Gjuhët më të zakonshme në Wikipedia

Gjuhët më të zakonshme në Wikipedia

11:11, 26/02/2021
A+ Aa A-

Enciklopedia Online Wikipedia u hodh në internet njëzet vjet më parë në 15 Janar 2001.

Që atëherë, faqja e internetit është bërë një referencë e domosdoshme për botën pavarësisht se mbështetet vetëm në punën e vullnetarëve për hulumtimin dhe redaktimin e artikujve.

Administratorët janë duke korrigjuar më shumë se 55.6 milion artikuj në më shumë se 300 gjuhë.

Disa redaktorë vullnetarë kanë qenë veçanërisht më aktiv siç tregon mbajtja e të dhënave nga vetë Wikipedia.

 Gjashtë administratorë dhe 176 përdorues aktivë janë aktualisht në krye të pothuajse 5.5 milion artikujve në Cebuano, një gjuhë që flitet në Filipine.

 Për krahasim, gjuha angleze - më e madhja në platformë - ka 1113 administratorë dhe pothuajse 126,000 përdorues aktivë, por vetëm 6.2 milion artikuj.

Wikipedia Cebuano pa dyshim ka patur ndonjë ndihmë për të arritur në top 10.

Sipas raportimit nga Vice, shumica e artikujve në Cebuano janë puna e një përkthimi, një taktikë jo e pazakontë për përkthimin e shënimeve të Wikipedia. 

Një propozim i vitit 2017 për mbylljen e Cebuano Wikipedia për shkak të përmbajtjes së tij të përkthyer u refuzua megjithatë nga administratorët pasi nuk shkelte asnjë politikë të Wikipedia.

Sipas komenteve të shkrimtarit Quora Josh Lim, Wikipedia të mëdha në gjuhën filipinase të krijuara në botë u krijuan kur administratorët po përpiqeshin të tejkalonin njëri-tjetrin duke botuar më shumë artikuj sesa gjuhët e tjera lokale. 

Waray-Waray e bën atë në renditjen e 11 prej gjuhëve më të zakonshme në Wikipedia pavarësisht se ka vetëm 3 administratorë, ndërsa Tagalog është në rangun 92.

Praktika e bazuar në botë, e quajtur "hedhja e artikujve" ka të meta të dukshme pasi që përkthimet nuk mund të rregullohen mirë dhe ndërkombëtarizohet me përparësi mbi përmbajtjen lokale. 

Image

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco