FOTO-VIDEO/ Shkencëtarët kanë parë bashkimin e 2 yjeve në një të vetëm

FOTO-VIDEO/ Shkencëtarët kanë parë bashkimin e 2 yjeve në një të vetëm

10:07, 19/04/2019

Kjo nuk është me të vërtetë "e drejtpërdrejtë", sepse vëzhgimet janë nga 2014, por studimi i kohëve të fundit ka sqaruar ngjarjen: një shkëlqim 900 vite drite nga Toka zbulon lindjen e një sistemi binar të yjeve të neutroneve.

Një shkëlqim i zbehur dhe shumë i shkurtër nga një galaktikë shumë e largët lejoi astronomët të shihnin një premierë botërore: lindja e një sistemi binar të yjeve të neutroneve.

Një yll i neutronit është një objekt jashtëzakonisht i dendur dhe kompakt, i përbërë kryesisht nga neutronet (përbërësit e bërthamave atomike) të mbajtur së bashku nga graviteti: këto yje, të cilat zakonisht formohen nga kolapsi gravitacional, përfundojnë me një masë pak më të madhe se Dielli (nga 1.5 në 3 masa diellore) kondensohen në disa dhjetëra kilometra në diametër.

Rënia gravitacionale, e cila mund të çojë në një vrimë të zezë dhe një yll të neutroneve, ndodh kur një yll masiv (ndërmjet 10 dhe 30 masave diellore) ka mbetur pa karburant për bashkimin bërthamor që e mban atë: nëse ylli ka humbur shumicën e guaskës së tij të hidrogjenit dhe heliumit, rezultati përfundimtar do të jetë një yll i neutroneve.

Kur presioni i jashtëm për shkak të reaksioneve bërthamore nuk është më në gjendje të luftojë kundër gravitetit të madh të objektit, ndodh kolaps i cili ngjesh atomet derisa ato lidhin elektronet dhe protonet, duke i shndërruar ato në neutrone.

Në raste të rralla (aq sa dihet) është e mundur që dy yje të një sistemi binar të dyja të njëjtin fat, duke u kthyer në yje të neutroneve dhe për këtë arsye në një sistem binar me yje neutron. Një fenomen i parashikuar nga teoria, por që kurrë më parë nuk është gjetur.

Galaxy IV Zë 155, rreth 900 milionë vite dritë larg prej nesh, është i njohur për formën e tij të çuditshme "spirale të hapur", sipas astronomëve, në një konfrontim të kohëve të fundit me një galaktikë tjetër.

Më 14 tetor 2014, një aparat fotografik i montuar në një teleskop prej 1.22 metra me diametër Samuel Oschin të Observatorit Palomar, pjesë e projektit monitorues të ndërmjetëm të Palomar Tranmitient (iPTF) zbuloi në atë galaktikë një vend të ndritshëm i cili një ditë më parë nuk ishte aty dhe që u zhduk përsëri disa ditë më vonë.

Si një sqarim i parë, astronomët hipotezuan një ngjarje supernova, e cila përfshin një yll prej 9-10 masash diellore në fazën shpërthyese, por pas një sërë vëzhgimesh në gjatësi vale të ndryshme, nga drita në ultravjollcë, nga infra të kuqe deri te rrezet X dhe deri në valët e radios, ata arritën në përfundimin se emetimi i energjisë ishte anormal për një supernova: anomali në intensitet, kohëzgjatjen dhe llojin e emetimit.

Instrumentet tona kanë kapur lindjen e një ylli neutron në rotacion rreth një ylli tjetër të ngjashëm.

Marrë nga: focus.it- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco