Raporti i DIA: Mafia po depërton në tregjet ekonomike, prani e krimit nigerian dhe shqiptar në Trentino

Raporti i DIA: Mafia po depërton në tregjet ekonomike, prani e krimit nigerian dhe shqiptar në Trentino

11:49, 01/10/2022
A+ Aa A-

Fenomeni u parashikua tridhjetë vjet më parë nga gjyqtarët Falcone dhe Borsellino.

Itali - Analiza e dukurive kriminale e kryer nga DIA për gjysmën e dytë të vitit 2021, mbi bazën e provave hetimore, gjyqësore konfirmon edhe një herë se modeli që frymëzon organizatat e ndryshme kriminale të tipit mafioz, shfaqet gjithnjë e më pak i lidhur me manifestime dhune dhe po synon ndryshe, infiltrimin ekonomik dhe financiar.

Sipas medias italiane, ky duket të jetë një konfirmim i asaj që parashikohej tridhjetë vjet më parë nga gjyqtarët Falcone dhe Borsellino, të cilët kishin kërkuar dhe nxituar fort "arkitekturën e Antimafias", pjesë përbërëse e së cilës është DIA, që synon të godasë organizatat edhe nga pikëpamja e trashëgimisë, nga frenimi i ripërdorimit të kapitalit të akumuluar në mënyrë të paligjshme drejt tregjeve ekonomike.

Një drejtim shumë i rëndësishëm veprimi që ka bërë të mundur deri më tani uljen drastike të kapacitetit kriminal të mafias, duke shmangur efektet që përndryshe do të kishin qenë katastrofike për "sistemin e vendit".

Fatkeqësisht, as Trentino nuk është imun ndaj fenomenit, që ishte vite dritë larg në territorin italian deri disa dekada më parë.

Sipas raportit, tendenca e organizatave kriminale, veçanërisht të tipit mafioz, për të pastruar dhe riinvestuar kapitale me origjinë të paligjshme jashtë zonave të origjinës, duke preferuar territore të karakterizuara nga një strukturë e pasur dhe e shëndetshme ekonomike, në të cilënrrjedha e parave mund të depërtojë më lehtë  në kanalet e ekonomisë reale ka prekur edhe Trentos.

Hetimet e kryera vitet e fundit kanë bërë të mundur zbulimin e prezencës së krimit kalabrez edhe në këtë krahinë. Kjo është ajo që doli, për shembull, nga rezultatet e operacionit "Perfido" të përfunduar në tetor 2020, me të cilin u zbulua një projeksion i klanit SERAINO Reggio që vepron në zonë përmes krijimit të një zone të vërtetë të 'ndragheta'.

Organizata vepronte sipas skemave dhe metodave të funksionimit tipik për fraksionet mafioze kalabreze, që nga krijimi i një rrjeti marrëdhëniesh solide me sipërmarrësit dhe administratorët publikë e deri te përdorimi i forcës nëse gjykohej e nevojshme.

Hetimet në Trentino u fokusuan gjithashtu në rindërtimin e degëzimit ekonomik, duke theksuar se si organizata ishte në gjendje në fillim të merrte kontrollin e kompanive që operonin në nxjerrjen e porfirit dhe të shkëmbinjve të tjerë të çmuar dhe më pas të shtrinte ndikimin e saj në sektorë të tjerë si makineritë e ndërtimit dhe pajisje me qira dhe transport mallrash.

Pas këtij operacioni, më 16 dhjetor 2021, komisioneri qeveritar i provincës së Trentos urdhëroi refuzimin e regjistrimit në "listën e bardhë" ndaj një kompanie, me seli në Lona Lases (TN), ku drejtori kishte lidhje familje me të pandehur.

Biznesi kryesor kriminal është trafiku i drogës, i lehtësuar nga kalimi i rrugëve të komunikimit me Evropën veriore dhe shpesh i menaxhuar nga kriminelë me origjinë ballkanike dhe afrikane dhe nga grupe italianësh.

Më 12 korrik 2021 Policia në provincat e Trentos dhe Romës, karabinierët kryen arrestime të shumta ndaj grupeve të tipit mafioz dhe krime të tjera. Hetimet zbuluan një shoqatë kriminale të lidhur me 'Ndrangheta', e përbërë nga kalabrezë që jetonin në provincën e Trentos.

Përveç sektorëve ku tashmë janë infiltruar, monitorimi i sektorëve të hotelierisë, hotelierisë dhe sektorëve të prodhimit të ushqimit dhe verës, mbetet thelbësor.

Siç doli vitet e fundit nga operacionet "Zaghi", "Juducarien" dhe "Bombizona" të vitit 2018, "Carthago" dhe "Poeti suprem" i vitit 2019, në kuadër të të cilave janë çmontuar organizatat multietnike të përbëra nga boshnjakë, kroatë, maqedonas, magrebianë, nigerianë dhe italianët.

Më pas Trento përfundoi në gjysmën e dytë të vitit 2021 operacionin "Bad Land" në të cilin u lëshua një urdhër ndaj 5 subjekteve, që i përkisnin 2 celulave të ndryshme, njëra e përbërë nga 2 italianë dhe tjetra nga shqiptarë e rumunë që menaxhonin njëkohësisht një biznes të degëzuar në kryeqytet të marijuanës dhe kokainës, duke përdorur 2 apartamente të veçanta si bazë logjistike dhe operacionale. Droga vinte nga brendësia e Milanos ku 'përpunohej', ndahej në doza dhe paketohej për biznesin e mëpasshëm të shitjes me pakicë.

Më 13 tetor 2021, Karabinierët e Trentos kryen operacionin "Acqua Verde", kundër 47 personave, përfshirë nigerianë, italianë dhe shqiptarë, të akuzuar për grupime kriminale që synonin trafikimin dhe tregtimin e drogës

Aktiviteti kompleks hetimor bëri të mundur identifikimin dhe çmontimin e një rrjeti të dendur shpërndarësish që ushqenin sheshet e njohura të kryeqytetit Trentino.

Qendra e klasifikimit të drogës drejtohej nga një grup romanësh, të cilët e merrnin drogën nga Shqipëria nëpërmjet ndërmjetësve nga Brindizi dhe më pas, duke përdorur organizatën kriminale nigeriane, e shpërndanin drogën në të gjithë gadishullin, veçanërisht në zonën e verilindjes. Droga udhëtoi gjithashtu në trenat me shpejtësi të lartë përmes korrierëve nigerianë.

Grupi kriminal nigerian organizoi shitjen me pakicë të "mallit" në qytetet italiane, veçanërisht në Trento dhe Bolzano. Hetimet zbuluan figurën e një figure me shumë paragjykime që ishte shfaqur tashmë në kuadrin e operacionit "Tibus", lindur dhe banues në Gela dhe me banim në të vërtetë në Romë që luante rolin e ndërmjetësit midis furnitorëve nga Brindisi dhe subjekteve në kryeqytet.

Landfilli

Së fundi, në kuadrin e krimit të përbashkët, në gjysmë viti përmendet sekuestrimi preventiv ​​i kryer më 24 nëntor 2021 nga Karabinierët e Njesisë Ekologjike të Trentos, të një landfilli me mbetje inerte të vendosura në një zonë mjedisore të mbrojtur (Parku i  Brenta).

Landfilli, tashmë i mbyllur në vitin 2006, funksiononte në bazë të 2 autorizimeve që dolën se ishin të paligjshme.

Që nga viti 2017, zona thithte mbetje kryesisht nga vendet e bonifikimit në Lombardi, Veneto dhe Emilia-Romagna, mostrat e të cilave iu nënshtruan analizës dhe dolën se ishin pjesërisht të papërputhshme për rikuperim, sepse ishin shumë të kontaminuara./ar.sh/SYRI.NET

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco