FOTO-VIDEO/ Çfarë do të ndodhte nëse do të binim në një vrimë të zezë?

FOTO-VIDEO/ Çfarë do të ndodhte nëse do të binim në një vrimë të zezë?

10:11, 15/04/2019

A do të kishit ndonjë shans për të mbijetuar në një vrimë të zezë? A do të gjesh një rrugë kalimi në një univers tjetër?

Sa dini për vrimat e zeza? A do të kishit ndonjë shans për të mbijetuar? Si do të dilje? Etj.

Fakte rreth vrimave të zeza:

Pavarësisht se është "e zezë" dhe një "vrimë", një vrimë e zezë nuk është një hapësirë ??e errët dhe e zbrazët. Në teorinë e relativitetit, Ajnshtajni parashikoi se si formohen vrimat e zeza në vitin 1916. Termi "vrimë e zezë" u zbulua nga John Wheeler, një astronom amerikan, në vitin 1967. Vrima e parë e zezë u zbulua në vitin 1971.

Kur një yll masiv vdes, lë një bazë më të vogël, pas. Vrimat e zeza nuk janë vakume kozmike që thithin njerëzit, edhe pse kanë një tërheqje të fortë gravitacionale. Ato tërheqin hapësirën rreth tyre, për shkak të pusit që krijojnë me tërheqjen e thellë gravitacionale. Ato gjithashtu gjenerojnë energji në një mënyrë më efikase se Dielli.

Sipas studiuesve, galaktika e Rrugës së Qumështit ka vetëm disa qindra milion vrima të zeza, të krijuara nga mbetjet e yjeve. Vrimat e zeza vijnë në madhësi të vogla, të mesme dhe të mëdha.

Çdo vrimë e zezë ka një pikë në të cilën tërheqja gravitacionale bëhet aq e fortë sa që është e pamundur të iket prej saj. Njihet edhe si pika e mos kthimit.

Nëse e gjeni veten jashtë asaj pike, do të shihni se yjet janë të mbuluar nga një rreth i përsosur i errësirës. Ndërsa filloni të tërhiqeni drejt një vrime të zezë, do të lëvizni shpejt dhe më shpejt, të përshpejtuar nga forca e gravitetit.

Ky është lajmi i keq i parë për ju, udhëtar trim i hapësirës. Forca gravitacionale e një vrime të zezë është shumë, shumë e fortë.

Nëse këmbët tuaja bien të parat, do të ndjeni një tërheqje më të fortë gravitacionale se në kokë. Trupi juaj do të zgjerohej.

Vrima më e zakonshme e zezë quhen "yjor". Ato mund të shtrihen rreth 15 kilometra dhe të jenë aq të rënda sa 20 Diej.

Nëse ju ka ndodhur të tërhiqeni drejt një vrime të zezë yjore, do të jeni tërësisht të ndarë para se të arrini në brendësi të saj.

Marrë nga: insh.world- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment