FOTO/ A ka aktivitet vullkanik në asteroidet metalike?

FOTO/ A ka aktivitet vullkanik në asteroidet metalike?

08:17, 18/04/2019

Me misionin e Psyche (NASA, 2022) ne do të përpiqemi të zbulojmë çdo gjurmë të së kaluarës vullkanike në asteroidet me ngjyra, për të mësuar më shumë rreth bërthamave planetare.

Supozohet se asteroidet e përbëra pothuajse ekskluzivisht nga metalet kanë lindur në fillim të historisë së Sistemit Diellor, kur planetët ishin ende në formim.

Është e mundur që në kaosin e krijimit të planetëve, mikrobet e planetit të ardhshëm, ishin të përfshira në përplasje destruktive, të tilla si t'i privonin ato nga shtresat e tyre të jashtme, duke e lënë bërthamën përgjithësisht të pasur me hekur të ekspozuar.

Bërthama e hekurit të ekspozuar do të ftohej, pak a shumë shpejt, duke i dhënë jetë asaj që tani quhet asteroid me ngjyra.

Në varësi të madhësisë, pozitës dhe faktorëve të tjerë, pas përplasjes "një protoplanet mund të jetë ngurtësuar nga bërthama në pjesën e jashtme, dhe në këtë rast nuk mund të ketë krijuar ndonjë formë të vullkanizmit; në kushte të tjera, ftohja mund të përhapet nga jashtë drejt brendësisë", shpjegon Francis Nimmo, profesor i shkencave planetare në Universitetin e Kalifornisë Santa Cruz, bashkëautor i një studimi mbi përmbajtjen metalikë të asteroideve.

Në rastin e ftohjes nga jashtë, edhe një planet i vogël do të kishte qenë në gjendje të shpërthente materialin ende të ngrohtë nga brendësia, nga vullkanet pamja e të cilave duhej të ndikohet fuqishëm nga përbërja e materialit të shkrirë:

«Në qoftë se ishte më së shumti hekuri ka pasur shpërthime me viskozitet të ulët , dhe rrjedhimisht fluide; nëse, nga ana tjetër, kishte elementë të tjerë të përzier me gaz që po zgjeroheshin me shpejtësi, mund të kishin ndodhur shpërthime që mund të kishin ndryshuar sipërfaqen e asteroidit me kratere", shpjegon Nimmo.

Ndoshta mund t'i zbulojmë këto fenomene edhe duke studiuar meteoritet prej hekuri të gjetura në Tokë: Në muze dhe laboratore kemi shumë meteorite me ngjyra, dhe duke analizuar ato nuk duhet të jetë e vështirë të gjendet, nëse ka, vrima që tregojnë rrjedhjen e gazit nga masa të mundshme të lavës, thekson Nimmo.

Marrë nga: focus.it- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco