A e dinit se bakteret e zorrëve kanë ndikim në moshën e njeriut?

A e dinit se bakteret e zorrëve kanë ndikim në moshën e njeriut?

13:03, 14/03/2019

Hulumtuesit kanë transplantuar bakteret e zorrëve nga minj të vjetër në minj të rinj dhe vunë në dukje inflamacion kronik lidhur me moshën pas procedurës.

Procesi, i quajtur "inflamator", lidhet me sëmundje të moshës së vjetër, siç është skleroza.

Një studim i ri tregon për herë të parë që bakteret e zorrëve nga minjtë e vjetër nxisin inflamimin kronik të moshës kur transplantohen në minj të rinj.

I quajtur "inflamacion", është i lidhur me kushtet e kufizimit të jetës, të tilla si psh dementia dhe sëmundja kardiovaskulare.

Hulumtimi, i botuar sot në "Journal of Frontiers in Immunology" me qasje të hapur, sjell shpresën e një strategjie potencialisht të thjeshtë për të kontribuar në plakjen e shëndetshme, pasi përbërja e baktereve në zorrë është, të paktën pjesërisht, e kontrolluar nga dieta.

"Meqënëse inflamimi mendohet të kontribuojë në shumë sëmundje të lidhura me plakjen dhe tani shohim se mikrobet e zorrëve luajnë një rol në këtë proces, strategjitë që ndryshojnë përbërjen e mikrobiotës së zorrëve në të moshuarit mund të zvogëlojnë inflamimin dhe të promovojnë plakjen e shëndetshme", shpjegon Dr. Floris Fransen, i cili bëri kërkime në Qendrën Mjekësore Universitare Groningen, Holandë.

"Strategjitë që janë të njohura për të ndryshuar përbërjen e mikrobeve të zorrëve përfshijnë ndryshime në dietë, probiotikë dhe prebiotikë.

Hulumtimet e mëparshme tregojnë se të moshuarit priren të kenë një përbërje të ndryshme të baktereve të zorrëve krahasuar me njerëzit e rinj.

Përgjigjet e imunitetit gjithashtu priren të komprometohen në të moshuarit, duke rezultuar në inflamim.

Duke e ditur këtë, Fransen dhe ekipi i tij u nisën për të hetuar një lidhje potenciale.

Rezultatet sugjerojnë se një çekuilibër i përbërjes bakteriale në zorrë mund të jetë shkaku i inflamimit në të moshuar. Mosbalancimet, ose "dysbiosis" e baktereve të zorrëve rezulton në bakteret "e këqija" që janë më dominuese se baktere e "mira".

Një mbipopullim i baktereve të këqija mund të bëjë që rreshtimi i zorrës të bëhet më i depërtueshëm, duke lejuar toksina të hyjnë në qarkullimin e gjakut, ku mund të udhëtojnë nëpër trup me efekte të ndryshme negative.

"Si në njerëzit ashtu edhe në minjtë ekziston një korrelacion midis përbërjes mikrobiotike të zorrëve të ndryshuar dhe inflamim, por lidhja mes tyre mbetet për t'u provuar tek njerëzit", përfundon Fransen.

Marrë nga: fneurosciencenews.com- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco