10 miliardë dollar ar, platin dhe metale te tjera të çmuara përfundojnë në plehra çdo vit

10 miliardë dollar ar, platin dhe metale te tjera të çmuara përfundojnë në plehra çdo vit

13:22, 03/07/2020

10 miliardë dollar ar, platin dhe metale të tjera të çmuara për arsye të ndryshme përfundojnë në plehra me anë të mbeturinave elektronike.

Ky vlerësim është marrë nga raporti i Monitorimit të E-mbeturinave të Kombeve të Bashkuara.

Sipas këtij raporti çdo vit njerëzimi gjeneron rreth 50 milion tonë mbeturina elektronike përfshirë kompjutera, smartphone, televizion etj.

Një shifër që është ekuivalent me 7.3 kg për person ( përfshrië dhe fëmijët) nga këto vetëm 17 % u ricikluan në 2019.

Ky është një turp sepse mbeturinat elektronike përveç që ndotin shumë ( bateritë përmbajne materiale toksike për mjedisin monitorët përmbajnë mërkur) përmbajnë gjithashtu depozita në miniaturë të metaleve të çmuara brenda tyre.

Po sipas këtij raporti fakti që çdo vit telefonat intiligjent dhe kompjuterat përfundojnë në koshë jo vetëm që dëmtojën mjedisin por hidhen gjithashtu dhe 14 miliard metale të çmuara.

Prej tyre, sot, vetëm një pjesë e vogël është rikuperuar dhe ricikluar.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco