VIDEO/ NASA ndërron bateritë e stacionit hapësinor

VIDEO/ NASA ndërron bateritë e stacionit hapësinor

11:59, 24/03/2019

Inxhinierët e fluturimit Nick Hague dhe Anne McClain nga NASA të Ekspeditës 59 përfunduan shtegun e tyre hapësinor në orën 2:40. EDT.

Gjatë një harku kohor prej 6 orësh, dy astronautët e NASA-s zëvendësuan me sukses bateritë prej nikel-hidrogjeni me bateritë e reja litium-jon, më të fuqishme.

Astronautët arritën të përmbushin disa detyra të nisura më herët duke përfshirë heqjen e mbeturinave nga jashtë stacionit, si dhe duke fotografuar mjetet për riparimet e paparashikuara dhe kapakun termik të ajrit që është hapur dhe mbyllur për lëvizje në hapësirë.

Këto bateri të reja sigurojnë një kapacitet të përmirësuar të energjisë për operacionet hapësinore krahasuar me bateritë prej nikel-hidrogjeni.

Javën e ardhshme, McClain dhe inxhinierja i fluturimit Christina Koch kanë planifikuar të dalin në Mars në datën 29 mars për të punuar në një grup të dytë që do punojë pikërisht për zëvendësimin e baterive në një kanal tjetër të fuqisë në të njëjtën zonë të stacionit.

Kjo do të ishte hapësira e parë kozmike me gjithë hapësirën femërore.

Hagës dhe David Saint-Jacques të Agjencisë Hapësinore të Kanadasë kanë planifikuar të bëjnë një vizitë të tretë drejt hapësirës më 8 prill për të vendosur kabllo jumper midis modulit të Unitetit dhe skeletit S0, në mes të boshtit të stacionit.

Ata gjithashtu do të instalojnë kabllo për të siguruar mbulim më të gjerë të komunikimit pa tela jashtë kompleksit orbital, si dhe për rritjen e kapacitetit të rrjetit kompjuterik të lidhur në rrjet.

Anëtarët e ekuipazhit të stacionit hapësinor kanë kryer 214 vizita në hapësirë në mbështetje të asamblesë dhe mirëmbajtjes së laboratorit orbital.

Kjo ishte hapësira e parë kozmike për McClain dhe Hague. Vizitorët e hapësirës kanë shpenzuar gjithsej 55 ditë, 21 orë dhe 39 minuta duke punuar jashtë stacionit.

Marrë nga: blogs.nasa.gov, përgatiti

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco