Lajmi i fundit

VIDEO/ Bashkia e Tiranës mësyn te ‘Sarajet’, merr në kontroll pronën private

Kushdo që përdor  rrjetet sociale  duhet ta lexojë këtë lajm

Kushdo që përdor rrjetet sociale duhet ta lexojë këtë lajm

12:19, 18/09/2021
A+ Aa A-

A keni menduar ndonjëherë se çfarë do të ndodhë me llogaritë tuaja në mediat sociale dhe praninë tuaj në botën dixhitale kur të vdisni? 

Mund të filloni të mendoni pas këtij lajmi ...

Ekspertët thonë se ju duhet ta vendosni këtë çështje në axhendën tuaj para se të jetë vonë.

E njohur për transmetimet e saj në radio dhe librat mbi elektronikën në SHBA, Kim Commando bëri paralajmërime të rëndësishme në lidhje me këtë çështje në artikullin e tij të botuar në Fox News kohët e fundit.

Duke theksuar se siguria dixhitale post-mortem është po aq e rëndësishme sa ishte në jetë, Commando renditi gjithashtu këshilla se çfarë duhet të bëni .

1.Ju nuk do të dëshironi që dokumentet dhe llogaritë tuaja të mediave sociale në pajisjet tuaja dixhitale të lihen pas vdekjes, apo jo? Në këtë rast, ajo që duhet të bëni është të caktoni vetes një përfaqësues dixhital.

 Ky person mund të jetë dikush që i besoni nga rrethi juaj i ngushtë ose avokati juaj.

2.Facebook ju lejon të caktoni një "Trashëgimtar të llogarisë" i cili mund të kontrollojë llogarinë tuaj kur të vdisni.

 Pasi të vdisni, ai person ka fuqinë të vendosë se kush mund të postojë dhe shikojë postimet në profilin tuaj, të menaxhojë postimet e duke përfshirë fshirjen e postimeve, t'u përgjigjet kërkesave të reja të miqve, të azhurnojë foton e profilit tuaj dhe foton e kopertinës.

Për këtë ju duhet të bëni,

Nëse jeni duke përdorur Facebook nga një kompjuter, zgjidhni Cilësimet nga skeda Cilësimet dhe privatësia. 

Pastaj klikoni Cilësimet e Përkujtimit.
Në aplikacionin celular, gjeni titullin Cilësimet dhe Privatësia duke shtypur butonin Menu me tre rreshta në këndin e poshtëm të djathtë dhe duke lëvizur poshtë.

 Pasi ta klikoni atë, zgjidhni Cilësimet. 

Kaloni te Informacioni Personal dhe Informacioni i Llogarisë, dhe më pas te skedari Pronësia dhe Kontrolli i Llogarisë. 

Këtu do të shihni titullin Cilësimet e Përkujtimit.

Në këtë pikë, ju mund të zgjidhni personin që keni caktuar si pasardhës tuaj nga lista dhe të njoftoni Facebook. 

Pasi të zgjidhni pasardhësin tuaj, kthehuni te Cilësimet e Përkujtimit dhe vendosni nëse personi që keni caktuar si pasardhës tuaj mund të shkarkojë një kopje të përmbajtjes që ndani në transmetimin tuaj, të tilla si foto, video, informacione të profilit.

Pasi ta keni vendosur këtë, Facebook do t'ju dërgojë njoftime një herë në vit duke ju kujtuar se kush është trashëgimtari juaj.

 Nëse jeni të sigurt se nuk do të harroni se kush është trashëgimtari juaj, ose nëse nuk planifikoni ta ndryshoni atë person në të ardhmen, mund t'i fikni këto njoftime.

Nëse dëshironi që llogaria juaj të mbyllet direkt pasi të vdisni, shkoni te Cilësimet e Përkujtimit dhe lëvizni poshtë në fund të faqes.

 Klikoni në lidhjen "Kërko fshirjen e llogarisë pas vdekjes" pikërisht mbi butonin mbyllës dhe cakto këtë cilësim.

Image

 

3.  Twitter gjithashtu heq llogarinë e një personi të vdekur nga aplikacioni. 

Sidoqoftë, jo të gjithë ata që duan mund ta bëjnë këtë. 

Twitter nuk e mbyll llogarinë pa kërkesën e dikujt të autorizuar të veprojë në emër të të ndjerit ose një anëtari të familjes të shkallës së parë.

Për të mbyllur llogarinë Twitter të një personi të vdekur, është e nevojshme të plotësoni Formularin Në Faqen E Ndihmës Së Përdoruesit Të Twitter . 

Twitter i dërgon një email direkt personit që plotëson formularin, duke kërkuar ID -në e fotografisë së kërkuesit si dhe certifikatat e vdekjes së të ndjerit.

Ky proces është disi i gjatë dhe i mundimshëm. 

Për këtë arsye, nëse doni që llogaria juaj në Twitter të mbyllet pasi të vdisni, është e dobishme t'ia besoni këtë punë përfaqësuesit tuaj dixhital. 

4.Instagram

 Dhe për Instagram, një markë e kompanisë Facebook: Është e mundur të hiqni  llogarinë e të ndjerit.

Nëse dëshironi të hiqni llogarinë e një personi të vdekur  nga Instagrami, duhet të gjeni dhe plotësoni Një formular të Kërkesës Për Largimin E Llogarisë Së Personit Të Vdekur në faqen e Ndihmës së Përdoruesit të Instagram . 

Kur përkujtoni llogarinë, duhet të dini se nuk mund të bëhen ndryshime prapavepruese. 

Kjo përfshin pëlqimet, ndjekësit, etiketat, aksionet dhe komentet.

5.Pastroni llogarinë tuaj të Google

Mund të ketë gjëra në kërkimin, gjurmimin dhe historinë e vendndodhjes që dëshironi të mbani private. 

Për fat të mirë, falë funksionit të fshirjes automatike që Google u ofron përdoruesve të tij, ajo garanton që gjërat që dëshirohen të mbeten private do të mbeten private pas vdekjes.

Me këtë veçori, e cila hyri në fuqi në qershor 2020, Google filloi të fshihte automatikisht regjistrimet e llogarisë çdo 18 muaj. 

Sidoqoftë, nëse dëshironi, mund ta shkurtoni këtë interval me disa hapa të thjeshtë.

Për këtë:

Shko te faqja e Kontrolleve të Aktivitetit të Google dhe identifikohu me kredencialet e tua të Google.

Gjeni cilësimin "Fshi automatikisht" nën titullin "Aktiviteti në ueb dhe aplikacione".

Pastaj zgjidhni frekuencën e fshirjes nga 3 muaj, 18 muaj ose 36 muaj.

7- Bllokoni telefonin tuaj

 

Shumë njerëz nuk duan që telefoni i tyre të bjerë në duart e dikujt tjetër pasi të vdesë.

Nëse jeni përdorues i iPhone, aktivizoni funksionin Fshij të dhënat. 

Kur kjo veçori është e aktivizuar, nëse fjalëkalimi i telefonit tuaj futet gabimisht 10 herë me radhë, të gjitha të dhënat në telefon do të fshihen.

Për ta bërë këtë, shkoni te aplikacioni Cilësimet dhe gjeni skedën Face ID & Passcode (ose Touch ID & Passcode). 

Futni fjalëkalimin e telefonit tuaj. 

Në fund të menysë zbritëse, do të shihni opsionin Fshij të dhënat.

 Për të aktivizuar këtë cilësim, thjesht rrëshqiteni butonin në të djathtë.

Përdoruesit e Android duhet të aplikojnë për aplikacione shtesë për të mbrojtur të dhënat e tyre sepse sistemi operativ Android nuk ka aftësinë për të fshirë të dhënat midis parazgjedhjeve.

8-  Ju mund të mos dëshironi që të dashurit tuaj të lënë pas të shohin korrespondencën tuaj në WhatsApp ose historinë e thirrjeve.

 Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për fotografitë, gjërat ndryshojnë, shumë njerëz duan t'i lënë fotografitë që kanë bërë ndërsa ishin gjallë si një suvenir për të dashurit e tyre.

Ka disa mënyra për ta bërë këtë:

Nëse dëshironi të lini vetëm fotografi të caktuara, mblidhni ato në një dosje të veçantë dhe ngarkojini ato në një re që e shihni të arsyeshme. 

Pastaj bëni atë dosje të arritshme për njerëzit me të cilët dëshironi të ndani fotot.

Shkarkimi i fotove në kompjuterin tuaj është gjithashtu një zgjidhje.

 Mund t'i lini fotot që keni shkarkuar tek të dashurit tuaj duke i ngarkuar ato në një disk të jashtëm.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco