Rritja e çmimit të naftës me taksën e re nga Rama/ Vjen reagimi i parë

Rritja e çmimit të naftës me taksën e re nga Rama/ Vjen reagimi i parë

15:02, 13/07/2019

Çmimi i karburanteve nuk duhet të pësojë më rritje. Kjo kërkesë do t’i dorëzohet zyrtarisht Kuvendit nga Konfederata e Industrive të Shqipërisë, me argumentin se Shqipëria radhitet sot në 20-25 vendet më çmimin më të lartë të karburanteve në botë, ku barra fiskale përbën deri në 60% të çmimit fundor për bizneset dhe qytetarët.

‘Çmimi shumë i lartë bashkuar me cilësinë jashtë standardit të karburanteve në qarkullim, ka pasoja mbytëse dhe shkatërruese në ekonominë kombëtare, fuqinë konkurruese të prodhimeve & shërbimeve vendore, tërheqjen e investimeve të huaja, falimentimin e biznesit, industrive dhe mirëqenien e qytetarëve’.

Nëpërmjet një njoftimi për shtyp, Konfindustria shprehet se nuk është parimisht kundër krijimit të një enti shtetëror të rezervave të sigurisë së karburanteve, por thekson se mekanizmi financiar i parashikuar në projektligj, që çon drejtpërdrejt në rritjen e barrës fiskale dhe si rrjedhim rritjen e çmimit fundor të karburanteve për bizneset dhe qytetarët është i papranueshëm.

‘Financimi i ngritjes dhe funksionimit të entit shtetëror në fjalë mund të bëhet nga vlerat shumë të larta të tatimeve dhe taksave, që sot bizneset dhe qytetarët paguajnë për karburantet. Vetëm pagesat për taksën e qarkullimit arrijnë shumën prej mbi 120 milionë Euro/vit’.

Sipas Konfindustrias, vullneti politik i ekzekutivit në vite për rregullimin e tregut të karburanteve ka munguar plotësisht, duke i shkaktuar humbje financiare, ekonomike, shëndetësore dhe mjedisore prej qindra milionë Euro në vit ekonomisë kombëtare, buxhetit të shtetit, industrive, bizneseve dhe qytetarëve shqiptarë. 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

vera 13/07/2019 15:49

pozitivitet nafte ne RamShtet nuk ka .pozitiviteti duhet kerkuar vetem vetem vetem ne konkurencen e privateve.

Shto koment

Denonco