Si të mbijetoni në fazën 'Pse' të fëmijës tuaj

Si të mbijetoni në fazën 'Pse' të fëmijës tuaj

13:14, 09/10/2021
A+ Aa A-

Diku rreth moshës tre vjeç, fëmijët supozojnë se ju jeni personi më i zgjuar në planet dhe se keni përgjigjet për të gjitha pyetjet tuaja. Ndonjëherë këto pyetje mund t'ju çojnë në kufirin e çmendurisë, por në të njëjtën kohë ju jeni të kënaqur që fëmija ka një dozë kurioziteti për botën.

Shpesh ndodh që kurioziteti të bëhet përgjigje automatike e fëmijës ndaj secilës prej fjalive tuaja.

"Babai shkoi në dyqan"

"Dhe pse?"

"Për të blerë bukë"

"Dhe pse?"

"Sepse na duhet për mëngjes"

"Dhe pse?"

"Sepse ne duam që ai të bëjë një sanduiç"

"Dhe pse?"

"Sepse na pëlqen të hamë sanduiçe"

"Dhe pse?"

"Sepse ata kanë shije të mirë"

"Dhe pse?"

"Sepse ata janë të bukur"

"Dhe pse"

Shtë e vërtetë se çfarëdo përgjigje që jepni, një pyetje e famshme gjithmonë mund të bëhet dhe biseda do të vazhdojë pafundësisht.

Identifikoni llojin e pyetjes

"Ata po përpiqen të kuptojnë botën, dhe kjo është një shenjë e mirë," thotë Dr. Napatia T. Gettings, një psikiatër nga Florida. 

Ajo thekson se është e rëndësishme të bëhet dallimi midis çështjeve që janë kërkimore dhe çështjeve që lidhen me sfidimin e rregullave tuaja. 

Për shembull: "Pse kuajt kanë bisht?" vs "Pse jeni kaq keq?" Natyra e pyetjeve të tyre gjithashtu duhet të diktojë përgjigjen tuaj.

Si t'i përgjigjeni pyetjes "pse" nëse nuk e dini

Edhe prindërit nuk kanë përgjigje për të gjitha pyetjet, dhe në fund të fundit ne të gjithë jemi vetëm njerëz. 

Ajo që mund të bëni është t'i përgjigjeni "pse" -it të mëposhtëm me:

"Kjo është një pyetje e mirë, a mund t'i kthehemi asaj pak më vonë," sugjeron Dr. Gettings. 

Sidoqoftë, ekziston një shans i mirë që të merrni një pyetje që po përpiqeni të shmangni.

Në vend të kësaj, ju mund t'i pyesni "Çfarë mendoni - pse?" 

Sepse, përveçse do t'i bëjë ata të mendojnë, fëmijët do ta zhvendosin fokusin nga përgjigjja juaj në gjetjen e përgjigjes së tyre.

Importantshtë e rëndësishme të mos shmangni përgjigjen, sepse fëmijët shpesh duan t'u kushtojnë vëmendje atyre më shumë sesa përgjigjes. 

Përveç kësaj, pajtohuni me faktin se është në rregull të thoni "nuk e di" dhe përpiquni të gjeni përgjigjen së bashku me fëmijën tuaj.

Ajo që gjithashtu mund të bëni është të ndryshoni temën shpejt pasi t'i përgjigjeni "pse" -it të fundit. 

Dhe nëse shihni një fëmijë të bëjë pyetjen "pse" disa herë me radhë pa u përqëndruar në përgjigjen, thuajini atij të përsërisë të gjithë pyetjen: "Po pse?".

Së fundi, armatosuni me durim! Fëmijët rriten kaq shpejt, kështu që kush e di, mbase një ditë ju do të humbisni fazën "pse".

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco