Sot përkujtohet Profesor Fehmi Agani, Hero i Kosovës

Sot përkujtohet Profesor Fehmi Agani, Hero i Kosovës

09:20, 06/05/2021

Në datën 6 maj përkujtojmë Profesor Fehmi Aganin.

Akademik Fehmi Agani ishte studiues i shquar i fushës së sociologjisë, njëkohësisht një veprimtar i shquar politik i çështjes kombëtare shqiptare, njofton Muzeu Historik Kombëtar.

Lindi në Gjakovë dhe u diplomua për filozofi në Universitetin e Beogradit.

Në vitin 1965 kreu studimet pasuniversitare për shkenca politike në po këtë universitet.

F. Agani ka qenë lektor dhe dekan i Fakultetit Filozofik në Universitetin e Prishtinës, redaktor i politikës së jashtme në gazetën “Rilindja” dhe drejtor i Institutit Albanologjik të Prishtinës.

Nga viti 1968 ishte një nga ideatorët e projektit për pavarësinë e Kosovës, për të cilin punoi deri në fund të jetës së tij.

Pas demonstratave studentore të vitit 1981, F. Agani u largua nga autoritetet serbe nga mësimdhënia në universitet.

Ai u zgjodh nënkryetar i Lidhjes Demokratike të Kosovës.

Ishte një nga negociatorët kryesorë për thellimin e bashkëpunimit ndërmjet partive politike të Kosovës për forcimin e qëndresës kombëtare të shqiptarëve të Kosovës.

Në Konferencën e mbajtur në Rambuje për zgjidhjen e çështjes së Kosovës, ai nxiti frymën e konsensusit ndërmjet përfaqësuesve shqiptarë.

Pas fillimit të fushatës së bombardimit të NATO-s kundër Serbisë, më 6 maj 1999, akademik Fehmi Agani u vra nga forcat serbe gjatë një përpjekje për të kaluar në Maqedoni.

Ai është Hero i Kosovës.
 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco