FOTO/ 2019: Shpenzimet për kërkim dhe zhvillim teknologjik po rriten në mbarë botën

FOTO/ 2019: Shpenzimet për kërkim dhe zhvillim teknologjik po rriten në mbarë botën

11:48, 01/05/2019

Bota gjithnjë e më shumë investon në kërkimin shkencor dhe në zhvillimin teknologjik (R & D). Shpenzimet globale në vitin 2018 ishin 2,246 miliardë dollarë, të llogaritur me të njëjtën fuqi blerëse të valutave.

Të dhënat, të ofruara nga revista R & D Magazine e specializuar me parashikimin e financimit të R & D të vitit 2019, shënojnë rritje prej 6.8% krahasuar me shpenzimet e vitit 2017. Një rritje e respektuar që ka një kuptim të saktë cilësor: bota mban dhe rrit besimin e vet në ekonominë e dijes.

Me fjalë të tjera, njerëzimi kurrë nuk i kushtoi aq shumë pasuri kërkimit shkencor dhe novacionit teknologjik.

Sipas ekspertëve në R & D Magazine, tendenca është vendosur të vazhdojë. Në fund të vitit 2019, në fakt investimet botërore të kërkimit dhe zhvillimit shkencor pritet të rriten në 2.326 miliardë dollarë, një rritje prej 3.6% krahasuar me vitin e kaluar.

Një rritje, sigurisht, më e ulët se ajo e regjistruar në 2018, por ende e fortë.

Revista R & D propozon këto marrëdhënie që nga viti 1959. Pra, ne jemi në raportin e numrit 60. Në këto gjashtë dekada gjithçka ka ndryshuar në botë dhe madje edhe në botën e kërkimit. Por gjithçka ka ndryshuar edhe krahasuar me dhjetë vjet më parë.

Gjithçka ka ndryshuar sidomos në gjeografinë e kërkimit. Në vitin 2009, investimet globale në R & D ishin, pak a shumë, gjysma e atyre aktuale: 1.143 miliardë dollarë.

Shtetet e Bashkuara ishin në krye të renditjes, me 34% të totalit. Sot SHBA, me një investim prej 566 miliardë dollarë, është gjithmonë i pari, por ka humbur pothuajse dhjetë pikë: sot pjesa e Shteteve në botën e shpenzimeve të R & D ka rënë në 25%.

Kina është rritur mbi të gjitha, por jo vetëm, Kina ka fituar dhjetë pikë, duke shkuar nga një shpenzim prej 143 miliardë dollarë, i barabartë me 12.5% të totalit botëror, me një kosto prej 486 miliardë dollarë, e barabartë me rreth 22% të totalit të botës.

Sa për Evropën, me investime prej 464 miliardë dollarë, e barabartë me 20.64% të totalit botëror (që rritet në 23.51 nëse marrim parasysh edhe Rusinë) nuk është vetëm e treta në zonat e mëdha kontinentale, por ajo është gjithashtu e treta në lidhje me dy vendet kryesore kryesore: Shtetet e Bashkuara dhe Kina.

Gjatë njëqind viteve të fundit parësia është zhdukur. Dhe tani kontinenti ynë nuk është vetëm i treti në krahasim me Shtetet e Bashkuara dhe Kinën (dhe akoma më shumë në krahasim me Amerikën dhe Azinë), por ai e sheh praninë e saj gjithnjë e më të zvogëluar. Dhe për të ardhmen, pa ndryshime të rëndësishme, hendeku në raport me të tjerët është i destinuar të rritet.

Image

 

Image

Marrë nga: ilbolive.unipd.it- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco