A është e nevojshme vetmia për mirëqenien tonë?

A është e nevojshme vetmia për mirëqenien tonë?

14:36, 17/04/2024
A+ Aa A-

Koncepti i vetmisë shpesh merr një konotacion të keq në shoqërinë moderne, ku ndërveprimi social vlerësohet shumë dhe të qenit vetëm shpesh barazohet me të qenët fillikat. Megjithatë, hulumtimet e fundit sugjerojnë se kalimi i kohës vetëm, ose në vetmi, në fakt mund të ketë përfitime të rëndësishme për mirëqenien tonë mendore dhe emocionale.

Ndryshe nga besimi popullor, vetmia nuk është sinonim i të qenit fillikat. Vetmia karakterizohet nga një ndjenjë izolimi shoqëror dhe mungesë e lidhjeve kuptimplote me të tjerët, ndërsa të qenët fillikat i referohet gjendjes së të qenit vetëm pa u ndjerë i vetmuar. Vetmia i lejon individët të përfshihen në aktivitete që i pëlqejnë dhe vlerësojnë, pa presione ose ndikime të jashtme.

Studimet kanë treguar se vetmia mund të nxisë ndjenjat e qetësisë, të vetëbesimit dhe lirisë, duke çuar në rritjen e kreativitetit dhe vetëdijes. Ajo ofron një mundësi për individët që të lidhen me veten e tyre të vërtetë dhe të ndjekin aktivitete që u sjellin gëzim dhe përmbushje.

Gjatë pandemisë COVID-19, shumë njerëz rizbuluan ose ringjallën dëshirën për vetmi, pasi kalonin më shumë kohë vetëm për shkak të izolimit. Ndryshe nga pritshmëritë, të rriturit e moshës 60 vjeç e lart, të perceptuar shpesh si të rrezikuar nga vetmia, kishin më pak gjasa të ndiheshin të vetmuar krahasuar me grupmoshat më të reja. Kjo sugjeron që vetmia mund të përqafohet dhe të shijohet në të gjitha grupmoshat.

Vetmia pozitive mund të marrë forma të ndryshme, nga të qenit vetëm në hapësirën fizike e deri te përfshirja në vetminë shoqëruese, ku individët ndajnë hapësirën me të tjerët në heshtje. Vetmia mund të përjetohet gjithashtu në mjedise publike, si të bëni një shëtitje të qetë në një park të mbipopulluar ose të shijoni një moment reflektimi gjatë një udhëtimi.

Hulumtimet tregojnë se vetmia ka përfitime të shumta, duke përfshirë përmirësimin e kujtesës, stimulimin e rritjes së trurit dhe nxitjen e kreativitetit. Koha e kaluar vetëm e lejon mendjen të endet dhe të inkubojë ide, duke çuar në njohuri të reja dhe zgjidhje për problemet.

Pavarësisht nga aspektet pozitive të vetmisë, normat shoqërore shpesh stigmatizojnë kalimin e kohës vetëm, duke çuar në ndjenja faji ose turpi për ata që kërkojnë vetminë. Megjithatë, përqafimi i vetmisë si një përvojë e vlefshme dhe pasuruese mund të çojë në mirëqenie dhe përmbushje më të madhe në jetë.

Në fund të fundit, gjetja e ekuilibrit të duhur midis vetmisë dhe ndërveprimit social është çelësi për ruajtjen e shëndetit mendor dhe emocional. Vetmia ofron një mundësi për vetëzbulim dhe rritje personale, duke i lejuar individët të kultivojnë një kuptim më të thellë të vetes dhe të vendit të tyre në botë./Daily Mail-Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco