Zbulohet një grumbull trilobitesh të fosilizuara prej 480 milionë vitesh

Zbulohet një grumbull trilobitesh të fosilizuara prej 480 milionë vitesh

11:11, 18/10/2019

Disa krijesa të vogla detare janë bllokuar në det për më shumë se 480 milionë vjet duke u fosilizuar por përsëri janë mjaft të ruajtura edhe lehtësisht të dallueshme.

Fosilet e trilobitëve të vegjël tregojnë se ato kanë ngordhur ndërsa u rreshtuan për të bërë shteg për në shtratin e detit.
Dhe këto kolona mund të jenë shenjat më të hershme të njohura të sjelljes kolektive ose punës ekipore.

Trilobitet prej 2 mm paraardhësit e artropodëve të tillë si insektet e detit u gjetën në det në Marok.

Shkencëtarët besojnë se ato ose ishin duke ikur nga një rrezik ose nxitonin për t'u bashkuar kur u mbuluan nga sedimenti.

Ekipi i Dr Jean Vannier, nga Universiteti Lyon në Francë, gjeti "disa grupe lineare".

Ai tha: "Formacioni mund të ketë qenë një reagim stresi ndaj shqetësimit të mjedisit të tyre nga stuhitë.

"Përndryshe, modeli mund të ketë qenë rezultat i një sjelljeje riprodhuese sezonale që përfshin shpërnguljen e individëve seksualisht të pjekur në baza pjellore."

Doktor Vannier tha që artropodët janë si vemjet, milingonat dhe karavidhet dhe shkojnë në rrugë të ngjashme migratore.

Marrë nga: thesun.co.uk-Përgatiti: F.H, Syri.net

 
 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco