Vendet më të mira ku mund të shihni balenat dhe delfinët duke notuar

Vendet më të mira ku mund të shihni balenat dhe delfinët duke notuar

19:43, 18/06/2022
A+ Aa A-

Të vëzhgosh delfinët dhe balenat jo brenda një rezervuari akuariumi, por të lirë për të notuar në mjedisin e tyre natyror, në det, është një përvojë e paharrueshme.

Ku janë vendet më të mira për shikimin e delfinëve dhe balenave?

Ka shumë vende në botë ku mund të shijoni turne me delfinët dhe balenat – disa nga 10 vendet kryesore përfshijnë ishullin Vankuver, i vendosur në bregun perëndimor të Kanadasë në Oqeanin Paqësor, rreth vijës bregdetare të Skocisë, veçanërisht delfinët me hundë shishe në gryka e lumit Spey dhe delfini i pazakontë rozë në portin e Hong Kongut! 

Si të shikoni balenat dhe delfinët me përgjegjësi?

Rritja e shpejtë e numrit të organizatave që vëzhgojnë delfinët dhe balenat mund të ndikojë negativisht në sjelljen natyrore të cetaceve dhe të ndikojë në modelet e tyre migratore. Prandaj, iniciativat e përgjegjshme dhe të qëndrueshme të vëzhgimit të delfinëve dhe balenave janë thelbësore për ruajtjen e këtij aktiviteti si një aktivitet afatgjatë të turizmit detar.

Dëshira për të dalluar balenat dhe delfinët ka parë një përhapje të shpejtë të operatorëve që ofrojnë ekskursione për shikimin e balenave, aktivitete që shpesh janë më të kujdesshme për të kënaqur dëshirën e klientëve sesa për të respektuar mjedisin dhe kafshët, me varka që i afrohen cetaceve pothuajse të jetë në gjendje t'i përkëdhel ato.

"Veprimet që rrezikojnë të kenë një ndikim negativ në sjelljen natyrore të cetaceve dhe të ndikojnë në modelet e tyre migratore", shpjegon Paolo Bray, themeluesi i Friend of the Sea, seksioni i Organizatës Botërore të Qëndrueshmërisë që merret me mbrojtjen e detit, certifikon operatorët turistikë që respektojnë rregullat për mbrojtjen e mjedisit detar dhe bashkëpunojnë me to në Siçili dhe Sardenjë. 

Friend of the Sea dikton rregulla të përgjegjshme për t'i mbajtur këto aktivitete të qëndrueshme dhe me ndikim të ulët, gjithashtu për të qenë në gjendje të vazhdoni të shijoni këto takime magjike me kalimin e kohës.

Operatorët duhet të lundrojnë me një shpejtësi të ngadaltë dhe të qëndrueshme prej 5 nyje në orë dhe, në zonën e vëzhgimit, të mbajnë një distancë minimale prej 100 metrash nga balenat dhe 50 metra nga delfinët. 

Përveç rregullave të parashikuara tashmë nga certifikimi Sustainable Dolphin and Whale Watching, si të mos lëshohen tinguj në ujë për të tërhequr cetacet.

Për të njohur operatorët më të përgjegjshëm, Miku i Detit krijoi së fundmi Çmimin Whale Safe, një çmim për praktikat e mira mjedisore që shkoi këtë vit në Lampedusa dhe Golfo Aranci.

Në vitin 2019, peshkatarët e Lampedusës ndoqën kurset e MeRiS - Shoqata e Kërkimit dhe Zhvillimit Mesdhetar mbi biologjinë e cetaceve, njohjen e specieve dhe standardet mjedisore të vëzhgimit të balenave. 

Dhjetë prej tyre, në të njëjtat varka me të cilat peshkojnë gjatë vitit, organizojnë ekskursione gjatë verës në kërkim të delfinëve në zonën e mbrojtur detare.

Ata bëjnë disa dalje në ditë, nga ora 18:00 deri në perëndim të diellit për një kohëzgjatje prej dy orësh.

Këtu shihet mbi të gjitha delfini me hundë shishe (Tursiops truncatus), delfini bregdetar, pesë ose gjashtë individë pengohen në çdo ekskursion: rreth njëqind ekzemplarë jetojnë në zonën e mbrojtur detare të Ishujve Pelagie.  Dhe në shtator ka edhe delfinë të zakonshëm, si dhe breshka deti.Golfo dei Delfini, nga ana tjetër, është projekti i Onlus Worldrise në Golfo Aranci, Sardenjë, ku një rrjet operatorësh praktikojnë shikimin e delfinëve duke respektuar rregullat e sjelljes së qëndrueshme: ata janë Qendra e Zhytjes Figarolo, DST - Ekipi i zhytjes në zhytje. Sardenja, Mare Forza 7, DMG Sardegna, Shërbimi Nautical dhe Blue Way. Operatorë që u tregojnë pasagjerëve se si delfinët gjuajnë, komunikojnë, flenë dhe çfarë i shqetëson ata, duke e shndërruar ekskursionin në një zhytje etologjike që shkon përtej mrekullisë së shikimit.  

Që nga viti 2014, 12,000 njerëz janë sensibilizuar nga organizata jofitimprurëse, e cila, që nga viti 2019, ka kryer edhe kërkime shkencore mbi hipotezën se gjiri përdoret nga delfinët me hundë shishe për të rritur këlyshë: në dy vjet monitorim, 1680 milje detare kanë janë mbuluar, janë bërë 220 shikime dhe janë regjistruar 92 ekzemplarë.  

Golfo Aranci është një thesar i biodiversitetit: kepja e Capo Figari është ndër Vendet Ministrore me Rëndësi të Komunitetit (SIC) dhe ndër Zonat e Mbrojtjes së Veçantë (SPA) pasi territori i tij krenohet me praninë e specieve të shumta të mbrojtura në nivel evropian, duke përfshirë delfinët me hundë shishe dhe posidonia (Posidonia oceanica), bima endemike detare e Mesdheut.  Këtu aktiviteti zhvillohet gjatë gjithë vitit, ekskursionet fillojnë në mëngjes dhe pasdite dhe në 90% të rasteve janë të suksesshme në shikimin e delfinëve.

Balenat e Sanctuary Pelagos
Përqendrimi më i madh i balenave gjendet në Sanctuary Pelagos, një zonë detare prej 87,500 km katrore e krijuar nga një marrëveshje midis Italisë, Principatës së Monakos dhe Francës për mbrojtjen e cetaceve.  Një zgjedhje e ruajtjes së mjedisit pas hulumtimit të kryer nga Instituti Tethys, një organizatë jofitimprurëse që studion gjitarët detarë në Mesdhe për 36 vjet. Pelagos është një ekosistem i madh me aspekte shkencore, socio-ekonomike dhe kulturore të dallueshme nga ato të ekosistemit më të madh të Mare Nostrum.  

Ai shkëlqen në biodiversitet me 8500 lloje kafshësh mikroskopike që - në zinxhirin ushqimor - ushqejnë gjitarët detarë.  Prandaj këtu ndeshen lehtësisht balenat gjigante me fin - specia e dytë më e madhe në botë pas atyre blu, me gjatësi 20 deri në 24 metra.  Përveç shkollave të delfinëve. Kërkimi i etologëve të Tetidës financohet nga ndihma e një auditori entuziastësh.

Lundrimet studimore zhvillohen nga maji deri në shtator dhe me pjesëmarrjen e vullnetarëve me pagesë, të cilët nuk kërkojnë aftësi specifike, por që janë të përfshirë në shikimin e cetaceve, në mbledhjen e të dhënave dhe në një përpunim fillestar të rezultateve me studiuesit.

Fillon nga Sanremo, çdo ekspeditë në det zgjat gjashtë ditë, ju flini dhe jetoni në bord, të interesuarit mund të marrin pjesë në më shumë se një turn. Një zhytje totale për ata që e duan detin, një përvojë që përzien emocionin e takimit të balenave me aspektin e trajnimit në biologjinë detare. 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco