Përdorimi i internetit nuk është i keq për shëndetin mendor

Përdorimi i internetit nuk është i keq për shëndetin mendor

11:04, 30/11/2023
A+ Aa A-

Një studim i kryer nga shkencëtarët nga Universiteti i Oksfordit nuk ka gjetur asnjë ndikim të rëndësishëm negativ të përdorimit të internetit dhe celularit në shëndetin dhe mirëqenien mendore.

Hulumtimi, i cili përfshinte të dhëna nga dy milionë njerëz të moshës 15 deri në 89 vjeç në 168 vende, synonte të analizonte lidhjen mes përdorimit të teknologjisë dhe dëmtimit psikologjik.

Në kundërshtim me nocionin popullor të një efekti të përgjithshëm negativ, studimi nuk zbuloi asgjë të keqe që e lidh teknologjinë me dëmtimin e gjerë psikologjik. Studiuesit theksuan nevojën për më shumë transparencë dhe të dhëna nga kompanitë e teknologjisë për të kryer kërkime konkluzive mbi ndikimin e përdorimit të internetit.

Studimi nuk analizoi përdorimin e rrjeteve sociale dhe kohëzgjatjen e aktiviteteve në internet.

Ndonëse zbulimet sugjerojnë se pretendimet për ndikimin negativ universal të internetit në mirëqenien duhet të trajtohen me skepticizëm, studimi pranon mundësinë e efekteve më të vogla dhe më të nuancuara. Studiuesit sugjerojnë se kompanitë e teknologjisë duhet të ofrojnë më shumë të dhëna për kërkime të pavarura për të pasur prova konkluzive në lidhje me ndikimet e përdorimit të internetit.

Studimi përfshiu edhe të dhëna për shkallën e ankthit, depresionit dhe vetëdëmtimit nga viti 2000 deri në vitin 2019 në rreth 200 vende. Megjithatë, studiuesit theksojnë rëndësinë e të dhënave më të detajuara dhe transparente për adoptimin individual dhe angazhimin me teknologjitë e bazuara në internet, të cilat shpesh mbahen nga kompanitë e teknologjisë dhe nuk janë lehtësisht të aksesueshme për kërkime të pavarura.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco