Qyteti biblik i ringjalljes së Krishtit dhe Arkës së Besëlidhjes, mund të jetë gjetur!

Qyteti biblik i ringjalljes së Krishtit dhe Arkës së Besëlidhjes, mund të jetë gjetur!

14:17, 10/09/2019

Arkeologët në Izrael kanë pohuar se kanë zbuluar vendndodhjen e vërtetë të qytetit biblik të Emmaus, ku Jezusi u shfaq për herë të parë i ringjallur, pas kryqëzimit.

Mbetjet e një fortifikimi 2,200 vjeçar në Kiriath-Jearim, një kodër në periferi të Abu Ghosh, një fshat afër Jeruzalemit, janë zbuluar nga studiuesit.

Muret masive të fortifikimit helenistik besohet se janë ndërtuar nga gjenerali Seleukid i cili mposhti Judën Maccabee, udhëheqës hebre për të cilin u fol në tregimin Hanukkah.

Profesori i Universitetit të Tel Avivit, Izrael Finkelstein, i cili drejton projektin me Thomas Romer dhe Christophe Nicolle të Kolegjit de France , tani pretendon se kodra dhe fshati duhet të identifikohen si Emmaus.  

Në krishtërim, Emaus është domethënës pasi Jezui u shfaq mes dy apostujve të tij në rrugën për në qytet pas kryqëzimit dhe ringjalljes së tij. 

Në Lluka 24: 13-35, qyteti përshkruhet si i fortifikuar dhe rreth shtatë milje në perëndim të Jeruzalemit. 

Kjo përputhet me vendndodhjen e Kiriath-Jearim, Abu Ghosh dhe Jeruzalem, si dhe distancën midis tyre. 

Sidoqoftë, Benjamin Isaac, profesor i njohur i historisë antike nga Universiteti i Tel Aviv, paralajmëroi se ekzistojnë të paktën dy site të tjera aty pranë, të cilat gjithashtu kanë pretendime të forta se janë Emmaus.

Ai tha: 'Finkelstein dhe Romer kanë një çështje të mirë arkeologjike, gjeografike dhe topografike.

"Megjithatë, është një hipotezë dhe mbetet një hipotezë." 

Kiriath-Jearim është përshkruar gjithashtu në Bibël si një nga vendet ku Arka e Besëlidhjes qëndroi para se mbreti David ta merrte në Jeruzalem. 

Sipas Biblës, Moisiu e ndërtoi Arkën e Besëlidhjes për të mbajtur Dhjetë Urdhërimet. 

Marrë nga: dailymail.co.uk-Përgatiti: F.H, Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco