Lajmi i fundit

LIVE/ Kuvendi në seancë plenare, diskutohet rezoluta anti-korrupsion

Këto probleme tek një çift, mund të çojnë drejt tradhtisë

Këto probleme tek një çift, mund të çojnë drejt tradhtisë

16:57, 12/04/2024
A+ Aa A-

Tradhtia është një nga shkaqet kryesore të problemeve në marrëdhëniet e një çifti. Por pse jemi të pabesë? Çfarë na shtyn të ndërmarrim veprime të tilla? A tradhtojnë meshkujt më shumë se femrat? Le ta zbulojmë së bashku.

Shumë njerëz besojnë se burrat kanë më shumë gjasa të tradhtojnë në marrëdhënie, por realiteti është se burrat ose gratë kanë po aq gjasa të jenë të pabesë, shkruan scientificorigin.

Tradhtia në rritje

Për shkak të kulturës sonë, tradhëtia është parë tradicionalisht si një problem kryesisht mashkullor për shekuj – nëse jo mijëvjeçarë. Arsyet për këtë janë të dukshme. Në atë kohë, një grua e pabesë e paguante shpesh me jetën e saj çmimin e tradhtisë. Kjo është ende e vërtetë në disa kultura sot.

Megjithatë, në kulturën perëndimore, veçanërisht gjatë dekadave të fundit, kontraceptivët dhe veçanërisht çlirimi i grave dhe revolucioni seksual i kanë shtyrë njerëzit të jenë më liberalë me jetën e tyre seksuale.

Në të vërtetë, sipas hulumtimeve, në vitin e parë të një lidhjeje, 6 për qind e burrave dhe grave raportojnë se kanë tradhtuar partnerët e tyre. Megjithatë, me kalimin e viteve, gjasat e shfaqjes së tradhtisë femërore ose mashkullore rriten në 25%.

1. Pakënaqësi në marrëdhënie

Pakënaqësia është shpesh një nga arsyet kryesore pse njerëzit tradhtojnë. Nëse një partner nuk është i lumtur në marrëdhënie për një periudhë të gjatë, ata do të zhgënjehen dhe do të fillojnë të kërkojnë diku tjetër. Ndërsa gjëja më e mirë për të bërë është të ndaheni përpara se të angazhoheni me dikë tjetër, disa njerëz, përkundrazi, mund të përdorin mashtrimin si një justifikim për të dalë nga marrëdhënia e pakënaqur.

2. Vetëvlerësim i ulët

Në shumë raste kur personi ka vështirësi të përballet me vetëvlerësimin e tij të ulët, ai mund të kthehet në pabesi. Kjo ndodh sepse, në këtë lloj situate, mashtruesi kërkon miratimin nga njerëzit e tjerë. Tregimi i interesit seksual nga dikush tjetër i bën ata të ndihen të dëshirueshëm dhe të denjë.

Në situata të tilla, është e rëndësishme të konsultoheni me një psikolog profesionist, sepse marrëdhëniet jobesnike mund të dëmtojnë më tej vetëvlerësimin e një personi.

3. Shqetësim emocional

Edhe pse sipas hulumtimeve mbi partnerët që tradhtojnë, meshkujt zakonisht motivohen kryesisht nga seksi, femrat priren ta bëjnë këtë për të kënaqur një nevojë emocionale. Me fjalë të tjera, e dashura ose gruaja jobesnike mund të tradhtojë sepse dëshiron më shumë kontakt emocional me partnerin.

4. Zemërimi
Në shumë raste, partnerët që tradhtojnë kanë një imazh tepër të idealizuar se si duhet të sillen partnerët e tyre. Kur kjo ndodh dhe partneri nuk i plotëson pritshmëritë e tyre, kjo mund t’i bëjë ata të jenë të pabesë.

Për më tepër, kur pritjet nuk përmbushen, mund të lindin pakënaqësi dhe zemërim. Partneri tradhtar mund të përdorë tradhtinë si një mekanizëm hakmarrjeje. Ky lloj marrëdhënieje është toksik për nga natyra dhe duhet shmangur fare.

5. Mërzia

Të jesh në një lidhje përfshin shumë veprime rutinë. Edhe seksi mund të bëhet shpejt i mërzitshëm nëse partnerët bëhen të vetëkënaqur.

Kur ka mungesë entuziazmi nga ana e të dy njerëzve, ata mund të kërkojnë atë që u mungon nga marrëdhënia. Këta partnerë mashtrues shpesh e duan marrëzisht partnerin e tyre dhe mashtrojnë jo për të lënë lidhjen, por për të gjetur eksitimin që dëshirojnë.

6. Mungesa e pasionit seksual

Rutinat gjithashtu mund të përfundojnë duke kontribuar në humbjen e pasionit gjatë seksit. Në fakt, mbajtja gjallë e shkëndijave është një nga sfidat me të cilat përballen njerëzit në marrëdhënie. Në shumë raste, partneri që tradhton kërkon eksitimin dhe pasionin që i mungon marrëdhënies së tyre parësore.

7. Ndjenja e vetmisë

Ndonjëherë njerëzit, pavarësisht se janë në një familje dhe një marrëdhënie, mund të përfundojnë duke u ndjerë të vetmuar. Në këtë mënyrë, këto ndjenja të vetmisë mund të bëhen kushtet perfekte që njerëzit të jenë të pabesë në një marrëdhënie.

8. Stili i lidhjes së pasigurt

Teoria e lidhjes sugjeron që marrëdhëniet që kemi me prindërit tanë në fëmijërinë e hershme do të ndikojnë në mënyrën se si i shohim dhe sillemi në marrëdhëniet tona intime si të rritur.

Sipas studimeve mbi tradhtinë, njerëzit që kanë një stil lidhjeje të pasigurt ose të shqetësuar kanë shumë më tepër gjasa të shfaqin karakteristika që ndërhyjnë në një marrëdhënie të shëndetshme romantike.

Në këto raste, ata kanë shumë më tepër gjasa të bëhen partnerë jobesnikë për shkak të këtyre pasigurive.

9. Kriza e moshës së mesme

Ndërsa plakemi, kalojmë një sërë krizash të ndikuar nga mosha jonë dhe duke kaluar nga një fazë e jetës sonë në tjetrën. Në të vërtetë, kriza e moshës së mesme është një nga fazat më të vështira psikologjikisht. Kjo krizë mund të çojë në pabesi brenda një marrëdhënieje si një përpjekje për të kompensuar “kohën e humbur”.

10. Çështjet e shëndetit mendor

Në disa raste, depresioni dhe tradhtia femërore ose mashkullore mund të shkojnë dorë për dore. Kjo ndodh sepse kur ka zgjim seksual ose romantik, truri i njeriut përjeton një nxitim të dopaminës, norepinefrinës dhe serotoninës, neurotransmetues që na bëjnë të ndihemi më mirë.

Me fjalë të tjera, një person jobesnik mund të përdorë në mënyrë të pandërgjegjshme mashtrimin si një mënyrë për t’u larguar nga ndjenjat e tyre depresive.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco