FOTO-VIDEO/ Alex dhe Centaur, dy robotët bashkëveprojnë në të mirë të njerëzimit

FOTO-VIDEO/ Alex dhe Centaur, dy robotët bashkëveprojnë në të mirë të njerëzimit

10:45, 30/04/2019

Për t'u marrë me emergjencat, duhet të bashkoheni: ashtu si Centauro dhe Alex, dy robotë që kanë mësuar të flasin të njëjtën gjuhë për të bashkëpunuar në shërbim të njeriut në rast të një fatkeqësie.

Centauri, i frymëzuar nga krijesa mitologjike homonim, është katërkëmbësh me duar dhe një bust humanoid të lindur në Institutin Italian të Teknologjisë (IIT) në Genova.

Alex, i zhvilluar në Scuola Superiore Sant'Anna në Pisa, është një robot i veshur me shumë armë dhe pedale, i cili i lejon operatorit njerëzor të perceptojë në trupin e tij të njëjtat ndjesi të ndjerë nga Centauro, për ta kontrolluar atë në mënyrë të saktë dhe të natyrshme.

Bashkëpunimi midis dy instituteve kërkimore ka lindur katër vjet më parë si pjesë e projektit 'Centauro', financuar nga Komisioni Evropian dhe i koordinuar nga Universiteti i Bonit në Gjermani.

"Projekte të tilla ambicioze kërkojnë punë në grup dhe kemi gjetur veten shumë mirë: ka pasur mirëkuptim dhe bashkëpunim midis grupeve të punës", thotë Antonio Frisoli, i laboratorit robotik perceptues të Shkollës Sant'Anna në Pisa.

Sfida më e madhe, vazhdon eksperti, ishte të kishte një dialog mes Centaur dhe Alex.

"Sot ekzistojnë gjuhë të përbashkëta për integrimin e sistemeve komplekse robotike, por në kuadër të projektit kemi dashur të përcaktojmë protokolle ad hoc".

Efektshmëria e këtij bashkëpunimi midis robotëve u testua kohët e fundit në terren në një objekt në Gjermani, siç shpjegohet nga Luca Muratore, Departamenti i Humanoidëve dhe Megatronikës së IIT.

"Për herë të parë kemi përdorur robotin Centauro ëireless, falë përdorimit të baterisë dhe sistemit të komunikimit pa tela me platformën e telekomandës Alex, e cila i lejon operatorit njerëzor të shohë me 'sytë' e Centaurit dhe të perceptojë të njëjtën forcë që ai ndien duke bashkëvepruar me mjedisin.

Në këtë mënyrë ne ishim në gjendje të merrnim Centauro për të kryer detyra të ndryshme që mund të ishin vendimtare në rastin e një katastrofe, të tilla si lëvizja në terren të ashpër (duke përdorur të dy rrota dhe katër këmbë), duke përdorur një stërvitje dhe mjete të tjera të punës, të hapë dhe të mbyllë një valvul ose të hapë një derë dhe të kalojë nëpër të".

E gjithë kjo për të qenë në shërbim të njeriut, i cili mbetet qëllimi përfundimtar i gjithë projektit.

Marrë nga: ansa.it- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco