02-04-2020

Një ditë për të reflektuar mirësitë që Zoti na ka dhënë

Nga Jorida Tabaku.

Të krishterët sot festojnë, ditën në të cilën Jezusi lindi si një mrekulli për të dëshmuar që Zoti e ka të mundur gjithçka. Kjo shenjë e çmuar dhe e lartë është një dëshmi e plotfuqishmërisë së Tij duke na kujtuar që nuk na la vetëm edhe në ditët e tyre më të errëta.

Shpresoj që në këtë ditë të bukur dhjetori të jeni pranë familjarëve dhe miqve tuaj për ta shijuar këtë festë jo vetëm si një gëzim por edhe si një ditë për të reflektuar mirësitë që Zoti na ka dhënë.

Një nga mësimet më të bukura që Jezusi jep në Bibël është parabola e njeriut më të lartë në Mbretërinë e Zotit, ku ai na mëson të gjithëve një leksion të vyer “Kush dëshiron të jetë i pari, le të bëhet i sprasmi i të gjithëve dhe shërbëtori i të gjithëve.”

Gëzuar Krishtlindjen dhe mot më mirë!

 

02-04-2020

Dega e PD në Tropojë i përgjigjet prononcimit në media të atij që ajo e quan "kryetari i emëruar i bashkisë".

Sipas PD-së, argumentet e kryebashkiakut Rexhë Biberaj për pagat e punonjësve nuk qëndrojnë pasi ky numër punonjësish ka qënë dhe viteve të tjera dhe të ardhurat kanë qënë po të njëjtat dhe asnjëherë administrata nuk ka ngelë pa paga.

Reagimi i plotë:

Përgenjështrim ndaj 'prononcimit në media' të kryetarit të emëruar të Bashkisë Tropojë

Dega e Partisë Demokratike Tropojë denoncon mashtrimin e radhës nga kryetari i emruar Bashkisë Tropojë ku sipas tij në muaj Qershor ish kryetari i bashkisë ka emruar 60 punonjës mbi organikën e Bashkisë dhe kjo ka ndikuar në vonesat në paga në muajt e fundit. 

Sqarojmë se me Vendimin nr.187 datë 19.12.2018 Bashkia Tropojë ka miratuar buxhetin e bashkisë dhe numrin e përgjithshëm të punonjësve për vitin 2019 së bashku me efektet e pagave të këtyre punonjësve për gjithë vitin 2019, ky numër punonjësish ka qënë dhe viteve të tjera dhe të ardhurat kanë qënë po të njëjtat dhe asnjëherë administrata nuk ka ngelë pa paga, ky informacion është lehtësisht i akeseueshëm në web faqen e Bashkisë Tropojë http://www.tropoje.gov.al  apo http://www.vendime.al

Referuar  dokumentave bordotë e punonjësve muaj Qershor, Korrik,Gusht,Shtatorë nxjerrë nga sistemi tatimor, faktohet numri i punonjësve 346 plus 6 punonjës me kontratë të përkohshme ,nuk ka patur asnjë rekrutim punonjësish mbi këtë numër as në muajin Qeshor dhe as në korrik apo gusht,përkundrazi me emrimin tuaj në bashkinë tropojë u larguan 58 punonjës pa asnjë argument ligjor por me argumentin  e nenit agjitacion e propagandë siç është rasti flagrant i drejtorit shërbimeve.

Argumentet e tua se nuk ka fonde për arësyet e përmendura më sipër janë të pa bazuara, vonesat në kalimin e pagave vinë nga paaftësia për të kuptuar menaxhimin e fondeve, gjeni kohë për propagandën, por për menaxhimin e fondeve jo,duke penguar kalimin e tyre mbi dy javë nga data që të janë sjellë për nënshkrimin e tyre ,vetëm për të ushtruar presion mbi punonjësit dhe për të krijuar amulli në institucion.

Dega e Partisë Demokratike Tropojë ju bën thirrje mediave të shkruara dhe vizive që të kërkojnë pranë bashkisë tropojë verifikimin e numrit punonjësve nëpërmjet dokumenteve që disponohen edhe nga ana jonë këtë mashtrim të radhës të kryetarit të emruar, gjithashtu i bëjmë thirrje organeve ligjzbatuese që të hetojnë mbi punonjësit e emruar nga ana e kryetarit të emruar nëse ka në bashkinë tropojë punonjës të dy apo tre punësuar njëkohësisht, A ka në bashkinë Tropojë punonjës të punësuar në kundërshtim me ligjin për nëpunësin civil.

A ka në bashkinë tropojë punonjës të punësuar nga kryetari i emruar që nuk kanë sjellë dëshminë e penaliteti për arsye që i pengon ligji dekriminalizimit.

Shoku kryetar  për abuzimet që po kryen në bashkinë Tropojë shumë shpejt do të përballesh me ligjin.Shikojeni vetë se si merren vendimet e largimit  që tregon nivelin tuaj, mënyrën me të cilën po veproni ne bashkine Tropojë, të cilën po e trajtoni sikur e keni trajtuar dikurë komunën Margegaj, pra si çifligun tuaj. Në ditët në vazhdim do të publikojme shumë matriale të cilat konfirmojnë saktësisht atë qe je dhe përfaqeson në Tropoje e cila të refuzoj në masën 90%.

Image

02-04-2020

Ne të rinjtë,studentë, anëtarë të Unionit të Këshillave Studentorë , me datën 8 dhjetor, në këtë ditë kaq të veçantë për të gjithë ne zgjodhëm të ndajmë me ju një mesazh: "Unë zgjedh të qëndroj"!

Urojmë që kjo video e shkurtër të shërbejë si një mesazh dhe thirrje për të qendruar në Shqipëri!
Qëndro edhe ti!

Ti Shqipëri më jep nder!

#8dhjetor #uks

02-04-2020

Feja e Shqiptarit është Shqiptaria ndaj #JO, Kryeministri i një shteti laik nuk mund të përfshijë herë Islamin e herë Krishtërimin, në propagandën e tij politike.

Suportin shpirtëror, shqiptari duhet ta gjejë në Kishë e në Xhami, ndërkohë suportin material tek shtet-kombi i tij.

Nuk ka punë politika në fe, ashtu siç nuk ka punë feja në qeverisje, kur të dyja drejtohen nga vlerat e njeriut, humanizmi e universalizmi. Vetëm kur politika ose feja dalin nga binarët e këtyre vlerave, vetëm atëherë këto mund të dalin nga shtrati i tyre normal.

Ndaj feja e Shqiptarit është Shqiptaria, ashtu siç duhet t'i japim Cezarit atë që është e Cezarit. Këto maksima janë jetike për të ruajtur ekuilibrin delikat të bashkëjetesës fetare në Shqipëri.

Individualisht çdo shqiptar gëzon lirinë për të besuar sipas fesë së tij, dhe kjo mundësohet vetëm pasi kolektivisht çdo shqiptari i kërkohet të besojë vetëm në Shqiptari. Ky është gur-themeli i modelit unik të bashkëjetesës fetare shqiptare. Në çështjet e besimit fetar, besimi i përbëshkët nuk i imponohet kurrë besimit individual, ashtu siç besimi individual nuk i imponohet kurrë besimit të përbashkët.

Neni 10 i Kushtetutës sanksionon pikërisht këtë gjë, ‘Shqipëria nuk ka një fe zyrtare’, pra shteti nuk përzihet në çështjet e besimit.

Kur i pari i Shqiptarëve, Kryeministri i Republikës, përfshin besimet fetare në deklarimet e tij, ai indirekt bëhët zëvëndës i tyre. Por Kryeministri nuk është as Hoxhë e as Prift. Dhe postimet e tij të fundit me citate fetare e çojnë diskursin publik post-tërmet në një territor shumë delikat.

Ai prish balancën delikate të bashkëjetesës sonë fetare duke fshirë kufinjtë mes Kryeministrit që menaxhon paratë tona, dhe Hoxhës/Priftit që menaxhon besimin tonë individual.

Thelbi i çështjes:

A duhet ta gjykojmë Kryeministrin për mënyrën sesi po menaxhon krizën post-tërmet, sipas rregullave të shkruara në ligjet shqiptare, apo sipas atyre të shkruara në librat e shenjtë?

Me fjalë të tjera, nëse Kryeministri apo bashkëpunetoret e tij Dako & Co kanë sadopak përgjegjësi për humbjen e jetëve dhe dëmet e shumta gjatë termetit të 26 nëntorit, nëpërmjet abuzimeve me lejet e ndërtimit kur kanë qënë Kryetarë Bashkie, a duhet të kërkojmë drejtësi tokësore apo drejtësi hyjnore?

Nëse feja e Shqiptarit është Shqiptaria, atëherë ne duhet të ndjekim kushtetutën e ligjet e shkruara nga sovrani shqiptar dhe drejtësia duhet të bëhet sot, para gjykatave e sipas ligjeve që përfaqësuesit e kombit shqiptar kanë votuar në parlamentin Shqiptar.

Nëse e shohim Ramën si mesi, dhe pranojmë që ai t’i adresohet kombit shqiptar mbi bazën e teksteve të shenjta, ateherë duhet të pranojmë që drejtësia për të do të bëhet në botën tjetër.

Fundja, le të jemi konkret, cili është qëllimi i vërtetë që ai zgjedh të postojë citate fetare në profilin e tij si Kryeministër i Republikës? Ai duket sikur kërkon të ngushëllojë e t’i gjëndet pranë viktimave të tërmetit duke përhapur fjalën e shenjtë, apo jo? A është vallë kjo detyra e tij, a është kjo çfarë presim nga Kryeministri? A presin Shqiptarët vallë një citat nga Bibla/Kurani, apo një shpjegim përse ju morrën në mënyrë arbitrare paratë e tyre nga pagat e fundvitit, dhe jo nga koncesionet qindra milion dollarëshe?

Por dhe nëse ja pranojmë këtë rol ‘fetar’ të tij, pra indirekt rolin e një ‘mesie’, i bie të pranojmë që ai është përfaqësues i Zotit, dhe jo i shqiptarëve apo jo?

Pavarësisht sa më sipër, po, shqiptarët duhet të besojnë më shumë në Zot, më shumë në komb e më shumë në familje. Shqiptaria është e madhe se ka Kosovë e ka Çamëri, se ka Allah e ka Yahweh, se ka veri e ka jug, se ka Tosk e ka Gegë, se ka male e ka fusha, se ka dhe perëndim por ka dhe lindje, ka krishtërim ashtu siç ka dhe islam.

Kjo është arsyeja pse feja e Shqiptarit është shqiptaria. Kjo është arsyeja përse ne të gjithë i këndojmë vargjeve ‘Se Zoti vetë e tha me gojë / Që kombet shuhen përmbi dhe, / Po Shqipëria do të rrojë / Për të, për të luftojmë ne!’. Sa me vlerë këto vargje sot...

Dhe është pikërisht prishja e këtij ekulibri delikat, por të jashtëzakonshëm, që luftoi për 50 vite Komunizmi anti-shqiptar. Në vend të Xhamisë e të Kishës, shqiptarëve ju kërkua me dhunë, me gjak e shkatërrim, të shkonin të faleshin ekskluzivisht para shtetit-parti, para diktatit të gjithësisë ku dhe ekonominë dhe politikën, dhe pronën private ashtu dhe besimin fetar individual, gjithçka duhej të kalonte vetëm nga Ai, nga Diktatori. Vetëm Ai mund të fliste në emër të popullit, por dhe të Zotit. Ai ishte dhe drejtësia tokësore, dhe ajo hyjnore, Ai ishte dhe parlamenti, dhe ekzekutivi dhe gjyqësori, dhe shtypi proletar dhe arti socialist, Ai ishte dhe Kisha, dhe Xhamia, Ai ishte gjithçka!

Rama duket se po kërkon të njëjtën gjë, por në një formë tjetër.

Mbyllja e portaleve në rrjete sociale, arrestimi i Xhulias, kapja e pushtetit vendor, legjislativ e gjyqësor, presioni ndaj fjalës së lirë, dhe së fundmi, shtrirja e komunikimit të tij publik dhe dimensionin fetar, gjithçka ulëret për ‘Rilindjen’ e një mesie, të një mesie anti-shqiptare...

PS: Në foto, Ferizaj, Kosovë, Kisha e Xhamia në të njëjtin oborr.

 

02-04-2020

Nënkryetari i LSI-së, Petrit Vasili, thotë se zëri i popullit është zëri i Zotit, ndaj thotë ai, Referendumin nuk ka ‘bir nëne’ që e ndal dot, sepse referendumi është zëri i popullit mbarë.

 ‘Vox Populi Vox Dei -zëri i popullit është zëri i Zotit, thoshin Romaket e lashte.

Referendumin nuk ka bir nene qe e ndal dot sepse referendumi është zëri i popullit mbare.

Rrëzat e mykyra te partive dhe avokatet e tyre te lodhur nuk mund te pengojnë dot kurrë vullnetin e popullit qe te shprehet me referendum.

Vetëm Referendumi ndan një here e mire ata qe respektojnë vullnetin e popullit nga ata qe janë armiqtë e tij’, shprehet nënkryetari i LSI-së, Petrit Vasili përmes rrjeteve sociale.

02-04-2020

Zëdhënësi i Presidencës Tedi Blushi me anë të një postimi në “Facebook” ka reaguar në lidhje me atë që kryeministri Rama e ka quajtur “Paketë Speciale anti-KÇK”.

Presidenca thekson se kryeministri ka aleat strategjik vetëm Xibrakën dhe Kolumbinë.

"KM ka vetëm një partner strategjik: XIBRAKËN dhe Kolumbinë!", shkruan Blushi në postimin e tij të rradhës.

Më herët, përmes një postimi në Twitter, kryeministri Rama do të shprehej se, nesër qeveria që ai drjejton do të miratojë paketën anti-KÇK. Sipas kryeministrit, kjo nismë do të luftojës foletë e krimit të organizuar, korrupsionit, terrorizmit e mafias.

Po sipas Ramës, kjo paketë ligjore është kryer falë mbështetjes së aleatëve ndërkombëtarë, SHBA dhe BE.

02-04-2020

Nga Petrit Vasili:

Solidariteti diplomatik i gishtit te ambasadorit dhe i kapjes se shtetit si veprim antishteteror!!

Ne Shqiperi nje tufe horrash, kane vjedhur e kapur qeverisjen e vendit dhe duan ta shnderrojne Kushteten ne lecke kembesh per te fshire kepucet e krimineleve dhe trafikanteve.

Diplomate te çartur u ngrene gishtin protestuesve te cileve horrat e pushtetit u vjedhin pronen,i arrestojne dhe i dhunojne.

Ngrene gishtin keta diplomate dhe ca te tjere guxojne tu bejne edhe avokatine atyre.

Keta avoketerit diplomatike te gishtit bejne edhe avokatin e shkeljes se Kushtetutes dhe kapjes se Gjykates Kushtetuese nga rilindja

Po a skuqen ndonjehere keta, edhe te paret edhe te dytet?

A guxon dot ndonje ambasador shqiptar tu ngrere gishtin protestuesve ne vendet e tyre?

A guxon ndonje ambasador shqiptar te diskutoje vendimet e Presidenteve te tyre?

A guxon ndonje ambasador shqiptar te jape mend e zgjidhje per Kushtetuten e vendeve te tyre?

Pergjigja eshte shume e qarte dhe e thjeshte:Asnje ambasador shqiptar as e ben dot,as e ka bere dot dhe as i lejohet qe ta beje kete ne asnje kryeqytetet te Europes dhe askund ne bote.

Po njesoj dhe pa asnje gram ndryshim jane edhe diplomatet e huaj ketu ne Shqiperi.

S'kane asgje me shume se ambasadoret tane ne vendet e tyre.

Ndaj te bejne detyren e tyre sepse jane ketu per te garantuar interesat e vendeve te tyre, te cilat i kane te parat dhe te vetmet dhe jo te Shqiperise.

Ndaj te flasin per ato, qe u lejon detyra dhe mandati i tyre dhe te lene menjane solidaritetin e gishtit te ambasadorit dhe te kapjes se shtetit.

Ka mjaft diplomate burra dhe gra te nderuar, qe e kryejne sic duhet dhe me integritet detyren e tyre ye perfaqesimit.

Por ka edhe disa diplomate te tjere, te cilet shqiptaret po i shohin teksa shfaqen si solidare te gishtit.

Solidariteti diplomatik i gishtit dhe avokatia diplomatike e kapjes se shtetit e ka lene Shqiperine jashte Europes,qe na shton kushte vazhdimisht,e ka bere Shqiperine te jete e treta ne bote per korrupsion dhe e ka bere baze te krimit te organizuar per grupet kriminale ne SHBA,Europe,Amerike Latine dhe Lindjen e Mesme sic deklaron Departamenti Amerikan i Shtetit.

Per keto duhet te flasin keta, sepse krimi dhe trafikantet, qe ushqen rilindja cenojne edhe interesin e vendeve te tyre.

Por keta nga zelli i tepruar per te bere avokatine e rilindjes "cuditerisht" po harrojne edhe vendet e tyre!?

 

02-04-2020

Presidenti Ilir Meta diteën e sotme ka vendosur të vizitojë qytetin e Pogradecit. Këtë e bën të ditur vetë ai me anë të një postimi në Facebook ku shkruan se Pogradeci i kishte munguar shumë.

Në krah, duket liqeni teksa vetë Meta shfaqet pranë disa pemëve, gjethet e të cilave po bien.

Postimi I plotë

Sa më kishte munguar Pogradeci! T'ia kaloni mirë dhe qetë të gjithë me familjet tuaja!

02-04-2020

Nënkryetari i LSI-së, Petrit Vasili, duke komentuar raportin e fundit të Komisionit të Venecias që rrëzon Ramën dhe mazhorancën në lidhje me pretendimet e tyre mbi të drejtën emërimeve të anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, pyet jo pa ironi në një postim në facebook se këta ndërkombëtarët lexojnë ndonjë dokument vetë apo vetëm ato që ju çon Rama?

‘Në ndihmë të ndërkombëtarëve "të paditur"!?

Këta ndërkombëtarët a lexojne ndonjë dokument vetë apo vetëm ato që ju çon Edi Rama?

Meqë kolegu Eduard Halimi ka pasur mirësinë ta bëjë publik opinionin e Komisionit të Venecias për Gjykatën Kushtetuese, po e ndaj sërish me ju se mbase e shohin edhe këta ndërkombëtarët dhe të paktën nuk e thonë prap se u bënë gazi i botës.

Lexoni o miq ndërkombëtarë se nuk është turp.

Turp është të japësh këshilla dhe alibi antikushtetuese alla state capture!!’

 

 

02-04-2020

Ish-deputeti demokrat Tritan Shehu ka reaguar pas rezolutës me 10 pika te miratuar sot nga Kongresi i Partisë Popullore Europiane për Shqipërinë, ndërsa thekson se, mesazhi është e ardhmja europiane për Rajonin.

Përmes një postimi në Facebook, teksa shpërndan edhe foto nga takimi me ish kryeministrin italian Silvio Berlusconi dhe kryeministrin grek Kyriakos Mitsotakis në Kongresin e Partisë Popullore Europiane në Zagreb, ku ishte i pranishëm edhe kreu i PD-së, Lulzim Basha, Shehu thotë se marrëveshjet strategjike në bashkëpunimin rajonal, duhet të jenë në fokus të objektivit të vendit.

Postimi i plotë i Tritan Shehut:

Lidhjet strategjike me Italine e Greqine na afrojne me BE, jo..!

Mesazh i kongresit te PPE eshte e ardhmja europiane per Rajonin tone, lidhjet tona gjithmone e me te ngushta me BE e vendet antare.

Nderkaq karrikatura “Shengenesh” jashte BE, te ofruara si zgjidhje ”strategjike” per ne e per Rajonin me vende qe nuk e konsiderojne jetike Brukselin, NATO e SHBA-n, te frymezuara nga “Jugosllavia e Re” nen dirigjimin e Vucic, gje per te cilen tentojne te lene ne hije edhe Kosoven, pavaresisht se prezantohen nga shqipfoles jane vecse hedhurina.

Mareveshjet strategjike ne bashkepunimin tone rajonal duhet te jene ne funksion te objektivit tone kryesor strategjik, integrimit europian te palekundur si Shqiperi, shqiptare e Rajon.

Nje rikonfirmim i sotem ky i PPE per Rajonin, qe imponon forcimin e metejshem te ketyre maredhenive strategjike me dy vendet tona fqinje antare te BE e te NATO, Italine e Greqine, mareveshje te tilla me ata, nderthurje te ngushta midis institucioneve, te Parlamenteve, Qeverive etj, ne vend qe te ndjekim “degdisjet” Vucic-Rama per ne drejtime te ”pa njohura” lindore.

Ndjeva nje kenaqesi te vecante te takonim e shkembenim mendime ne Zagreb me dy liderat kryesore te qendrave te djathta pjese e PPE ne keto vende, Berlusconin e Mitsotakis.

02-04-2020

Nga Petrit Vasili

Rilindja ne funksion te kapjes se ç’frenuar te Drejtësisë e ka përbuzur, e ka refuzuar dhe e ka hedhur poshtë Komisionin e Venecias.

Zgjedhjen e Prokurorit te Përgjithshëm, u rrëmbye nga Rilindja me 69 vota nga 84, qe kërkonte Kushtetuta dhe qe rekomandonte Komisioni i Venecias.

Në atë, kur maxhoranca ne vitin 2016 i kishte 84 vota në Parlament, Komisioni i Venecias rekomandoi si rregull kalimtar zgjedhjen e Prokurorit të Përgjithshëm:

"Me një shumicë më të madhe se 3/5 at’ që, më pas, do të ishte normë për zgjedhjen e Kryeprokurorit".

Pra Komisioni i Venecias kërkonte qe te përdorej fillimisht 2/3 për ta zgjedhur për te eliminuar kapjen dhe me pas 3/5 qe do te ishte norme e padiskutueshme dhe ne vend te kësaj prokurori u grabit me 69 vota.

Konkluzioni i Raportit Interim të Komisionit të Venecias në fundin e vitit 2015 ngre shqetësimin e kapjes se Vetingut nga Rilindja dhe thotë:

 “Komisioni i Venecias evidenton se zgjidhje të tillë radikale (si procesi i rivlerësimit) janë të paarsyeshme në kushte normale, pasi krijojnë tensione të mëdha brenda gjyqësorit, destabilizojnë punën e gjyqtarëve, shton mosbesimin e publikut në gjyqësor, shmang vëmendjen e gjyqtarëve nga detyrat e tyre normale, dhe, si çdo masë të jashtëzakonshme, krijon rrezikun e kapjes së gjyqësorit nga ana e forcës politike që kontrollon procesin.”

Realiteti tregon saktësisht këtë qe Venecia parashikoi si rrezik madhor te kapjes se Vetingut nga Rilindja dhe qe Raporti i OSBE-ODIHR për votimet e 30 qershorit e vulosi kur thotë:

"Gjyqtarët e Kolegjit Zgjedhor gëzojnë imunitet dhe nuk mund të jenë subjekt i procedurave disiplinore gjatë gjithë afatit për të cilin Kolegji është i konstituuar, ata ishin subjekte të procesit të vettingut, i cili mund të prek sigurinë e mandatit të tyre dhe në këtë mënyrë të ndikojë në pavarësinë e tyre".

Pra çdo gjë e kërkuar parimisht nga Komisioni i Venecias është hedhur poshtë nga Rilindja.

Komisioni i Venecias u shpreh qe Presidenti i Republikës nuk kishte kryer asnjë shkelje te Kushtetutës kur vendosi shtyrjen e votimeve rilindase te 30 qershorit.

Rilindja e hodhi poshtë serish Komisionin e Venecias dhe vazhdon te mbaje një Komision Hetimor rilindas për shkarkimin e presidentit.

Ndaj është e qarte qe Rilindja e hedh poshtë dhe e refuzon Venecian sepse babëzia per te kapur drejtësinë dhe dhunimi i Kushtetutës dhe ligjit ja imponon këtë.

Shkurt Rilindja dhe Komisioni i Venecias përjashtojnë kategorikisht njëra tjetrën.

02-04-2020

Rama e Shahini dhe vetvrasja e Trumcakut

Nga Luçiano Boçi.

Dhe trumcaku, sikur të rijtë, vuante nga melankolia. U lind në nji shoqni me të vërtetë absurde. Në vend të drejtësisë bijshin qimet e derrit të padrejtësive e në vend të nji drejtimi politik logjik, kishin mbi brenat e shtazës së krimit me pamje parahistorike të rilindun. Dhe në kët shtet-i cili nuk mund të quhet aspak shtet-kush mos të bahet melankolik?

Dihet se nji të riu, sikur trumcakut, s'i duhet shumë për nji jetë studentore. Por pushteti, i cili nuk asht qeverisje, por sundim, s'i ep as aq, madje ia merr dhe ato pak kacidhe qi pati n'xhep, me tarifa skandaloze dhe kosto jetese të papërballueme, pa i dhanë kurrë nji shpresë për t'ardhmen.

Mos pyetni si e qysh u gjend trumcaku n'kët vend, dhe si e qysh u gjendën t'rijtë n'kët derexhe kozmike e shoqnia n'kët situatë tragjike. Hipoteza dhe andrra. Para gjashtë vitesh çdo gja u mbyll me nji fjalë goje, “… të vidhen votat!

Dhe vjedhja u ba!” — A e shifni, vetëm nji fjalë magjike! Timon-Tenxhere! Sa bukur!?

Dhe Rama e Shahini thanë: t'i binden trumcaku dhe t'rijtë Paktit fals si akt mashtrimi, në nji vend ku n'vend të bibliotekave e kërkimit shkencuer bijnë qimet e derrit t'korrupsionit e harbutnisë e në vend t'përkrahjes e mshtetjes-brinat e shtazës parahistorike injorante qi tallet dhe napërkamb t'rijtë nën petkun e kryederrit.

Njiherë trumcaku me t'rijtë qëndruen mbi nji brenë.

U mërzitën tue shikue prej aty qimet e derrit të mijëra padrejtsive, u mërzitën tue u vërvitun prej përbuzjes, shpërfilljes shoqnore, u mërzitën prej skamjes e pamundjes ekonomike për me përballue studimet e jetën, u mërzitën prej kushteve skandaloze mbi brenë e përballjes.

Nga mërzitnia dhe idhnimi mbyllën sytë. Ranë n'pikllim melankolik. Njeriu me temperament melankolik asht inteligjent. E inteligjenca në kuptim ma të hapët të fjalës, pakkuj i solli qetsi dhe t'mirë.

N'shoqninë tonë, për me ba përpara duhet me kenë tregtar prostitucioni, shpërndarës kokaine, mbjellës hashashi, vrasës me e pa pagesë, koncesionarist, ose rilindas pasionant.

Dhe trumcaku, bashkë me nji prej t'rijve, n'majë t'brenës e n'kulm t'melankolis, vendosi me mbyt vedin. Plot ironi filozofike shikoi rreth e përqark vedit e vendimi i patundun mirëfilli pasqyrohej n'sytë e tij të dëshpruem.

Cicrroi nji herë, cicrroi dy herë; cicrroi tri herë. Mandej një cërrrr e gjatë e plot mallëngjim ishte porosia e tij e fundme. Testamenti i dhimbave të tij.

Testamenti i tij ishte nji shej revolte.

Revolta ndaj padrejtësive ishte amaneti tij.

Dhe, pa u dhanë fare krahëve, n'lirinë e fluturimit-liri të gjetun, kërcej prej brenës… ra mbi një qime t'derrit, t'gjatë e t'mprehtë si thika, e u ngul mbi të.

Trumcaku i ngulun mbi nji qime t'derrit. Me krahët e puplat e tij luente era dhe e sjellte rreth qimes, si sillet dhe gjeli metalik në majë t'ogjaqeve tona.

Atbotë e këtbotë frynte veri.

Çka janë kto kapërcime logjike e paralelizma alogjike! Ka me brit ndokush.

Po, lexues i dashtun e jo i cekët. Po! A pak po kemi kapërcime logjike, morale e dogmatike, po deshe dhe kushtetuese, n'botën tonë reale? Pse po zemërohesh e po don me m'gjykue për disa kapërcime logjike e paralelizma askuj damsjellje?

Ato vetëm përcjellin gjandjen e mjerueme t'rinisë sot e vikojn shërimin nëpërmjet revoltës!

Denonco