A është më mirë të jesh një prind autoritar?

A është më mirë të jesh një prind autoritar?

15:33, 09/10/2021
A+ Aa A-

Psikologia dhe profesoresha e fëmijëve Francyne Zeltser në një artikull për CNBC amerikane shpjegoi pse ajo mendon se është mirë të jesh një prind autoritar.

Ajo vuri në dukje se ka katër lloje të prindërimit që mund të aplikohen në situata të ndryshme - të qenit një prind i bindur, autoritar, indiferent dhe autoritar. 

Referuar opinioneve të studiuesve të tjerë, prindërit autoritarë janë shumë të pozicionuar.

Një prind autoritar është ai që ka pritshmëri të larta nga fëmija i tij, por gjithashtu ka pritshmëri të larta nga vetja.

Çfarë është prindërimi autoritar

Prindërimi autoritativ është ai që mbështet fëmijën dhe shpesh është në përputhje me nevojat e fëmijës, shpjegon Zeltser. 

Prindër të tillë i afrohen fëmijëve me një diskutim të hapur dhe të sinqertë për t'i mësuar ata për atë që është e vlefshme dhe për të qenë në gjendje t'i kuptojnë gjërat.

Ngjashëm me ata që e konsiderojnë veten prindër autoritarë, ata vendosin standarde për fëmijët.

Por, ndryshe nga ata, ata tregojnë më shumë emocione ndaj tyre.

Duke pasur parasysh sa më sipër, prindërit autoritarë identifikohen nga sa vijon:

Ata i përgjigjen nevojave emocionale të fëmijës dhe vendosin standarde të larta për të;

Ata shpesh flasin me fëmijën dhe marrin parasysh mendimet dhe ndjenjat e tij;

Ato ndihmojnë fëmijën të mendojë dhe të mësojë;

Inkurajoni pavarësinë e tij dhe vendimmarrjen e pavarur;

Ato ndikojnë thellësisht në rritjen dhe zhvillimin e fëmijës.

Pse ekspertët mendojnë se ky lloj prindërimi është më efektivi

Psikologu Zeltser vuri në dukje se hulumtimet kanë treguar se ky lloj i prindërimit rezulton tek një fëmijë që ka vetëbesim, arritje akademike, aftësi më të mira shoqërore dhe është më i aftë të zgjidhë problemet.

Prindërit që pajtohen janë gjithmonë aty kur një fëmijë ka nevojë për ndihmë. 

Ndryshe nga ata, ato autoritative lejojnë të bëhen gabime. 

Kjo i lejon fëmijët të mësojnë dhe në të njëjtën kohë i informon ata se kanë mbështetje prindërore.

Prindërimi autoritativ është veçanërisht i mirëpritur kur zgjidh konfliktet, sepse fëmija mëson se si të merret me konfliktet - ai mëson se si të jetë elastik dhe si të përballojë humbjet në botën e të rriturve.

Prindërimi i butë ose lejues rezulton që fëmija të jetë gjithmonë "fituesi" dhe prindi "humbësi". 

Sipas Zeltser, ndër të tjera, kjo do të thotë që fëmija është më pak i aftë për vetë-rregullim. 

Ajo paralajmëroi se ndëshkimi i vazhdueshëm i një fëmije nuk ka efekte pozitive. 

Siç tha ajo, kjo mëson se ai që ka më shumë fuqi gjithmonë fiton, pavarësisht nëse dënimi është i justifikuar apo jo.

 Prandaj, ai është i mendimit se një sanksion është i pranueshëm vetëm kur është i justifikuar.

Prindërit autoritarë nuk kërkojnë bindje të verbër - përmes bisedës ata shpjegojnë pse ekzistojnë rregullat.

Prindërimi autoritativ nuk është garanci e suksesit

Zeltser theksoi se kjo formë e prindërimit nuk është garanci e suksesit tek një fëmijë.

 Ajo kujtoi se të qenit prind nuk është shkencë, por se është më shumë, siç tha ajo, art.

Kështu ai i këshillon prindërit të tregojnë dashuri, mirëkuptim, por edhe rregulla dhe kufij.

"Mos e thjeshtoni përqendrimin në ndëshkim. Jini mbështetës dhe dëgjoni me të vërtetë fëmijën tuaj.

Pyetini ata dhe përpiquni të kuptoni mendimin e tyre. Lërini ata të bëjnë zgjedhje, të vendosin që të rriten dhe të mësojnë vetë," tha ajo.

Ajo u tha prindërve që t'i trajtojnë fëmijët e tyre si njerëz të mirë, sepse ata duan që fëmijët e tyre të jenë të tillë, transmeton CNBC .

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco