VIDEO/ Shumë shpejt do jetë i mundur udhëtimi në hapësirë përmes vrimave të zeza

VIDEO/ Shumë shpejt do jetë i mundur udhëtimi në hapësirë përmes vrimave të zeza

15:47, 14/03/2019

Në filma kemi parë shumë herë që dukuri të cilat nga shkenca duken si të pa arritshme janë realizuar. Një ndër këto fenomene është edhe udhëtimi në hapësirë përmes shpejtësisë së jashtëzakonshme apo minimizimi i distancave.

Ideja e të udhëtuarit drejt një sistemi tjetër yjesh brenda një dite ka qenë ëndërr e njerëzve shumë kohë para se raketat dhe astronautët e parë të dërgoheshin në hapësirë.

Por kundrejt  progresit që kemi bërë që nga fillimi i Epokës së Hapësirës, udhëtimi ndëryjor mbetet një ëndërr. Konceptet teorike janë propozuar, por çalojnë çështjet e kostos, kohës së udhëtimit dhe karburantit, të cilat mbeten shumë problematike.

Shumë shpresa aktualisht varen nga përdorimi i energjisë së drejtuar për të nxitur hapësirat e vogla në shpejtësi relativiste.

Sipas David Kipping, udhëheqësi i laboratorit të Cool Worlds në Universitetin e Kolumbias, anija e ardhshme mund të mbështetet në një Halo Drive, i cili përdor forcën gravitacionale të një vrime të zezë për të arritur shpejtësi të pabesueshme.

Prof. Kipping e përshkroi këtë koncept në një studim të kohëve të fundit që u shfaq në internet.

Në të, Kipping iu drejtua sfidave të vetme më të mëdha të paraqitura nga eksplorimi i hapësirës, ??që është sasia e mjaftueshme e kohës dhe e energjisë që do të nevojitej për të dërguar një anije kozmike në një mision për të eksploruar përtej Sistemit tonë Diellor.

Siç tha Kipping: Udhëtimi ndëryjor është një nga performancat më sfiduese teknike që mund të krijojmë.

Siç e tha edhe Kipping, lëvizja relativiste (ose përshpejtimi në një pjesë të shpejtësisë së dritës) është shumë e shtrenjtë për sa i përket energjisë.

Anija kozmike ekzistuese thjesht nuk ka kapacitetin e karburantit në mënyrë që të jetë në gjendje të arrijë deri në ato shpejtësi dhe të mos ketë burime shpërthyese për të gjeneruar një goditje. Gjithsesi ende ka shpresë për këtë dukuri e cila do t’i vinte shumë në ndihmë njerëzimit.

Marrë nga: sciencealert.com- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment