkanik ka zbuluar një milion kilometra kub shkëmb të shkrirë.

Gjeokimisti Don Baker i Universitetit McGill shpjegon:

 

Hulumtimi ynë tregon se kushtet klimatike ishin pothuajse me siguri të paqëndrueshme për shkak të dimrave të përsëritur vullkanikë që mund të kishin zgjatur dekada përpara se dinosaurët të zhdukeshin. Kjo paqëndrueshmëri do ta bëjë jetën të vështirë për të gjitha bimët dhe kafshët dhe do t'i hapë rrugën zhdukjes së dinosaurëve.

Fragmentet e kockave të fosilizuara dhe mijëra mbetje të lëvozhgave të vezëve sugjerojnë se speciet e dinosaurëve jo-zogjsh ranë globalisht gjatë një periudhe kaq të gjatë.

Megjithatë, kjo bie ndesh me studimet e gjata midis teorive të "asteroidit" dhe "vullkanit", të cilat kanë shkaktuar ndonjëherë debate të hidhura shkencore. Disa studiues sugjerojnë se asteroidi mund të ketë shkaktuar më shumë aktivitet vullkanik në Kurthet e Deccan, ndërsa të tjerë madje argumentojnë se aktiviteti vullkanik mund të ketë ndihmuar jetën të rikuperohet pas goditjes së asteroidit.

Argumentet për shpërthimet duket se po grumbullohen, dhe në fund të fundit, dihet gjithashtu se vullkanet janë ato që i dhanë fund tre të katërtat e gjithë jetës në Tokë gjatë zhdukjes masive. Përfundimi i ekipit është ky:

"Vullkanizmi Deccan Traps vendosi skenën për një krizë globale biotike, duke detyruar dimra të shkurtër vullkanikë të përsëritur dhe duke përkeqësuar në mënyrë të vazhdueshme kushtet mjedisore."


 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco