Si mund të ndihmojmë qytetet që kafshët të shpëtojnë nga ndryshimet klimatike?

Si mund të ndihmojmë qytetet që kafshët të shpëtojnë nga ndryshimet klimatike?

11:36, 16/05/2019

Ndërsa bota bëhet më e ngrohtë, shumë lloje gjallesash po luftojnë për mbijetesë duke u larguar nga habitatet e tyre natyrore në kërkim të shtëpive të reja.

Një raport historik i javës së kaluar paralajmëroi se aktiviteti njerëzor kërcënon një milionë specie me zhdukje dhe shkencëtarët thonë se ndryshimi i klimës po shkakton një rishpërndarje të paprecedent të llojeve, me shumë specie të tokës që kalojnë në mjedise më të ftohta dhe më të larta.

Për konservatorët që përpiqen të sigurojnë rrugë të sigurta për kafshët për të lëvizur nga një vendbanim në tjetrin, qytetet tona mund të sigurojnë një gur të rëndësishëm për udhëtimin e tyre, sipas një raporti të botuar sot në revistën Ekologji.

Habitatet me kualitet të ulët janë në thelb vende ku një specie mund të mbijetojë, por nuk kanë gjithçka të nevojshme  për të përfunduar ciklin e jetës së tyre. 

Për një flutur, për shembull një vend i caktuar mund të ishte habitati ideal për t’u ushqyer ama nuk do të vlente aspak për të vendosur vezët e saj ndaj edhe kështu dëmtohet jo pak jetesa e tyre.

Krijimi i një korridori për kafshët e egra urbane

Si dhe analiza e studimeve të mëparshme, studiuesit përdorën modele matematikore për të llogaritur zgjerimin e distancës për fluturat e Baltimore si një rast studimor. 

Ata gjetën se për të lëvizur në mënyrë optimale përmes një peizazhi për të zgjeruar gamën e tij duhet të ketë rreth 15% habitate me cilësi të lartë livadhe dhe kullota dhe 85% habitat me cilësi të ulët.

"Nëse të gjithë në lagjen time marrin 15% të oborrit të tyre dhe e bëjnë atë një kopsht me flutura, duke përfshirë bimën e posaçme për bastionet Baltimore, ne kemi krijuar një korridor ideal për kontrollorët e Baltimore", tha Crone.

Për të ndihmuar kafshë të egra, banorët nuk kanë nevojë as të dinë se cilat bimë favorizohen nga fluturat. Nëse njerëzit thjesht do të vendosnin bimët e tyre amtare në kopshtet e tyre, Crone thotë se mund të përfundojmë me kopshte të caktuara që kanë bimë të nevojshme nga një specie të veçantë fluturash dhe kopshte të tjera që kanë bimë të nevojshme nga një specie tjetër. 

"Së bashku si një lagje mund të keni shumë habitate fluturash", tha Crone.

Nevoja për habitatin me cilësi të lartë

Chris Thomas, një biolog i profesoreve në Universitetin e Jorkut, në Mbretërinë e Bashkuar, paralajmëron se është ende thelbësore të ruhet një habitat i cilësisë së lartë në peizazhet tona, ku speciet mund të riprodhohen. 

"Përfundimisht do të keni nevojë për shumë habitate të cilësisë së lartë në peisazh sepse këto ndryshime të shpërndarjes po ndodhin në dhjetëra dhe përfundimisht qindra breza. Nuk ka të bëjë vetëm me lëvizjen e individëve, është në lidhje me suksesin e tyre riprodhues kur arrijnë kudo , "tha ai.

Image

Marrë nga: cnn.com- Përgatiti F.H, SYRI.net 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco