FOTO-VIDEO/ Shkencëtarët kurojnë diabetin pasi krijojnë enë gjaku perfekte në laborator

FOTO-VIDEO/ Shkencëtarët kurojnë diabetin pasi krijojnë enë gjaku perfekte në laborator

09:40, 15/03/2019

Shkencëtarët kanë arritur të rritin enë gjaku të përsosura në një epruvetë laboratori.

Teknologjia inxhinierike e zbuluar, e përshkruar në një studim të ri, ndihmon tejmase në përparimin e studimeve për sëmundje të enëve të gjakut si diabeti, duke identifikuar një rrugë kyçe për të parandaluar potencialisht ndryshimet në enët e gjakut një shkak kryesor i vdekjes dhe po ashtu një shkak kryesor për këtë sëmundje.

Një organoid është një strukturë tre-dimensionale e rritur nga qelizat burimore që imiton një organ dhe mund të përdoret për të studiuar aspektet e atij organi në një pjatë laboratori.

"Të jesh në gjendje të ndërtosh enët e gjakut të njeriut si organoidë nga qelizat staminale është si një ndërrues rolesh tha autori i lartë i studimit Josef Penninger, Kryetari i Kërkimit të Kanadasë 150 në Gjenetikën Funksionale, drejtor i Institutit të Shkencave të Jetës në UBC dhe drejtori themelues i Institutit për Bioteknologji Molekulare të Akademisë Austriake të Shkencave (IMBA).

"Çdo organ i vetëm në trupin tonë lidhet me sistemin e qarkullimit të gjakut, gjë që mund t'i lejojë hulumtuesit të zbulojnë shkaqet dhe trajtimet për një sërë sëmundjesh të enëve të gjakut, sëmundjes Alzheimer, sëmundjeve kardiovaskulare, problemeve të shërimit të plagëve, , diabet. "

Diabeti prek rreth 420 milion njerëz në mbarë botën. Shumë simptoma diabetike janë rezultat i ndryshimeve në enët e gjakut që rezultojnë në qarkullimin e gjakut të dëmtuar dhe furnizimin me oksigjen të indeve. Pavarësisht prevalencës së tij, shumë pak dihet për ndryshimet vaskulare që vijnë nga diabeti. Ky kufizim ka ngadalësuar zhvillimin e trajtimit shumë të nevojshëm.

Për të trajtuar këtë problem, Penninger dhe kolegët e tij zhvilluan një model novator: enë gjaku tridimensionale të njeriut të rritura në një provëz.

Këto të ashtuquajturat "organoidet vaskulare" mund të kultivohen duke përdorur qeliza burimore në laborator, duke imituar në mënyrë strikte strukturën dhe funksionin e enëve të gjakut të vërtetë.

Zbulimi ilustron se është e mundur jo vetëm që inxhinierimi i organeve të enëve të gjakut nga qelizat burimore të njeriut në një pjatë, por gjithashtu të rritet një sistem funksional i enëve të gjakut në një specie tjetër.

"Ajo që është shumë emocionuese për punën tonë është se ne ishim të suksesshëm në bërjen e enëve të gjakut të vërteta të njeriut nga qelizat burimore", tha Reiner Ëimmer, autori i parë i studimit dhe një anëtar i hulumtimit të doktoraturës në IMBA.

"Organoidet tona i ngjajnë kapilarëve të njeriut në një masë të madhe, madje edhe në një nivel molekular, dhe tani mund t'i përdorim ato për të studiuar sëmundjet e enëve të gjakut drejtpërdrejt në indet njerëzore".

Marrë nga: sciencedaily.com- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment