A na dëgjojnë alienët? Në 2029 do ta dimë

A na dëgjojnë alienët? Në 2029 do ta dimë

10:37, 08/05/2023
A+ Aa A-

A janw nw dijeni alienët për praninë tonë? 

Nëse do të kishte vërtet forma jete inteligjente si ne që pyesin veten nëse janë vetëm në Univers , këto popullata jashtëtokësore mund ta gjejnë veten duke përgjuar sinjalet radio që ne përdorim për të komunikuar me sondat hapësinore. 

Që nga viti 1972, NASA është mbështetur në një rrjet stacionesh të mëdha radio komunikimi të quajtur Deep Space Network (DSN) për të dërguar sinjale në sondat e nisura drejt skajit të Sistemit Diellor dhe më gjerë, dhe për të marrë të dhëna dhe komunikime prej atyere qw ne i kemi quajtur alien. 

Ne mendojmë për sondat Voyager 1 dhe 2 , të cilat tani janë larguar nga sistemi ynë yjor, për Pioneers 10, 11 dhe për New Horizons , të nisura në të njëjtin udhëtim shumë të gjatë: gjatë këtyre, në disa raste, misione dhjetëvjeçare , ne kemi mbajtur gjithmonë komunikime nëpërmjet sinjaleve radio .

 Astronomët Howard Isaacson dhe Reilly Derrick janë përpjekur të kuptojnë se cilët dhe sa yje të tjerë kanë arritur këto sinjale dhe nga cili prej tyre mund të presim një përgjigje të parë. 

Për ta arritur këtë, ata përdorën katalogun e yjeve të misionit GAIA të Agjencisë Evropiane të Hapësirës , ​​hartën më të saktë 3D të yjeve në galaktikën tonë, dhe në veçanti të më shumë se 330,000 yjeve në afërsi të Diellit, në një distancë prej 100 parsekë (afërsisht 20 milionë herë më shumë se distanca midis Tokës dhe Diellit).

Përfundimi i tyre është se sinjalet DSN kanë arritur tashmë katër yje. 

Nëse këta do të ishin afër ekzoplaneteve të banueshëm ( dhe të banuar ), dhe alienët rezidentë do të mundoheshin të na përgjigjeshin, sinjalet e tyre radio mund të arrinin tek ne brenda disa vitesh. 

Banorët e njërit prej katër yjeve, i cili është në të njëjtën rrugë me sinjalet e marra nga Pioneer 10, mund të kenë nisur një përgjigje që do të arrinte në Tokë deri në vitin 2029.

Ndërsa sinjalet radio të prodhuara nga alienët nga dy sisteme të tjera yjore arriheshin me sinjale që buron nga Voyager 2 mund të arrijë tek ne në 2031 dhe 2033, respektivisht.

 I vetmi detaj është se për fat të keq nuk është e mundur të konstatohet nëse rreth këtyre yjeve ka në të vërtetë planetë jashtëdiellorë të pajtueshëm me jetën: meqenëse yjet në fjalë janë shumë më pak të shkëlqyer se Dielli, dallimi i kalimit të trupave qiellorë përpara tyre është një detyrë e vështirë. 

Megjithatë, statistikisht, prania e ekzoplaneteve rreth yjeve është mjaft e zakonshme, kështu që ne vetëm duhet të ulemi dhe të dëgjojmë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco