FOTO-VIDEO/ Gurët me ngjyra të piramidave të Gizës nuk kanë qenë thjesht zbukurim

FOTO-VIDEO/ Gurët me ngjyra të piramidave të Gizës nuk kanë qenë thjesht zbukurim

14:35, 30/04/2019

Shumica e studentëve të historisë së lashtë e dinë se gurët e jashtëm të grykave të piramidave të Gizës janë ndërtuar nga blloqe gëlqerore shumë të lëmuar që i bëjnë ata të shkëlqejnë si bizhuteri kolosale në diellin egjiptian.

Është fakt më pak i njohur, megjithatë, se një pjesë e gurëve të shtresëzuar nuk ishin me ngjyrë të lehtë por të errët, dhe se kompleksi i Gizës në tërësinë e tij dikur shfaqte një ngjyrë shumë më të dukshme.

Më 1898, George St. Clair shkruante:

"Nuk duhet të habitemi ... se egjiptianët kanë përdorur disa simbolika të ngjyrave; dhe ne nuk kemi nevojë të humbim shpresën për të zbuluar se çfarë do të thoshin këto ngjyra".

Antropologu britanik zbatoi studimin e tij të simbolizmit të ngjyrave në imazhet fetare egjiptiane, por një studim i ngjashëm mund të shtrihet në gurët e piramidave të Gizës, në veçanti.

Një ekzaminim i tillë zbulon një ndërthurje simbolike të dritës dhe errësirës në gur, implikimet e saj fetare dhe projeksionet e saj fizike përmes fenomeneve astronomike.

Gurët e piramidave, me fjalë të tjera, nuk ishin zbukurime të thjeshta por vepronin si shpjegues parësor të astronomisë dhe simbolizmit fetar të vendit.

Ndërsa shumica e gurëve të shtresëzuar të Gizës tani janë humbur - një, në fakt, është bërë subjekt i polemikave të fundit pasi ai i nënshtrohet shfaqjes në Muzeun e Skocisë - një rishikim i llogarive të lashta që u jep lexuesve të sotëm një paraqitje të shkurtër të asaj që piramidat e Gizës mund të duken sikur katër mijë vjet më parë.

Imazhi që rezulton shton më shumë ngjyra - dhe më shumë pyetje - në histori.

Marrë nga: ancient-origins.net- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco