Satelitët e NASA-s zbulojnë se akullnaja më e trashë në botë po shkrin 80 vjet përpara afatit

Satelitët e NASA-s zbulojnë se akullnaja më e trashë në botë po shkrin 80 vjet përpara afatit

11:28, 08/11/2019

Akullnaja më e trashë në botë i nënshtrohet efekteve të ndryshimit të klimës.

Një grup imazhesh të publikuara nga Observatori i Tokës i NASA -s tregon se akullnaja Taku në Alaska po hulumtohet për herë të parë në mbi 70 vjet.

Dr. Mauri Pelto, një profesor i shkencës së mjedisit në Nichols College dhe drejtor i Projektit të Klimës së Glacierit të Veriut të Kaskadave, studioi akullnajën për rreth 30 vjet dhe besoi se do të vazhdojë të zgjerohet gjatë pjesës tjetër të shekullit, pasi fitoi një masë nga viti 1946 deri në 1988.

Sidoqoftë, shtimi i saj u ngadalësua në 1989 dhe zgjerimi shkoi një moment deri në ndalje të plotë nga viti 2013 në 2018.

Vitin e kaluar, ajo filloi të tregojë shenja të dukshme të tërheqjes, për të cilat Pelto tha se është e lidhur me temperaturat rekord të verës në Alaska.

'Shumë herë, akullnajat do të ndalojnë së përparuari për mjaft vite para se të fillojnë tërheqjet. Unë nuk mendoj se shumica prej nesh menduan se kjo masë gjigante akulli do tërhiqej kaq shpejt’, tregojnë studiuesit.

Marrë nga: dailymail.co.uk-Përgatiti: F.H, Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco